Agurkuose gausu vitamino K, C ir A. Juose taip pat yra kalio, kalcio, magnio, vario, cinko, geležies, folio rūgšties ir kitų mums naudingų medžiagų. 100g agurkų yra 2g angliavandenių, 1g baltymų, 0g riebalų ir 14 kcal. Internete gausu tyrimų, kurie rodo, jog agurkai mažina širdies ir kraujagyslių ligų rizikas. Galime rasti tyrimų, teigiančių, kad šios nuostabios daržovės gali sumažinti net kai kurių rūšių vėžio riziką. Agurkai nėra kaloringi, todėl jų vartojimas padeda kovoti su nutukimu. Reikia nepamiršti, kad jie padeda palaikyti skysčių pusiausvirą mūsų organizme. Taip pat dėl vitaminų gausos mūsų oda išlieka sveikesnė, o kaulai stipresni.

Palaiko sveiką virškinimo sistemą

Mūsų virškinimo sistema padeda mums gauti mums svarbias medžiagas iš suvartojamo maisto. Agurkuose yra fermento, kuris padeda skrandžiui virškinti maistą. Jame taip pat gausu skaidulų, kurios, kaip žinoma, yra būtinos sveikai virškinimo sistemai. Be to, agurkuose yra pektino, kuris padeda reguliuoti naudingas bakterijas skrandyje ir padeda virškinti maistą. Taip pat jie gali užkirsti kelią skrandžio skausmams.

Sumažina kraujagyslių ligų rizikas

Stiklinėje agurkų yra 11 proc. vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą ir skatina žaizdų gijimą. Taip pat šis vitaminas dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, skatina raumenų veiklą. Be to, palaiko vyresnių žmonių kaulus stiprius, gali sumažinti osteoporozės riziką. Agurkuose yra daug kalio elektrolitų, jie gali sumažinti natrio sukeltą vandens susilaikymą ir taip sumažinti kraujospūdį.

Padeda mesti ir reguliuoti svorį

Neretai nutukimas sukelia daugybę rimtų komplikacijų mūsų sveikatai. Tam tikri maisto produktai padeda reguliuoti mūsų svorį. Kaip jau buvo minėta ankščiau, agurkai turi mažai kalorijų, todėl juos įtraukus į maisto racioną savo patiekalus galime padaryti mažiau kaloringus. Taip pat agurkus galime valgyti kaip užkandį. Taip suteikiame sau pilnumo jausmą, sumažiname norą valgyti daugiau. Reikia nepamiršti, kad laikantis dietos svarbu, kad ji užtikrintų mums reikalingų maisto medžiagų ir energijos kiekį.

Yra svarbūs detoksikacijai

Nors neįmanoma užkirsti kelio toksinų patekimui į mūsų kūną, tačiau taisyklingai maitinantis galime su jais kovoti. Įrodyta, kad agurkai gali padėti kepenims valyti kraują ir padėti detoksikuoti mūsų organizmą. Taip pat jie turi daug vandens, o tai skatina mus šlapintis ir taip pašalinti nereikalingas mums medžiagas. Gėrimai pagaminti iš agurkų yra vienas populiariausių būdų maksimaliai išnaudoti jų detoksikuojančias savybes.

Padeda sergantiems debetu

Vaistai padeda diabetikams reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Taisyklinga mityba taip pat neatsiejama ir svarbi dalis norint palaikyti normalų cukraus kiekį. Kai kurie maisto produktai taip pat gali padėti skatinti hormonų, tokių kaip insulinas, gamybą. Agurkai taip pat sumažina potraukį saldiems užkandžiams ir taip padeda lengviau reguliuoti insulino kiekį.

Pašalina blogą burnos kvapą

Kadangi agurkuose yra daug vandens ir skaidulų, jis gali paskatinti seilių gamybą. Tokiu būdu nuplaunamos blogosios liežuvio ir burnos dalyse esančios bakterijos, sukeliančias blogą burnos kvapą. Agurkas taip pat gali gydyti sergančias dantenas.

Savo sudėtyje turi antioksidantų ir mikroelementų

Remiantis „Journal of Aging Research and Clinical Practice“, agurkuose yra grupė polifenolių, vadinamų lignanais, kurie gali būti naudingi gydant su estrogenais susijusį vėžį. Juose taip pat yra kitų rūšių antioksidantų, tokių kaip beta karotinas, kuris padeda kovoti su uždegimu ir apsaugo ląsteles nuo lėtinių ligų, padeda palaikyti kraujo spaudimą.

Stiprina akis ir naudingi mūsų odai

Senstant mūsų regėjimas suprastėja. Agurkai gali padėti išvengti kataraktos ir kartu sulėtinti raukšlių susidarymą. Juose gausu vandens, todėl yra gerai drėkina odą. Taip pat jame yra priešuždegiminių medžiagų, kurios padeda užkirsti kelią kataraktos susidarymui. Agurkai yra vitamino E šaltinis, kuris padeda odai gyti, ją drėkina ir saugo.

Stiprina kaulus

Mūsų griaučiai atlieka svarbų vaidmenį mūsų kūne. Jie padeda išlaikyti mūsų kūną kartu ir suteikia struktūrą, kad galėtume laisvai judėti. Agurkai yra puikus įvairių vitaminų šaltinis, padedantis išlaikyti mūsų kaulus sveikus. Juose taip pat yra junginių, tokių kaip askorbo rūgštis ir silicio dioksidas, kurie padeda sustiprinti kaulus, kremzlę, sausgysles ir raiščius. Nesimaitinant taisyklingai. kaulai gali tapti trapūs ir silpni.

Skatina hidrataciją

Hidratacija yra svarbi, nes ji vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį atliekant skirtingas kūno funkcijas. Kai skysčių kiekis organizme nekompensuojamas laiku, jis pasisavinamas iš kraujo ir organų audinių. Jeigu jums sunku išgerti rekomenduojamą vandens kiekį (vidutinio amžiaus vyras turėtų išgerti maždaug 3 litrus, o vidutinio amžiaus moteris – 2,2 litro per dieną), agurkų įtraukimas į jūsų dietą yra puiki išeitis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)