Apie tai, kad šiuo metu iššūkių kyla ne tik žmonių fizinei sveikatai, bet ir psichinei, pasisako ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Ketvirtadienį ji paviešino specialų šiai pandemijai skirtą dokumentą, kuriame kalba apie psichinę sveikatą ir psichologinius aspektus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį šiuo sudėtingu metu.

Specialistai dalijasi patarimais, kaip reikėtų elgtis, kad koronaviruso pandemija neišaugtų į naujas psichologines ir socialines problemas.

Kaip padėti visuomenei?

Neklijuokite etikečių

COVID-19 viruso grėsmė jau apraizgė visą pasaulį. Saugus nuo šio nepažįstamo priešo neapsaugotas nė vienas. Nesvarbu, kur šiuo metu būtumėte. PSO rekomenduoja, neklijuoti viruso etiketės etninėms grupėms ar tam tikroms tautybės.

Taip pat pasistenkite rasti empatijos tiems, kuriuos virusas palietė. Nesvarbu, iš kur jie sugrįžo ar kur šiuo metu yra.

Žmonės, kurie užsikrėtė šiuo virusu nepadarė nieko blogo. Jiems, kaip niekad, dabar reikia palaikymo ir paramos.

Nevadinkite žmonių koronaviruso aukomis

Šie žmonės turi virusą, tačiau didžioji dalis jų pasveiks ir toliau gyvens normalų gyvenimą. Nestigmatizuokite žmonių ir jų šeimų. Nė vienas nesirinko įsileisti šį virusą į savo aplinką.

Naudokite tik patikimus informacijos šaltinius

Nepasiduokite visuotinei panikai ir neteisingos informacijos sklidimui socialiniuose tinkluose. Skaitykite ir žiūrėkite naujienas tik patikimuose šaltiniuose. Nesidalinkite panika keliančia informacija, jei ji yra nepatikima. Neteisingos žinios šiuo metu gali dar greičiau sklisti po pasaulį, kai didelė dalis žmonių jaučia nerimą ir nežinomybę dėl ateities.

Saugokite save ir palaikykite kitus

Šiuo sunkiu pasauliui metu jūs pasijusite tikrai geriau, jei padėsite tiems, kuriems reikia pagalbos. Žinoma, nereikia pamiršti saugoti ir savęs.

Matykite ir geras naujienas

Taip, šiuo metu sklinda daug informacijos, kuri gali tik dar labiau privesti jausti baimę ir panikuoti. Nepamirškite atkreipti dėmesį ir į geras naujienas apie tai, kaip žmonės pasveiko, kaip kai kuriose šalyse pavyko suvaldyti koronaviruso protrūkį.

Jauskite dėkingumą

Jauskite dėkingumą medicinos personalui ir visiems, kurie šiuo metu rūpinasi, kad būtume sveiki.

Kaip padėti vaikams?

Įtampos nemažai gali kilti ir namuose kartu su vaikais. Susidariusioje situacijoje svarbu padėti ir jiems pasijusti, kiek galima, geriau. PSO dalijasi šiais patarimais:

Padėkite vaikams išreikšti jausmus

Neneikite vaikų jausmų. Leiskite jiems išreikšti baimę ar liūdesį, jei jį jaučia šiuo metu. Kiekvienas vaikas turi savo būdus išreikšti jausmus. Galbūt vieniems padės kūrybiškos veiklos, galbūt kitiems reikės išsikrauti fiziniais žaidimais. O gal kai kuriems padės prašymas nupiešti savo baimes ir liūdesį.

Jei leisite vaikams išreikšti savo jausmus palaikančioje aplinkoje, jie jaus palengvėjimą.

Pasirūpinkite, kad vaikas jaustųsi saugus

Pasirūpinkite, kad vaikai jaustųsi saugūs, nekelkite jiems nereikalingos panikos. Jei taip nutinka, kad tenka atskirti vaiką nuo tėvų, pasirūpinkite, kad jis neliktų be psichologinės pagalbos ar paramos. Jei vienas iš tėvų patenka į ligoninę, naudokite technologijas, kad vaikas nuolat palaikytų kontaktą su atskirtu tėvu.

Kalbėkite su vaiku

Pastebima, kad streso pilnose ir krizinėse situacijose vaikai reikalauja daugiau dėmesio ir prisirišimo prie tėvų. Kalbėkitės su vaikais nuoširdžiai apie esančią situaciją. Atvirai bendraudami su vaikais padėsite jiems išreikšti nerimą ir pasijusti geriau.

Kaip padėti sau?

Ne ką mažesniu iššūkiu pasaulyje plintant koronavirusui ir didžiajai daliai visuomenės izoliuojantis namuose žmogus gali tapti pats sau. Psichikos sveikatos specialistai čia taip pat turi ką patarti, kaip sunkiu metu padėti sau.

Pasirūpinkite mažais malonumais

Pakeliui į darbą buvote įpratęs nusipirkti mėgstamos kavos puodelį, o gal per po dienos pietų kavinėje užsukdavote mylimo deserto į kepyklėlę? Visi šie maži malonumai, padėję palaikyti geresnę nuotaiką, dabar laikinai atimti iš jūsų gyvenimo. Pabandykite juos pakeisti mažais malonumais namuose. Sąmoningai save apdovanokite kiekvieną dieną kažkokiu malonumu. Tai padės išlaikyti geresnę nuotaiką.

Judėkite, kad ir namuose

Visi sutinka, kad mūsų psichologinei savijautai įtakos turi fizinis aktyvumas. Jei esate užsidaręs namuose, nereiškia, kad turite nustoti judėti. Internetas pilnas vaizdo įrašų, kuriuose galite pasirinkti jums tinkamą fizinio aktyvumo veiklą namuose. Be to, tai jums padės išsklaidyti ir nuobodulį, kuris gali kilti ilgai būnant namuose.

Laikykitės rutinos

Psichologiškai lengviau pralaukti karantino laikotarpį bus ir tuo atveju, jei laikysitės rutinos arba į ją įvesite naujų veiklų. Jei pasaulyje tempas šiek ties sustojo viešose erdvėse, nereiškia, kad sustoti turite ir jūs. Susikurkite savo higienos, sporto, maisto gaminimo, namų tvarkymo kasdienę rutiną ir jos laikykitės.

Bendraukite

Rašykite, skambinkite, kontaktuokite (žinoma, per atstumą) su giminaičiais, draugais. Esame socialūs sutvėrimai, todėl labai svarbu neužsidaryti nuo socialinių ryšių. Uždarykite savo fizinį kūną saugioje aplinkoje, tačiau neužsidarykite nuo bendravimo su aplinkiniu pasauliu.

Apmąstykite, kaip jaučiatės

Nepamirškite dėmesio skirti ir tam, kaip patys jaučiatės. Sąmoningai apgalvokite, kurios jūsų baimės yra nepagrįstos, kodėl kyla tam tikri jausmai. Susikurkite sau aplinką, garsus, spalvas, kvapus, kuriuose jaučiatės atsipalaidavęs ir nurimęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)