Tai ištrauka iš Andrew Steele'o knygos „Nesenstantys. Ilgaamžiškumo mokslas ir paslaptys“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Liūtai ne avys“. Vertėja Gražina Nemunienė.

Pirmąją patarimų dalį, kaip gyventi ilgiau, rasite ČIA.

3. Mankštinkitės

Mankšta naudinga sveikatai, bet nereikia baisiai persistengti: tyrimai rodo, kad mankštą prailginus net minute per dieną ar rečiau leidžiant laiką pasyviai mirties rizika mažėja. Yra žinoma, kad mankšta sumažina riziką susirgti daugybe ligų, tarp jų reikšmingai susijusių su amžiumi, kurias dabar jau tikrai lengvai išvardytumėte; ji netgi atitolina pažintinių funkcijų nykimą ir demenciją. Be to, regis, pirmieji žingsneliai patys reikšmingiausi, vėliau ilginant mankštos laiką ar didinant intensyvumą naudos mažiau. Net toks mažytis žingsnis kaip kasdienis 5–10 minučių pasivaikščiojimas naudingas sveikatai, o bėgant laikui ilgesni pasivaikščiojimai jau taip nebebaugins.

Jei jūsų gyvenimo būdas visiškai nejudrus, net pusvalandį per dieną skyrus lengvai fizinei veiklai mirties riziką galima sumažinti 14 proc. Kasdienė 10–15 minučių vidutinio sunkumo mankšta dar labiau padės – rizika mirti dėl bet kurios priežasties sumažėja maždaug perpus.