Tai ištrauka iš Tanyos J. Peterson knygos „101 būdas suvaldyti nerimą ir depresiją. Pratimai, padedantys nusiraminti ir atsikratyti baimių, fobijų, panikos priepuolių, išgąsčio bei vangumo“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Liūtai ne avys“. Vertėja Laimutė Pacevičienė.

Šiame skyriuje išmoksite prislopinti nerimo transliavimo sistemą taip, kad galėtumėte atsikratyti to neramaus gromuliavimo ir išlaisvinti savo protą, kad jame atsirastų vietos geresnėms mintims.

1. Aš vis galvoju, kad...

Nerimas mėgsta užvaldyti protą, tarsi šis jam priklausytų. Galimas dalykas, kad vienu metu galvoje kyla daugybė neramių minčių, o tai reiškia, kad jos užgožia viską, apie ką mąstote. Neramios mintys atrodo visiškai realios, tad labai lengva joms pasiduoti. Šioks toks atsiribojimas nuo šių įkyrių minčių padeda neleisti nerimui vis stiprėti.

Žmogaus protas nuostabus. Jūs galite mąstyti apie daugelį dalykų, net jei jie nėra realūs. Akimirkai užsimerkite ir pagalvokite apie voverę už lango. Dabar ją įsivaizduokite dviejų metrų ūgio. Ir violetinę. Nešančią prie lango jūsų mėgstamą desertą, kad galėtų pasidalyti su jumis.

Dabar atsimerkite. Tikriausiai jūsų protas pavertė tą voveraitę realia. Tačiau jūs nepatikėjote, kad ji tikra, nes žinote, kad tai buvo tik pratimas.