Turbūt geriausiai tai iliustruoja Ciurichas – daugumos teigimu, gyvybingiausias ir daugeliu atžvilgių įdomiausias šios šalies miestas. Štai šešios priežastys nelūkuriuoti ir įtraukti Ciurichą į savo vertų aplankyti miestų sąrašą:

Šveicarija, Ciurichas

1. Šokoladas. Pasak statistikos, daugiausia šalyje pagaminamo šokolado ir suvartoja patys šveicarai, be to, ši šalis pirmauja pasaulyje pagal vienam gyventojui tenkantį šokolado suvartojimą (11,6 kg vienam gyventojui per metus) – įspūdinga, tiesa?

Šveicarija, Ciurichas

Šveicariškų arba iš šios šalies kilusių šokoladininkų daug, tačiau Ciurichas labiausiai didžiuojasi „Sprungli“ šokolado kompanija (vėliau skilusia į prabangesnę „Confiserie Sprüngli“ ir platesniam vartotojų ratui produktus gaminančia „Lindt & Sprüngli“). Ciuriche yra ir didžiausia „Lindt & Sprüngli“ parduotuvė – tikra šokolado imperija su muziejumi, šokolado fontanu, suvenyrų krautuve, įvairiomis ekskursijomis ir pramogomis.

Kitos įdomios šokoladininkų įmonės yra „Läderach“, garsėjanti savo vitrinas puošiančiais šokolado luitais, ir „Confiserie Teuscher“, kurios parduotuves verta aplankyti jei ne dėl saldumynų, tai dėl įspūdingo „cukrinio“ interjero.

Šveicarija, Ciurichas

2. Gamtos ir miesto grožis. Geriausia pakilti aukščiau – Ciuricho ir jo apylinkių panoramos tiesiog prašyte prašosi fotografuojamos. Keletas populiarių apžvalgos miesto centre taškų – vieno iš miesto simbolių, Grossmünster katedros bokštas (apsilankymas kainuoja 5 Šveicarijos frankus), jaunimo pamėgta romantiškam pasimatymui idealiai tinkama Lindenhof kalva ir turistams mažiau žinoma, bet labai šauni vietelė – universiteto kavinės „Polyterasse“ terasa.

Na, o jei turite daugiau laiko, verta nuvažiuoti į visai šalia miesto esančią Uetliberg kalvą (jos papėdę galima pasiekti viešuoju transportu, o paskui teks palypėti) – atsiveriantis vaizdas nuostabus, tiesa, reikia giedros dienos, antraips rizikuojate pamatyti tik ūkanas...

Šveicarija, Ciurichas

3. Rekordai. Ciurichas ir čia turi kuo pasigirti. Be jau minėtos didžiausios „Lindt & Sprüngli“ parduotuvės, būtent šiame mieste seniausias pasaulyje nepertraukiamai veikiantis vegetariškas restoranas „Hiltl“ (net įrašytas į Gineso rekordų knygą ir nepaprastai populiarus net tarp visavalgių), Šv. Petro bažnyčios varpinė turi didžiausią Europoje varpinės laikrodžio ciferblatą (jo skersmuo – beveik devyni metrai), o pagrindinė miesto šopingo gatvė – Bahnhofstrasse – keletą metų iš eilės buvo išrinkta brangiausia pasaulyje gatve pagal vieno kvadratinio metro prekybos ploto nuomos kainą.

Šveicarija, Ciurichas

4. Prabangūs (ir nelabai) pirkiniai. Be jau minėtosios Bahnhofstrasse, kurią brangumu pastaruoju metu nurungė kitos gatvės, garsių prekių ženklų medžiotojams ar šiaip norintiems pažioplinėti į vitrinas verta užsukti į nedidelę šoninę gatvelę Rennweg, kuri viena prie kitos rikiuojasi prabangūs butikai.

Šveicarija, Ciurichas

Na, o tiems, kam prabangos nereikia, tačiau rūpi pasidairyti įdomesnių pirkinių, labai patiks Ciuricho sendaikčių turgūs. Lengviausia rasti tą, kuris vyksta Bürkliplatz aikštėje, nes jis šurmuliuoja pačioje Bahnhofstrasse pabaigoje – šis turgus čia rengiamas jau pusšimtį metų, ir jame apstu įvairiausių senienų.

Vis dėlto už jį didesnis ir todėl kai kam galbūt įdomesnis bus Kanzlei blusturgis – didžiausias šiame mieste – kuriame galima klaidžioti valandų valandas... Jeigu jus labiau traukia ne senienos, o gardumynai, užsukite į Helvetiaplatz aikštėje rengiamą maisto turgų – jame galima rasti absoliučiai visko – nuo vietinių ūkininkų produktų ir tradicinių šveicariškų skanumynų iki egzotiškų gaminių, kuriuos siūlo marga kitataučių Ciuricho gyventojų bendruomenė.

Šveicarija, Ciurichas

5. Naktinis gyvenimas. Šveicarai moka ne tik dirbti, bet ir linksmintis – tuo galima įsitikinti populiariame senamiesčio Niederdorf rajone, kurio gatvės skirtos pėstiesiems ir kuriame gausu barų.

Kita vertus, jei pabodo šveicariška tvarka ir elegancija ir norite šiek tiek „įdomesnio“ Ciuricho, užsukite į garsiąją Langestrasse, esančią šalia traukinių stoties. Šios gatvės reputacija dviprasmiška – kažkada ji buvo laikoma pavojinga dėl čia besišlaisčiusių prostitučių ir narkotikų platintojų, dabar ji tiesiog labai marga – šalia įtartinų barų, striptizo klubų, greitojo maisto užkandinių ir visokiais niekniekiais prekiaujančių kioskų yra ir populiarių barų bei diskotekų, o vakarais čia eina linksmintis tie ciurichiečiai, kurie nenori prabangos ir ieško „alternatyvos“.

Šveicarija, Ciurichas

6. Modernumo dvelksmas. Kalbant apie alternatyvą – į šiaurę nuo traukinių stoties plytintis pramoninis rajonas bus kaip tik tai, ko reikia nesižavintiems tipine gražia ir tvarkinga Vakarų Europa.

Šveicarija, Ciurichas

Čia po senu viaduku veikia madingas turgus, šalia atliekų perdirbimo gamyklos naujam gyvenimui prikeltuose industriniuose pastatuose įkurtos kavinės, restoranai, įvairiausios įdomios krautuvėlės ir rankdarbių dirbtuvės-galerijos, vyksta renginiai, o šio rajono pažiba – Freitag bokštas, sukonstruotas iš antrinių žaliavų, – jau spėjo tapti neblogai žinomu turistiniu objektu. Būtina aplankyti, jei norite žvilgtelėti į „kitokį“, jaunatvišką ir kūrybingą Ciurichą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją