Idėja kilo išvydus konkurso skelbimą

2015 m. projekto statytojai paskelbė namelio medyje konkursą. Namelio medyje konkursas vyko tam, kad Radailiuose (Klaipėdos r.) įsikūrusiame „Dinozaurų parke“ būtų įrengtas poilsio namelis trumpalaikiam šeimų poilsiui.

Rengiamo atviro anonimiško konkurso tikslas buvo išrinkti poilsio namelio medyje geriausią architektūrinę idėją (koncepciją), kurios pagrindu būtų rengiamas statinio projektas ir vykdomi namelio įrengimo darbai.

Ši idėja sudomino architektę Tautvilę Džiugytę, kuri kartu su kolega Andriumi Daujotu nusprendė po kasdienių darbų išbandyti jėgas nestandartiniame konkurse.

Namelio koncepcija – dinozauro akis

„Galvodami apie namelio koncepciją kalbėjome plačiai: nuo dinozaurų iki kosminių laivų. Taip gimė pagrindinė mintis – tarp medžių pakabinta kapsulė, kuri primena besislepiančio tankmėje dinozauro akį.

Vėliau, projekto rengimo ir įgyvendinimo etape, prisijungė ir mano kolegos iš „Metro architektūros“. Pagrindinė mintis išliko, tačiau konkurso medžiagą teko supaprastinti, pritaikyti statyboms. Taip namelis įgavo „kojas“, vientisą vitriną pakeitė sudalinimas, žvynų apdailą pakeitė valcuota skarda ir t.t.“, – pasakoja T. Džiugytė.

Anot architektės, namelio idėja – dinozauro akis tykiai stebinti aplinką. Juk parko lankytojų tikslas – stebėti, išmokti pažinti, todėl ir buvo pasirinkta žvilgsnio tema.

„Namelis–akis intriguoja ne tik naktį, bet ir dieną, nes fasado spalva suteikia tarp medžių besislepiančio gyvūno iliuziją. Siekėme, kad namelis taptų parko dalimi.

Norėjosi, kad architektūra veiktų kaip instaliacija, eksponatas. Juk visuomet itin įdomus objekto ir stebėtojo santykis. Kol lankytojas nepatenka į namelį, jis tarsi stebimas, o kai atsiduria namelyje, jis jau – stebėtojas.

Tamsiu paros metu, namelyje vaikštantis žmogus tampa judančiu dinozauro akies vyzdžiu, tad namelis tampa interaktyvus, lyg gyva stebinčio dinozauro akis“, – namelio koncepciją paaiškino viena iš autorių.

Suplanuotos visos būtinos erdvės

Pasak T. Džiugytės, išskirtiniausia yra pastato forma, kuri sukelia daugiausia stebėtojų emocijų.

Namelis medyje

Futuristiškumo suteikia vitrininis langas per visą fasadą, kuris iš išorės suteikia nameliui akies vyzdžio įspūdį, o iš vidaus atveria vaizdą į vandens telkinį tiesiog po kojomis ir parko teritoriją.

Šiame, apie 24 kv.m ploto būste, yra mažas holas, san. mazgas su dušine, ir gyvenamasis/ miegamasis kambarys. Iš esmės tai yra privatus dvivietis viešbučio tipo numeris. Svarbu iškirti, kad namelis pritaikytas gyventi visus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)