Taigi jūs galite susidurti su sekimu. Šiais laikais tai ne toks jau ir retas reiškinys. Kaip jau minėjau pirmoje dalyje, fizinis („gatvinis“ persekiojimas bei jūsų namų ar darbo vietos stebėjimas) yra pakankamai sudėtingas ir brangus dalykas, jei tik yra įmanoma, jus stebės nuotoliniu būdu.

Nuotolinis sekimas

Net jei ir nemanote, kad dabar jus gali sekti, ir jūsų socialiniuose tinkluose keliama informacija gali jums pakenkti ateityje. Apie tai nesikartosiu, nes jau viską aprašiau savo straipsniuose „Nematomi socialinių tinklų vartotojai“ bei „Socialinių tinklų skeptikai“. Susiraskite šiuos mano straipsnius, ten pateikiau gana išsamių patarimų, kaip netapti sekimo per „Facebook“ ar kitą socialinį tinklą auka. Tie asmenys, kurie yra ne detektyvai, ne operatyvininkai, pirmiausia informacijos apie jus ir ieškos būtent socialiniuose tinkluose, nes tai yra lengviausiai prieinama informacija, kurią jūs patys patiekiate ant sidabrinės lėkštutės. Beje, lygiai taip pat jūsų socialinio tinklo profilį analizuoja ir detektyvai, jeigu jie yra pasamdyti, ir operatyvininkai, jeigu tam turi pagrindo. Na, o nusikaltėliams, kurie, kaip jau buvo minėta, taip pat seka žmones, socialiniai tinklai yra lobis ir šių laikų atradimas.

Sekti jus gali ir jūsų pačių mobiliojo telefono ar kompiuterio pagalba. Todėl reguliariai lankykitės pas savo IT specialistą, kad jis nuodugniai apžiūrėtų ir išvalytų jūsų įrenginius, o jei yra klausimų, padėtų į juos atsakyti. Turėti savo IT specialistą, kuriuo galite pasitikėti, šiais laikais yra svarbu.

Suklusti reikia tada, kai atsiranda ryšio trikdžių. Gali girdėtis aidas, traškėjimas, jaučiamas prastas ryšys, greit išsikrauna telefonas, sulėtėja internetas. Tačiau tai tik signalinis ženklas, kuris dar nieko neįrodo, ir dėl nieko dar negalima daryti išvadų. Daug kas sako ir rašo, kad kai telefonų pasiklauso policija, nebūna jokių ženklų. Iš tiesų būna. Būna iš pradžių. Tuo metu, kai jūsų telefonas pas paslaugų operatorių pajungiamas policijos pasiklausymui. Tuo metu nutrūksta ryšys (bet gal ne visada, kategoriškai teigti negaliu). Tačiau jis vėliau atsiranda ir gali būti idealus – nieko nepajusite. Jei traška-braška, čia jau greičiausiai nebe operatyvininkai pas jus jungiasi.

Taip pat nepajusite, kad yra operatyvininkų perskaitomi ir kontroliuojami elektroniniai laiškai. Pavyzdžiui, kai prisijungiate prie gmail.com, apačioje rodo visus jūsų naujausius prisijungimus, visus IP, iš kurių jūs jungėtės. Netgi Google pats praneša apie bandymą prisijungti prie jūsų elektroninio pašto dėžutės. Tačiau tikrai, galite būti ramūs, jums neparodys, kada jungėsi tyrėjai. Todėl patarimas būtų toks: apriori (iš anksto) manykite, kad visi elektroniniai laiškai yra perskaitomi ir visi telefoniniai skambučiai yra pasiklausomi ir nepliaukškite liežuviu kaip kokios ciocios zitos, jeigu ką nors norite išlaikyti paslaptyje. Asmeninių dalykų tai „neliečia“, jų neanalizuos jokia policija, o detektyvai prie jo nelabai prisibraus, jeigu būsite budrūs. Namuose turėkite užuolaidas, neįleidinėkite įtartinų asmenų į namus. Jei manote, kad esate sekami, bent jau kuriam laikui atsisakykite namų tvarkytojų, auklių paslaugų, o kai pasikviečiate meistrus, visada būkite šalia.

Sekliai restorane

Sekliai labai mėgsta restoranus. Tada jie gali prisėsti netoliese ir ramiai jus stebėti. Prisėdę prie gretimo staliuko, jie puikiai girdės, ką jūs kalbate su draugais. Jei pietaujate vienas, puikiai girdės, ką kalbate telefonu.

Jei norite pastebėti seklį restorane, pasistenkite ateiti papietauti į tokią vietą, kurioje bus mažiau žmonių. Ateikite netikėtai – ne į įprastinę vietą, kurioje paprastai būnate (į tokią atėję jau galite rasti sėdintį seklį ir jo neatpažinti). Vietą pietauti išsirinkite visiškai atsitiktinę. Atsisėskite ir stebėkite. Jei esate sekami, greitai pasirodys seklys ar sekliai. Atsisės arba labai arti jūsų, ypač stengsis atsisėsti priešais arba gretimai, taip kad jus matytų ir girdėtų. Dažniausiai užsisakys ko nors labai nedaug ir iš anksto susimokės padavėjui (jeigu jūs išeisite, kad ir jis galėtų sprukti jums iš paskos). Jis gali skaityti laikraštį, spręsti kryžiažodžius. Bus labai susikaupęs, tik ausys kyšos. O iš ausų kyšos ausinės. Stebėkite jį, kaip jis stebi jus. Kam nors paskambinkite ir stebėkite reakciją. Profesionalai yra įpratę nesureaguoti. Reaguos tik naujokai. Profesionalas išliks tvirtas kaip uola, bet vis tiek labai aiškiai matysis, kaip jis susikaupęs klausosi.

Čia gali būti ir paklaidų, tiesiog stebėkite.

Popieriai ir šiukšlės

Nors nepastebėsite, kaip yra perskaitomi elektroniniai laiškai, tačiau štai popierinius laiškus, kurie yra siunčiami įprastiniu paštu, na, tuos, kurie metami į pašto dėžutes, sekliai atplėšia ir jūs galite tai pamatyti, jie bus labai „subtiliai“ yra pažeisti. Galite netgi patikrinti. Paprašykite draugų, kad jums atsiųstų popierinį laišką labai gerai užklijuotą. Jei jus rimtai seka, laiškas bus pažeistas. Ant popieriaus žymės lieka. Kad ir nedidelės, bet atplėšiant voką žymės vis tiek liks.

Kalbant apie popierius, reikia paminėti ir šiukšles. Jei esate sekami, yra atidžiai peržiūrimo jūsų šiukšlės, kurias išmetate į konteinerius. Galite patykoti ir pažiūrėti, kas pasiraus po konteinerį. Tai greičiausiai bus koks nors asocialiai atrodantis asmuo – galbūt, iš pirmo žvilgsnio pamanysite, kad tai benamis, galbūt šiukšles knis iki šiol pro langą žiūrėjusi jūsų kaimynė. Tačiau padarykite „kontržvalgybą“ ir pažiūrėkite, ką su jūsų šiukšlėmis daro tas, kuris po jas knisasi. Neieško nei maisto likučių, nei depozitinės taros? Vis žiūri jūsų išmestus popierėlius, pirkinių čekius, ypač juos sudomina kokie nors išmesti jūsų užrašai. Ar dar kyla klausimų?

Atskira kategorija – įvairios namų valdybos

Jus sekti gali būti pasitelkiamos įvairios namų valdybos, tarnybos, namų ūkiai, bendrijos, dujų ir elektros tiekėjai, skaitliukų tikrintojai ir t.t. O kur dar visokie prekeiviai, pardavinėjantys bulves ar prisistatantys tinklinio marketingo platintojais asmenys.

Jeigu įtariate, kad jus seka, o pas jus veržiasi įvairūs minėti asmenys, neskubėkite jų įleisti. Jūsų namai – jūsų tvirtovė. Jūs turite teisę neįsileisti. Pakentėkite bent jau kurį laiką ir stebėkite, kas bus toliau. Jeigu nepastebėjote sistemiškumo, apie kuri rašiau pirmoje dalyje, jei pas jus, tarkim, skaitiklių tikrintojai norėjo ateiti kartą, gal antrą kartą paskambino, tai nieko nereiškia. Jei tai tikrai skaitliukų tikrintojai, jie pas jus apsireikš po pusės metų ir tikrai nieko neatsitiks. Nesate vieninteliai klientai, kad ant jūsų „užsiciklintų“. Ateis po pusmečio ir patikrins tuos skaitiklius. Tik įspėkite visus namiškius, ypač turite būti atsargūs, kad vaikai neatidarytų durų.

Tačiau po to, kai jų neįsileisite, gali prasidėti įnirtingas noro reiškimas įeiti į jūsų namus. Jums skambins ir ateidinės ne tik vandens skaitiklių tikrintojai, veršis ir kitos tarnybos, tai dujų skaitiklį reikia pakeisti, tai santechniką patikrinti. Pastebėsite nebūdingą namų valdybų aktyvumą ir begalinį entuziazmą pas jus apsilankyti. Gali netgi palikti raštą su tikrai realios tarnybos pranešimu, kad būtinai iki tos ir tos dienos jūs privalote suteikti galimybę įeiti į namus. Nesusiklaidinkite. Tarnybos sekliams kartais parsiduoda. Labai panašu į tai, kad nori jums nejučia įtaisyti pasiklausymo aparatūrą. Jei tikrai turite pagrindą manyti, kad jus seka, stebėkite toliau, kas bus.

O būti gali štai kas – gali netekę įtaisyti jums išorinį pasiklausymo aparatėlį. Kad jūs nieko nesuprastumėte, tuo metu tvarkys, pavyzdžiui, šviestuvus laiptinėje. Ir tokiu keistu laiku – greičiausiai naktį. Arba tuo metu, kai jūsų nebus namie. Rasite netoli laidų tokią skylutę, įgręžtą į jūsų butą, o ties ta vieta pasiklausymo įrangos ieškiklis rėks kaip pasiutęs. Tokiu atveju „blakę“ reikia ištraukti, nes ji pajungta prie elektros laido ir ‚nepastips“, nes bus nuolat maitina.

Apie įrengtas pasiklausymo įrangas jūsų namuose ir kaip jas atrasti, nerašysiu, nes medžiagos yra pakankamai, jums belieka ją tik susirasti.

Dar keli neminėti požymiai, kad jus gali sekti

Jeigu vairuojate automobilį, sekliai gali prijungti jums GPS ir nustatinėti buvimo vietą. Tai paprasčiau negu paprasta, lygiai kaip ir paprasta yra tokį daikčiuką rasti ir išimti. Vertėtų profilaktiškai kartas nuo karto pasitikrinti savo automobilį.

Tuo tarpu iš mobilaus telefono išsiinstaliuoti sekimo programėlę gali būti kur kas sunkiau. Kaip jau minėjau, turėtumėte kreiptis į patikimą IT specialistą. Požymis, kad gali nustatinėti jūsų buvimo vietą per telefoną yra toks: išjunkite savo buvimo vietą. Nueikite į Google ir surinkite bet kokią paiešką, bet jos neatidarykite. Pažiūrėkite į ekrano apačią. Ten rodys paskutinę ar priešpaskutinę jūsų buvimo vietovę. Bet jei staiga atsiras kokia nors vietovė, kurioje jūs pastaruoju metu nebuvote, tai yra signalas, kad prie jūsų įrenginio yra prisijungta būtent iš tos vietovės, kurią jums rodo. Jei nesate IT specialistas, vienas nesusitvarkysite.

Jūs nuolat sulaukiate įvairių keistų skambučių. Tai, kas nors ne ten pataikė, tai kažkas paskambinę nori vykdyti sociologinę apklausą (tokią apklausų jau nebeliko, tai – atgyvena), tai apsimeta, kad skambina iš televizijos ir nori pasiūlyti savo paslaugas, tai kokius nors maisto papildus ar tepalus reklamuoja... Čia irgi sekimo požymis. Tik neaišku, kokio lygio. Gal rimti sekliai nustatinėja buvimo vietą, o gal tik kažkas tikrina, kam priklauso abonentas (tokiu atveju bandys jus kviesti į kokį nors projektą, pavyzdžiui, į pensijų kaupimo fondą ir klausinės pavardės, adreso). O jeigu tik paskambina, paklausia kokios nors nesąmonės ir keliomis pokalbio minutėmis pasitenkina, greičiausiai nustatinėja abonento buvimo vietą. Beje, apie tokius skambučius pilnas internetas pranešimų. Vienas guodžiasi, kad skambina ir nekalba, kitas pasakoja, kad siūlė pirkti „Viagrą“, kita porina, kad norėjo įkišti kažkokius maisto papildus, treti rašo, kad vykdė kvailas apklausas. Perskambinti šiais numeriais dažniausiai nepavyksta, nes dažniausiai tai būna vienos linijos numeris, vadinamosios „stotelės“. Jei pastebėjote ką nors neįprasta, veskite neaiškių skambučių registrą. Užsirašykite telefono numerį, apsirašykite, koks balsas skambino, ką konkrečiai sakė, pasižymėkite kitus jums užstrigusius dalykus. Ateityje tai gali labai jums praversti.

Dar vienas požymis – kažkas labai nenatūraliai bando įsipiršti jums į draugus (realiai, apie Facebook jau kalbėjau). Jeigu jūs pardavinėjate kokį nors daiktą, o gal teikiate kokias nors paslaugas, jei dėl kitų reikalų jūsų telefonas yra skelbiamas viešai, jei esate sekamas, tikėtina, kad kažkas jums paskambinęs, po to su reikalu susitikęs, niekaip nuo jūsų neatstos – prišaps kaip vantos lapas prie šiknos, o jūs jausitės kažkaip keistai, nemaloniai. Siųskite tokius individus kuo toliau. Klientai, pirkėjai, kiti interesantai domisi tik reikalais. Nesakau, kad dalykinėje sferoje neužsimezga draugysčių, pažinčių, bet jos rutuliojasi natūraliai, be jokio forsavimo, be keistų reiškinių, be vienai pusei nepriimtinų klausimų.

Apie prie namų stovinčias mašinas jau rašiau pirmoje dalyje. Tačiau dar norėčiau jums patarti pastebėti tuos automobilius keliais aspektais. Seklių mašinos turi teisę važiuoti ten ir stovėti ten, kur iš tiesų stovėti ar važiuoti yra draudžiama. Jiems šios taisyklės negalioja. Būtinai atkreipkite į tai dėmesį. Ir fiksuokite numerius. Būtinai. Va, koks bus juokas, jeigu norėdami jus suklaidinti ir priversti sutrikti, sekliai užsidės kitą mašinos numerį, kur skirsis tik vienas numerėlis arba raidė. Jums iškart tai bus ženklas, kad tai tikrai sekliai.

Na, ir pabaigai. Gyvenkite atsipalaidavę, atsipūtę, nesibaiminkite jokių sekimų. Jeigu taip bus iš tiesų, anksčiau ar vėliau pastebėsite. Iš pradžių, kai tik pastebėsite, jog esate sekami, parodykite jiems, kad viską perpratote. O po to išvis į juos nebereaguokite.

Na, ir laukite trečios dalies šia tema. Rašysiu apie neįprastą sekimą. Apie tyčinį sekimą vien tam, kad žmogus būtų prigąsdintas. Šio reiškinio pavadinimas „Gang stalking“ („gatvinis pjudymas“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)