Naujienos Latgaloje

Daugpilyje atsiras naujas turizmo objektas – retro automobilių paroda „RetroGaraž-D“. Kaip pažymi Latgalos turizmo asociacija, joje bus pristatyta galbūt didžiausia „Moskvičių“ kolekcija Baltijos šalyse.

Retro automobilių paroda „RetroGaraž-D“

Daugpilio krašte bus nutiestas naujas takas, sujungsiantis Slutiškes su Slutiškių skardžiu, kurį sutvarkė „Latvijas valsts meži“. Planuojama, kad jau 2021 metų pavasarį visi pageidaujantieji galės mėgautis gamtos parku „Daugavas loki“ („Dauguvos vingiai“), vaikščiodami naujuoju taku. Slutiškėse taip pat restauruojami du senoviniai ręstiniai pastatai – viename iš jų atkurtas istorinis interjeras, čia galima bus gauti informacijos apie sentikių dvasinę ir materialinę kultūrą, o antrajame pastate galima bus susipažinti su sentikių amatininkystės įgūdžiais – stalių verslu, taip pat jų tradicine veikla – gyvulininkyste.

Slutiškių skardis

Preilių krašte galima bus išvysti Kačių kolekciją – daugybę kačių, atvaizduotų paveiksluose, induose, drabužiuose, suvenyrinėse statulėlėse. Pastarosios sukurtos iš molio, metalo, porceliano, stiklo...

Ludzos apylinkėse tęsiami darbai prie devynių naujų pasivaikščiojimo takų – nuo penkių iki 22 kilometrų ilgio. Pagrindinis šių takų ypatumas – puikūs vaizdai ir rūpinimasis sveikata tų, kurie nuspręs pasirinkti šį maršrutą.

Ludzos pasivaikščiojimo takas

Nuo vasaros sezono pradžios Rėzeknės centre, prie ežero, bus atidarytas naujas gamtos objektas – ežerų parkas „Kovšu“, kuris idealiai tiks šeimų su vaikais poilsiui. Mėgautis gamta galima bus paplūdimyje, promenadoje ir kempingo zonoje, lankytojų čia laukia ir vasaros kavinė.

ežerų parkas „Kovšu“

Rainio parkas Rėzeknėje – taip pat puiki vieta poilsiui su vaikais. Po rekonstrukcijos parke atsiras didžiausia žaidimų aikštelė su atrakcionais, kur mėgstamą veiklą galės sau atrasti tiek maži, tiek kiek ūgtelėję vaikai.

Naujienos Kuržemėje

Toliau tvarkoma Liepojos Zirgų sala – be pasivaikščiojimo tako ir paukščių stebėjimo bokšto lankytojų čia lauks Gamtos namai ir dviračių takas, kuris žiemą puikiai tiks kaip slidinėjimo trasa. Jis yra trijų kilometrų pločio ir 1,2 km ilgio. Gamtos namai taps ugdymo centru, kuriame galima bus patobulinti savo žinias aplinkos ir gamtos srityse.

Liepojos Zirgų salos pasivaikščiojimo takas

Grynių gamtos rezervatas Paviluosto krašte – ypač saugoma gamtos teritorija, kur auga itin retas augalas tyrulinė erika, taip pat kitos saugomos floros rūšys. Nuo birželio 1 dienos iki gruodžio 30 dienos kartu su gidu galima bus pasivaikščioti po Grynių gamtos rezervatą.

Saldaus mieste bus pristatytas didžiausias bronzinių skulptūrų projektas Baltijos šalyse. 2021 metų gegužę Saldaus mieste, netoli Šv. Jono liuteronų bažnyčios, bus eksponuojamos bronzinės skulptūros, priešais esanti Oskaro Kalpako aikštė taip pat įgaus naują pavidalą.

Didžiausias bronzinių skulptūrų projektas Baltijos šalyse

Saldaus Jelgavos gatvėje, šalia sporto komplekso, 2020 metų pabaigoje užbaigtas statyti moderniausias šiuo metu Baltijos šalyse riedlenčių parkas, kurį planuojama atidaryti šių metų pavasarį. Naujo sporto komplekso plotas – 3200 kvadratinių metrų. Jis patenkins tiek pradedančiųjų, tiek profesionalių pasaulinio lygio sportininkų lūkesčius.

Verta paminėti ir Staldzenės skardžius – šešių kilometrų pakrantės atkarpą netoli Ventspilio. Tai vaizdingi statūs krantai, kur glūdi smiltainio atodanga, susiformavusi įvairiomis Baltijos jūros stadijomis.

Staldzenės skardžiai

Targalės gyvenvietėje atnaujintas 100 metrų ilgio ir pusantro metro pločio tiltas per Irbės upę – vienintelė tokio pobūdžio konstrukcija šiaurinėje Kuržemėje ir svarbus infrastruktūros objektas.

2021 m. gegužę bus atidaryta alaus darykla „Duna“ – ji įsikurs pramoniniame praėjusio šimtmečio pastate, senoviniame Kuldygos miestelyje. Alaus darykloje bus galima susipažinti su alaus bei nealkoholinių gėrimų ingredientais, taip pat jų gamybos metodais bei specifika, degustuoti čia gaminamą produkciją.

Ventas rumba – tai ne tik vienas iš Kuldygos simbolių ir pasididžiavimų, bet ir plačiausias vandens krioklys Europoje. Šios vasaros viduryje kas vakarą Ventas Rumba bus apšviečiamas.

Tiltas per Irbės upę

Sabilės mieste užbaigta buvusios sinagogos pastato rekonstrukcija (Strautu g. 4), čia greitu laiku įsikurs „Sibilės meno, kultūros ir turizmo centras“.

Netoli Tukumo – Raudos miškuose – nutiestas beveik trijų kilometrų ilgio Vilkaču takas. Apie šiuos miškus sklando įvairios legendos – kaip sako turizmo specialistai, energetikos prasme jie neatsilieka nuo garsiojo Puokainių miško. Šių miškų mistiką savo knygoje „Kurzemes vilkaču nostāsti“ aprašė teologas Ralfas Kokinas. Netoli šio tako stūkso Ažos kalnas. Čia taip pat parengtas maršrutas – Ažos kalno takas. Tie, kurie kopia į šį kalną, žino, kad nuo jo galima pamatyti Durbo pilį Tukume.

Vilkaču takas

Lačupites dendrariume Engurės krašte lankytojai ypač mėgsta lankytis gegužės mėnesį. Šią žiemą ten atsirado Lačupites geros savijautos sodas, kuriame įrengta penkiolika įvairių zonų su įvairia atmosfera. Sodą papildo daugybė įrašų, rodyklių, takelių, poilsio vieta, taip pat aikštelė vaikams.

Lačupites dendrariumas Engurės krašte

Naujovės Žiemgaloje

Po ilgos rekonstrukcijos nuo gegužės 1-osios galima bus apžiūrėti Bauskės pilies centrinį bokštą. Bokšto funkcionalumą užtikrina mediniai, taip pat atnaujinti akmeniniai laiptai. Dabar bokštą galima bus naudoti visus metus – rengti čia parodas, renginius ir koncertus.

Pirmąją gegužės bus atidarytas ir Rundalės vandens malūnas, pastatytas dar 18-ajame amžiuje. Ten pat bus galima aplankyti ir muziejų, Rundalės alaus daryklą, galima bus išsinuomoti patalpas, valtis ir katamaranus, numatyta ir vaikų žaidimų aikštelė.

2020 metų pabaigoje buvo sutvarkyta Zvirgzdės kopos zona Vecumniekų savivaldybėje. Ji priskiriama prie vienos iš aukščiausių vidinių kopų Latvijoje. Kopų masyvo aukštis vakarinėje dalyje siekia 4-8 metrus, rytinėje dalyje – 32,5 metro. Kopa, manoma, susiformavo maždaug 11700 -14000 metų iki mūsų eros. Iš apžvalgos aikštelės ant kopos viršaus atsiveria gražus vaizdas į medžių viršūnes. Čia kasmet vyksta Baltų vienybės dienos paminėjimas.

Livonijos ordino Duobelės pilies koplytėlėje daugiau nei dvejus metus triūsė archeologai, restauratoriai, architektai ir statybininkai, ir dabar objektas priduotas eksploatuoti – jis taps daugiafunkciu kultūros, amatininkystės ir turizmo vystymo centru. Lankytojai galės apžiūrėti objektą jau vasarą.

Livonijos ordino Duobelės pilis

Lielplatuonės dvare praėjusias metais buvo atidaryta varpelių kolekcijos paroda, kurios metu eksponuota apie tūkstantį įvairiausių egzempliorių, ir tai didžiausia varpelių kolekcija Baltijos šalyse.

Nuo gegužės Rundalės rūmų muziejuje apžiūrint pagrindinę parodą galima bus naudotis audiogidu latvių, rusų ir anglų kalbomis. Be to, šiais metais planuojama pristatyti mobiliąją programėlę, kurią lankytojai galės naudoti kaip audiogidą. Visiems norintiems bus pasiūlyti orientavimosi muziejuje ir sode žaidimai.

Rundalės pilis

Vecaucės dvare bus atidaryta nauja paroda „Albumo puslapiai. Vecaucės ūkiui 100 metų“, o bokšte – dar viena paroda: „Aucės apylinkių padavimai ir legendos“. Be to, visi, kas tik norės, galės pasigėrėti dailiai atnaujintu parku.

Adolfo Alunano memorialiniame muziejuje lankytojai galės apžiūrėti nuolatinę parodą ir multimedijos objektą „Alunanas ir Jelgava“.

Naujovės Vidžemėje

Bendradarbiaujant su Garkalnės krašto savivaldybe ir Kaimo paramos tarnyba 2021 metų pavasarį bus įgyvendintas projektas „Baltezerio promenados statybos“. Palei Didžiojo Baltezerio krantą planuojama nutiesti 180 metrų ilgio pėsčiųjų tiltą, jis bus apšviestas, su įrengtomis poilsio vietomis.

Kad pasivaikščiojimas po Cesvainę būtų įdomesnis, šiais metais bus pristatyta paroda po atviru dangumi „Istoriniai Cesvainės pastatai ir vietovės“. Ant šių pastatų arba šalia jų galima bus išvysti trylika naujų informacinių stendų su aprašais dviem kalbomis – latvių ir anglų – ir istorinių objektų nuotraukomis.

Šių metų vasarą Mazsalacos krašte bus užbaigti laiptų ir apžvalgos platformų rekonstrukcijos darbai, o Gaujienoje atidarytas muzikinis takas „Dabas gars“. Takas nutiestas Gaujienos dvaro ir memorialinio Jazepo Vitolo muziejaus teritorijoje. Čia vienur kitur sustatyti muzikos instrumentai, kuriais groti gali patys lankytojai.

Rūjienos krašte, netoli Rūjos upės slėnio, greit atsiras apžvalgos platforma, taip pat bus nutiesti trys nauji pasivaikščiojimo maršrutai. Dar viena naujovė – Olerių dvare nuo šiol bus galima ne tik aplankyti sodą ir patį dvarą, bet ir pernakvoti viename iš dvaro kambarių, taip pat išsinuomoti patalpas arba sodą kokiam nors renginiui.

Kuocėnai taip pat žada įvairių naujienų. Planuojama užbaigti tiesti Zilakalno geležinkelio atšaką. Informaciniai stendai jau sustatyti, tačiau vis dar tęsiamos tilto statybos. Greičiausiai ji bus atidaryta antroje vasaros pusėje. Gamtos objektas „Zilaiskalns“ gali didžiuotis apžvalgos platforma „Imanta kalniņā“, kur iki pavasario bus tęsiami darbai; iš čia lankytojai išvys platesnį apylinkių vaizdą. Taip pat planuojama nutiesti 3,5 km ilgio pasivaikščiojimo taką „Lūsim pa pēdām“.

Gamtos objektas „Zilaiskalns“

Salacgryvos krašte nutiesta keletas naujų pasivaikščiojimo maršrutų – „Tarp dviejų uostų“, „Istoriniais takais“, taip pat „Ainažiai – mažo miestelio žavesys“. Kiekvienas iš jų žada naujų patirčių.

Gamtos parke „Ogres ieleja“ šiais metais planuojama atidaryti du naujus objektus – apžvalgos aikštelę, iš kur galiam mus gėrėtis Uogrės upės slėnio vaizdais, ir lyninį tiltą, kuris sujungs Mazozolu ir Mengelės gyvenvietes. Pavasarį planuojama atidaryti naują dviračių maršrutą Nr. 162, kuris leis keliautojams apžiūrėti vaizdingas gamtos parko vietoves.

Lyninis tiltas gamtos parke „Ogres ieleja“

Šiais metais planuojama užbaigti darbus prie naujo lyninio tilto Uogrėje. Jis bus nutiestas per Uogrės upę nuo Janio Čakstės prospekto Indranu gatvės pabaigoje iki Peldu gatvės. Pastačius šį tiltą atsiras bendras 3,5 kilometro ilgio maršrutas palei abi upės puses, o gyventojai bei miesto svečiai turės galimybę gėrėtis įstabiais upės vaizdais.

Plečiant dviračių takų tinklą bus nutiestas naujas ruožas nuo Uogrės iki Uogresgalo, todėl nuo šiol kiekvienas Uogrės svečias galės iki Uogresgalo nukakti dviračiu, o lyniniu tiltu persikelti į kitą upės krantą ir nuvažiuoti toliau, iki Ciemupės.

Valkos krašte permainų sulaukė Ergemės pilies griuvėsiai. Viduramžių pilies šiaurinis bokštas šiais metais atrodo kitaip – visų pirma, dėl naujos stoginės konstrukcijos, centrinio įėjimo, grindų ketvirtame aukšte. Bokšto rekonstrukcijos darbus planuojama užbaigti pirmąjį 2021 metų pusmetį.

Ergemės pilies griuvėsiai

2021 metų žiemos ir vasaros sezonu Turaidos muziejus-rezervatas siūlys nuolatines parodas (laikantis visų atsargumo priemonių dėl COVID-19 viruso grėsmės). Dar 2020 metų pabaigoje pilies bokšte buvo atidaryta paroda „Mūra pils nocietinājumi: aizsardzība un uzbrukums“, tačiau planuojama ir daugiau naujovių; pavyzdžiui, rudenį lankytojams bus pasiūlytas pažintinis takas po muziejaus-rezervato miško parko teritoriją, taip pat įvairios parodos ir renginiai.

Turaidos muziejus-rezervatas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)