Mamologas – tai gydytojas onkologas, diagnozuojantis ir gydantis įvairias pieno liaukų ligas bei vykdantis jų prevenciją. Egilis Purmalis jau daugiau nei dešimtmetį specializuojasi mamologijos ir onkologijos srityje (gerybinių darinių, įskaitant papilomas, fibroadenomas, ikivėžinius ir onkologinius susirgimus, gydymas).

– Ar tikrai vis daugiau moterų serga krūties vėžiu?

– Pastaraisiais metais krūties vėžys yra dažniausia vėžio rūšis, kuria serga moterys. Pieno liaukų vėžys užima pirmąją vietą tarp visų moterų vėžinių susirgimų – net 19,3 proc. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, krūties vėžys šiuo metu yra labiausiai paplitusi vėžio rūšis: 2020 metais užregistruota daugiau nei 2,2 mln. šio susirgimo atvejų. Maždaug viena iš dvylikos moterų per savo gyvenimą susidurs su krūties vėžiu. Pieno liaukų vėžys taip pat yra pagrindinė moterų mirties nuo onkologinių ligų priežastis.

– Iš kur tokia liūdna statistika?

– Onkologinius susirgimus sukelia daugybė įvairių veiksnių, tai – ir paveldimumas, individualios savybės ir išoriniai faktoriai. Jei susisumuoja keli tokie neigiami veiksniai, gaunamas prastas rezultatas.

– Ar tai reiškia, kad krūtis reikia tikrintis nuo jaunystės?

– Jei moteris neturi jokių nusiskundimų ar pojūčių, jei nėra jokių vizualinių pokyčių – gumbelių, guzelių ar skausmo – ir esant normaliam menstruacijų ciklui, krūtų tyrimą, įskaitant ir mamografiją, visada reikėtų atlikti nuo