Banknotai buvo spausdinti Miunchene brolių Parcusų spaustuvėje. Notgeldai – tai vokiškas žodis, pažodžiui išvertus reiškiantis „pinigas iš bėdos, iš reikalo“. Šiuos pinigus vietinė įvairių Prūsijos regionų valdžia leido bėdos verčiama, dėl smulkių piniginių vienetų stokos apyvartoje, o vėliau – kaip infliacijos padarinį. 

Prieš 100 metų išleistų Klaipėdos notgeldų popierius buvo geros kokybės, su vandens ženklais. Į rinką buvo išleisti pusės, vienos, dviejų, penkių, dešim­ties, 20, 50, 75 ir 100 markių vertės ženklai.

Elektroniniuose bonistikos aukcionuose gražūs ir spalvingi Mėmelio popieriniai banknotai kainuoja gerokai daugiau, negu ant jų užrašytas nominalas. Viena maža detalė: nemažai šių notgeldų banknotų aukcionuose siūlomi UNC kokybės, t. y. tarsi niekada neliesti rankomis. Ar šie egzemplioriai tikrai yra išleisti Miunchene 1922-aisiais?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją