Tai yra ištrauka iš Giulios Enders knygos „Žarnyno žavumynai: viskas apie menkai vertinamą organą“. Knygą išleido leidykla „Kitos knygos“, o iš vokiečių kalbos vertė Kristina Sprindžiūnaitė.

Kita alergijų atsiradimo teorija yra tokia: žarnyno sienelės trumpą laiką gali būti pralaidesnės ir dėl to maisto likučiai iš tiesų patenka į žarnyno audinius ir į kraują. Šis procesas mokslininkus pirmiausia domina tuomet, kai susijęs su glitimu – grūdų, pavyzdžiui, kviečių, baltymų mišiniu. Grūdai tikrai nespurda iš nekantrumo būti suvalgyti. Iš tiesų augalas nori daugintis – o mes tiesiog suvalgom jo palikuonis. Užuot iškėlęs mums sceną, augalas trupučiuką apnuodija savo sėklas.