Tikras dieviškas jausmas – užeiti į savo ar kaimynų šiltnamį (jiems leidus, žinoma), įkvėpti šilto aromato ir į burną įsimesti skaisčiai raudoną pomidoriuką ar traškų sultingą agurką. Tiesa, mėgautis derliumi – tai jau paskutinis žingsnis, iki tol reikia įdėti daug jėgų daigams laistyti ir prižiūrėti. Griebiame pirštines, laistytuvus, trąšų maišelius ir, apsiginklavę vertingomis rekomendacijomis, keliaukime į stiklo pilį!
Pomidorai ir agurkai – be jokios abejonės, šiltnamio karaliai, bet geromis sąlygomis derlių duoda ir kiti – kartais net egzotiškesni augalai, kurie džiugina skonio receptorius. Sodininkystės ūkio „Neslinko“ („Netingėk“) šeimininkė Elga Bražunė pasakoja, kad Latvijos šiltnamiuose, be pomidorų ir agurkų, pavyksta užsiauginti įvairių rūšių baklažanų, saldžiųjų ir aitriųjų paprikų, iš neįprastų gardumynų – melotrijų, pomidorų, ličiių, raukšlėtųjų svaidenių ir „kiniškų agurkų“, taip pat ir melioninių kriaušių.
Kelionė į parduotuvę sėklų ar į medelyną jau paaugusių sodinukų daugeliui daržų šeimininkų – išties jaudinanti akimirka. Tiek daug galimybių – ką gi išsirinkti? „Norint bent ką nors įsigyti, iš pradžių reiktų atsakyti į klausimą: kokius augalus, kokiu tikslu ir kokiais kiekiais ruošiatės auginti, – pabrėžia daržininkystės mokytoja Laima Lusė, kuri dėsto Buldurų Sodininkystės vidurinėje mokykloje (BDV). – Šiltnamyje galima lengviausiai užsiauginti net arbūzą. Svarbiausia, kad būtų kam apdulkinti jo žiedus!“
Renkantis konkrečią rūšį,