Jei kada nors patyrėte didžiulį stresą sukėlusį įvykį ar netgi ištisą įvykių seriją, šios patirties turbūt niekada nepamiršite.

Ką jaučia traumą išgyvenęs žmogus

Emocinę ir psichologinę traumą gali sukelti vienkartiniai įvykiai, tokie kaip nelaimingas atsitikimas, sužalojimas, smurtinis išpuolis, ypač jeigu tai nutiko netikėtai. Traumą sukelia ir nuolatinis stresas, pavyzdžiui, žinojimas, kad netolimoje šalyje vyksta karas, gyvenimas kriminogeniniame rajone, kova su gyvybei pavojinga liga arba pakartotinai pasikartojantys traumuojantys įvykiai, tokie kaip patyčios, smurtas šeimoje. Traumą sukelia ir artimo žmogaus mirtis, reikšmingų santykių nutrūkimas arba žeminanti ar labai nuvilianti patirtis, ypač jeigu teko susidurti su sąmoningu žiaurumu. Vaikams traumą gali sukelti atsiskyrimas nuo tėvų, atstūmimas, nepriežiūra, įkyrios medicininės procedūros, seksualinė prievarta – traumos pasekmės gali jausti ir praėjus daug laiko.

Tokiais atvejais apima bejėgiškumo jausmas, išgyvenamas siaubas. Natūralu, kad žmogus gali išgyventi kaltę – tai jausmas, kad tavo išgyvenimas yra tarsi žuvusiųjų ar sužeistų sąskaita. Gali apimti jausmas, kad gyvenimas jau niekada neteiks džiaugsmo. Kai kuriais atvejais patiriamos ir rimtos psichinės ar fizinės traumos – netgi jų grėsmė žmogui yra didžiulis iššūkis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją