Tai ištrauka iš Natalijos Zubarevos knygos „Žarnynas – organizmo variklis: oda, svoris, imunitetas ir laimė – štai kas slypi antrųjų „smegenų“ vingiuose“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Liūtai ne avys“. Vertėja Rima Misiūnienė.

Kadangi žarnyno mikrobiomos sintetinamos medžiagos prasiskverbia į kraują ir veikia net kitus organus bei sistemas, viso kūno būklė ir apskritai sveikata priklauso nuo to, kas vyksta žarnyne. Štai kodėl visą gyvenimą reikėtų skirti didelį dėmesį virškinamojo trakto sveikatai.

Kas kenkia mikroflorai: stresas, rūkymas, alkoholis, riebus maistas, kepti ir rūkyti maisto produktai, vaistai (ypač antibiotikai ir antihistamininiai vaistai).

Nors klausimas ginčytinas, negaliu nepaminėti dar vieno Europos Sąjungos projekto „MetaHIT“ (žmogaus virškinamojo trakto metagenomo tyrimų) mokslininkų atradimo. Pagal vyraujantį tam tikrų rūšių mikroorganizmų kiekį žarnyne (nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, sveikatos būklės ar amžiaus) visi žmonės buvo suskirstyti į tris enterotipus