Tiesa, Uršule ją vadino tik patys artimiausi. Pasauliui ši lietuvė geriau pažįstama Une Baye slapyvardžiu, savo darbais teatro scenoje ir kine. Lietuvoje ji sublizgėjo ir kaip viena pirmųjų moterų režisierių, smalsumą daugeliui sukeldavusių savo asmeninio gyvenimo peripetijomis – jos širdies ir rankos siekė daugelis žymių to meto vyrų, tačiau ištekėti U. Babickaitė nusprendė už savo tikro pusbrolio Vytauto Andriaus Graičiūno. Deja, jų meilė baigėsi tragiškai.

Šis tekstas delfi.lt pirmąkart buvo publikuotas 2020 m. rugsėjo 5 d. Kviečiame susipažinti su Uršulės istorija.

Glaudėsi pas dievobaimingą tetą, vietos atsirado tik karste

U. Babickaitė gimė 19 a. pabaigoje, Laukminiškiuose, Kupiškio rajone. Jos mama Agota Graičiūnaitė ištekėjo už našlio, jau turėjusio keturis vaikus, ir su juo susilaukė dar keturių atžalų – Uršulės, Petro, Kazio ir Vytauto.

„Mano mama buvo šviesi asmenybė, iš meilės mano Tėčiui atitekėjusi į tamsų kaimą, ant keturių svetimų vaikų. Ji mokėjo skaityti, rašyti, eiles „sudėti“ ir rusiškai, lenkiškai kalbėti“, – taip pati U. Babickaitė rašė savo autobiografijoje „Atsiminimai, dienoraštis, laiškai“, kurią sudarė Linas Broga.

Deja, dėl besitęsiančių konfliktų U. Babickaitės šeima buvo priversta palikti senuosius namus, netrukus po to mirė jos tėtis, tad nesvetimas vaikystėje buvo ir skurdas, ir alkis. Yra išlikę liudijimų, kad būdama maža U. Babickaitė glaudėsi pas itin dievobaimingą tetą – negalėdama išmaitinti, čia ją paliko mama. Šiurpu, tačiau jautriai mergaitei giminaitės namuose vietos atsirado tik „ant aukšto“ pastatytame karste

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją