Gerai, kas turėjo apsirūpinę iš anksčiau. O jeigu ne? Stanikus, t. y., liemenukus, ir triūsikus, t. y., kelnaites, ant galvos maukšlintis tikrai ne išeitis, nebent dirbate cirke, ir jūsų darbas yra juokinti žmones. Bet ir šis variantas karantino sąlygomis nebeveikia – visi cirkai bei kiti renginiai uždaryti ir kada atsidarys, niekas nežino.

O štai stilingą išeitį rasti galite – tiek moterys, tiek vyrai. Tai ir įdomesnis šaliko užsirišimas, ir įdomesnis respiratorius, ir dujokaukė. Jaunimas randa įvairių kaukių su įvairiais išpieštais dalykais, pavyzdžiui, šypsenomis, kaukolėmis.

Taip pat gana stilingai atrodo skarelė gutra, kurią daugelis vadina „arafatke“, nes tokį galvos apdangalą nešiojo Palestinos išsivadavimo organizacijos „Al Fatah“ įkūrėjas bei vadovas Jasiras Arafatas. Gutra arba „arafatkė“ yra vadinama įvairiai: keffiyeh, shemagh, shmagh, kaffiyah, keffiya, kaffiya, kufiya, hatta. Tai arabiško turbano prototipas. Arabai gutras nešioja labai įvairiai – ir kaip turbaną, ir kaip kaklaskarę, ir rišasi ant veido.

Taigi Artimuosiuose Rytuose daug kas gutrą nešioja, bet Arafato vardu ši skarelė buvo pavadinta turbūt todėl, kad Jasirą Arafatą vienu metu daug kas matydavo per televiziją, ir žiūrovams jo skarelė užsifiksavo, išliko atmintyje, todėl ir pavadino „arafatke“.

Gutros būna trejopos: baltos, baltos su raudonais langeliais, baltos su juodais langeliais. Šios skarelės turi kutus. Kartais būna kutai surišti į mazgelius, o kartais maži palaidi kuteliai. Patarčiau rinktis tokią „arafatkę“, kuri turi ilgus kutus, surištus mazgais, nes tokių skarelių užrišimas geriau laikosi, nenuslysta nuo galvos: mazgas laiko mazgą.

Beje, gutra su teroristais neturi nieko bendra, išskyrus nebent tą faktą, kad teroristai slepia savo veidą. Dykumose gyvenantiems žmonėms veidą reikia dengti dėl nuolatinių dulkių, smėlio audrų bei itin kaitrios saulės. Tokius dalykus lemia gamta. Tarkim, kodėl Rytuose žmonės nevalgo kiaulienos ir ją laiko nešvaria? Todėl, kad šilumoje kiauliena greitai sugenda, joje atsiranda lervų, štai ir visa paslaptis. Tik gamtinės sąlygos ir jokios čia mistikos. Taigi ir „arafatkės“ nereikėtų sieti su teroristais. Be to, gutra saugo kaklą ne tik nuo saulės ar vėjo, bet ir nuo šalčio. Susižeidus, skarelė gali būti panaudota kaip kilpa prilaikyti ranką. Dėl savo idealios medvilninės sudėties ir tekstūros, gutrą Artimųjų Rytų gyventojai naudoja ir kaip rankšluostį, raištį, kaip maišą nešti daiktams. Paprastai arafatkės matmenys yra 110 ant 110 cm.

Gutra skarelės

Gutros karantino metu yra patogios tuo, kad jas galima nešioti labai įvairiai. Galima nešioti: kaip šaliką, uždengiantį veidą. Galima rištis gutrą ir taip, kad ji dengtų veidą bei galvą, o ertmę akims galima būtų reguliuoti. Bakterijoms, virusams įsikabinti puiki terpė yra plaukai, tad dėl šios priežasties patarčiau skarele dengti tiek galvą, tiek veidą.

Štai paprasčiausias vadinamosios „arafatkės“ užsirišimo būdas. Gutrą reikia perlenkti per pusę – taip, kaip bobutės galvą rišasi paprasta skara, tačiau dedantis ant galvos vieną galą reikia palikti maždaug perpus ilgesnį. tą trumpąjį galą reikia kilstelėti ir juo pridengti kaklą, o galas turėtų siekti ausį. Tuomet ilguoju galu uždengiamas veidas ir sukamas aplink galvą, kol pasiekiamas trumpasis galas. tada belieka abu galus surišti virš ausies.

Kitas rišimo variantas yra sulenktą skarelę trikampiu dėti link kaktos, patį trikampiuką užlenkti po skarele, trumpąjį galą suvynioti į virvutę ir permesti per kaktą link ausies, perpinti su ilguoju galui, užkišti už skarelės, kuri tvirtai yra apjuosusi galvą, o ilgasis galas lieka laisvas. Įeinant į parduotuvę ar kokią kitą patalpą, kurioje yra žmonių, ilguoju galu pridengiate veidą ir patį kamputį užkišate už tvirtai užvyniotos skarelės.

Gutra karantino metu yra labai patogi tuo, kad ji pagaminta iš grynos medvilnės. Medžiagos tekstūra labai puri, minkšta. Yra ir standžių, tarsi iš lino išaustų skarelių, bet tokios greičiausiai nėra originalai, nes iš esmės neatlieka savo respiratorinių funkcijų. Taip pat „arafatkė“ gali būti neoriginali, jei ji neatitiks spalvų balta-juoda-raudona standartų. Baltos su žaliais ar mėlynais langeliais tikrai nėra originalai.

Kiekvieną vakarą parėjus iš lauko skarelę galima ir reikia išsiskalbti, tai sunkumų nesudarys, nes ji labai greitai išdžiūsta. Beje, Artimuosiuose Rytuose gutras dėvi tik vyrai, tačiau metas laužyti stereotipus, kurie egzistuoja tik tam, kad apsunkintų žmonėms gyvenimus, padarytų juos kuo nepatogesnius. Moterys taip pat gali drąsiai nešioti „arafatkes“, juolab, kad vakarietiškoje visuomenėje jos nieko nesimbolizuoja, jos yra tik stilingos skarelės.

Taigi turėdami gutrą, karantino metu tikrai nepražūsite net ir tuo atveju, jei vyriausybė ir neparūpins mums žadėtųjų kaukių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)