Jos istorija labai paslaptinga ir turi daugybę įdomių faktų. Ne veltui ji yra dažnas svečias herbuose, simboliniuose paveiksluose, legendose. Taip ji tapo sudėtingu simboliu su daugialypėmis prasmėmis. Krikščionybėje lelija simbolizavo šventąsias mergeles. Leonardo da Vinčio paveiksle „Geroji naujiena“ angelas, kuris atėjo pas Mariją pranešti apie jos nėštumą, rankoje laiko baltąją leliją – tai dar viena simbolinė lelijos reikšmė.

Šiandien norėčiau paminėti išskirtinę lelijos grupę – roselily, tai viena iš gražiausių gėlių, kuri pasižymi nepakartojama išvaizda bei subtilumu.

Roselily – tai ekskliuzyvinė lelijų kolekcija. Pirma gėlė buvo sukurta prieš 20 metų, olandų kilmės selekcionieriumi, kuris augino gėles skynimui. Iš pirmo žvilgsnio tapo aišku, kad jo darbo rezultatas išskirtinis.

Pavadinimas roselily susideda iš dviejų žodžių – rožė ir lelija. Dėka ilgo selekcionavimo proceso pavyko sukurti pilnavidures lelijas, kurios žydi pakartotinai. Jos yra be žiedadulkių ir nuostabaus aromato. Pirmom roselily duodavo tik karališkų šeimos narių vardus.

Dabar roselily| su savo aromatu ir grožiu tampa išskirtine dovana ir subtilia puošmena kiekvienų namų, net pačių ištaigingiausių.

Lelijų auginimas nėra sudėtingas, jos mėgsta saulėtą vietą ir derlingą dirvą. Bijo lelijos tik per daug drėgmės ir pelių, kurios noriai graužia saldžius lelijų svogūnėlius. Rudenį kotelius reikia nupjauti. Persodinti galima bet kokiu metu, net žydinčias.

Yra devynios lelijų hibridų grupės, jas galima apjungti į tris pagal žydėjimo laikotarpius. Tai tos, kurios žydi vasaros pradžioje, viduryje ir gale. Vasaros pradžioje žydi azijietiški lielijų hibridai, kurie neturi kvapo. Liepos mėnesį pradeda žydėti Longiflorum hibridai, rugpjūtį savo aromatą skleidžia Rytinių lelijų hibridai ir kiti hibridai, jie turi jau stiprų kvapą. Rytinių lelijų hibridai, prie kurių priskiriama ir roselily, Lietuvoje žiemoja sunkiai, jas reikia dengti arba nešti į vidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją