Nuo fobijų kenčia 2–9 proc. Žemės gyventojų. Daugiausia tai darbingo amžiaus žmonės nuo 25 iki 44 metų. Fobija – tai iracionali baimė, priskiriama nerimo sutrikimams. Pagal TLK 10 fobiniai sutrikimai žymimi F40, vadinasi, fobija yra liga. Aišku, jos simptomai gali reikštis visokiausiu intensyvumu. Susidūrus su baimę keliančiu objektu, žmogus gali patirti nedidelį nerimą, kuomet ima stipriau plakti širdis, išprakaituoja delnai, nugara nueina pagaugais. Tačiau tas nerimas gali būti toks stiprus, kad žmogui tiesiog trukdo gyventi, jis jaučiasi neįgalus. Stiprų nerimą išgyvenantis asmuo, susidūręs su baimės objektu, gali netgi nualpti, jam pakerta kojas. Tuomet tu gali suklupti, o tai sutrukdys tiesiog pasišalinti kuo toliau nuo baimę keliančio objekto.

Pediofobija – tai lėlių, ypač turinčių specifinių bruožų (kad ir tokia lėlė, kuri yra tikro vaiko proporcijų), baimė. Žmogus gali bijoti vaiko pavidalo lėlės, bet nebijos lėlės Barbės, kurios proporcijos yra kitokios. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)