Testas yra skirtas tiek moterims, tik ir vyrams, tiek jauniems, tiek seniems, nes subobėti ir tapti ciocia Zita kyla pavojus nepriklausomai nuo amžiaus ir lyties. Klausimus atsakinėkite sąžiningai, nes juk jokioje sistemoje žymėti nereikia, niekas gi nematys, tik jūs patys.

Taigi pradedam:

I SANTYKIS SU GYVENIMO DŽIAUGSMU

1. Jūs kur kas labiau mėgstate, mylite tuos žmones, kuriems nesiseka, kurie yra nelaimingi ir apsupti įvairių negandų negu tuos, kurie yra lydimi sėkmės?

2. Mėgstate žiūrėti laidas apie nusikaltimus ir nelaimes?

3. Jums maloniau, kai jus supa žmonės, kurie turi visokių bėdų ir jums skundžiasi, negu tie žmonės, kurie kuo nors džiaugiasi? Taip jaučiatės saugesnė/-is?

4. Manote, kad tas žmogus, kuris džiaugiasi gyvenimu, iš tiesų yra nelaimingas, manote, kad tai tiesiog kaukė?

5. Neleidžiate sau džiaugtis gyvenimu, nes manote, kad viskas yra blogai, o jei nėra, tai bus?

6. Sužinoję apie kitą žmogų džiugias naujienas (įsimylėjimas, kitokia sėkmė asmeniniame gyvenime, pasisekimas darbinėje srityje, laimėjimas loterijoje ir t.t.), manote, kad tai ilgai netruks, kad žmogus džiaugiasi visiškai be jokio reikalo ir, jei yra galimybė, tai žmogui pasakote?

7. Netikite geromis astrologinėmis prognozėmis ir astrologija apskritai, tačiau į blogas pranašystes vis dėlto atkreipiate dėmesį, jas įsimenate?

8. Jums atrodo kvailiai tie žmonės, kurie šypsosi ir iškart prisimenate, jog „Amerikoje visi šypsosi nenuoširdžiai“?

9. Apskritai, bet koks „džiaugimasis gyvenimu“ jums atrodo įtartinas, nes iš tiesų juk gyvenimas, jūsų manymu, yra sunkus, ir negali čia būti jokio džiaugsmo?

10. Jums suteikia džiaugsmą tai, kai kiti jūsų klauso, jums paklūsta?

II BUITIS

11. Tvarkotės dažniausiai tik tada, kai laukiate svečių?

12. Kai tvarkotės, dažniausiai išvalote tik tas vietas, kurios yra matomos, pavyzdžiui, su skudurėliu apeinate aplink vazoną ant palangės, tačiau jo nepakeliate ir nepavalote po juo?

13. Jūsų spintoje yra daugiau nei vienas nenešiojamų ir nenaudojamų daiktų su kodiniais pavadinimais „gal kada pravers“ arba „kai sulieknėsiu“ (nors žinote, kad to nebus)?

14. Apskritai, jūs nuolat laikotės dietos, apie tai nuolat kalbate, bet niekaip nesulieknėjate?

15. Jūsų virtuvė nuolat apšnerkšta ir viskas išmėtyta taip, kad „būtų po ranka“?

16. Jūsų gyvenamojoje aplinkoje daug jums gražių visokių niekučių, suvenyrinių „fintikliuškų“ ir šiaip visokių „dzingaliukų“, kurie nėra funkcionalūs ir nesaugo jokių malonių akimirkų, o tik kaupia dulkes?

17. Jūsų daiktai užima daugiau vietos nei jūsų antrosios pusės ir didelė dalis jų yra nenaudojama?

18. Manote, kad kur kas geriau išgerti raminamųjų tabletę nei pasportuoti, palįsti po šaltu dušu ar bent jau „įkalti“ 100 gramų?

19. Mėgstate gerti kavą iš nedidelio puodelio ir (kai kas nors mato), atkišti mažąjį pirštelį?

20. Buitinėje aplinkoje (kai jus mato tik artimieji) leidžiate sau elgtis nevalyvai, nemaloniai, pavyzdžiui, vilkėti nešvarius rūbus, čepsėti ir žlerbti valgant, krapštyti nosį ir gėrėtis ištrauktu snargliu, gadinti orą prie stalo ir t.t., ir pan.?

III MĄSTYMAS/LOGIKA

21. Manote, kad kiti žmonės turi jus suprasti iš jūsų trumpų ir neaiškiai emocijų protrūkio metu išsakytų užuominų, nors ir netikite, kad egzistuoja aiškiaregiai?

22. Galvojate, kad tiesiai šviesiai pasakyti yra nemandagu?

23. Įsivaizduojate, kad visada bus teisesni tie žmonės, kurie yra tos pačios kartos ir tos pačios lyties kaip jūs?

24. Matote, koncentruojatės tik į detales, bet sunkiai matote visumą, esmę?

25. Esate įsitikinusi/ęs, kad tai, kas jums „atrodo“ yra tiesa. Pasikliaujate vien savo „manymu“ ir „atrodymu“, o ne faktais? Pavyzdžiui, jūsų pažįstama jauna moteris, su dideliu apetitu valgo raugintą agurką. Jau jau jūs prisimerkiate, ištempiate lūpytes, atmetate atgal alkūnes ir pakreipusi/ęs galvą suvokiate „tikrą tiesą“, kad ši moteris yra nėščia. Taip su jumis būna?

26. Nors ir sako, kad žaibas į tą pačią vietą netrenkia, tačiau jūs tuo netikite, pavyzdžiui, esate įsitikinusi/-ęs, kad jei vienoje vietoje sykį nepasisekė, vadinasi, ten nesiseks jums, jūsų vaikams ir jūsų anūkams, proanūkiams ir proproanūkiams.

27. Mėgstate absoliutinti, pavyzdžiui, jeigu sykį jums įkando šuo, imate nekęsti viso pasaulio šunų; jei sykį iš jūsų pasišaipė vaikigalis, imate nekęsti svetimų vaikų; jei sykį kas nors nepavyko, jūsų manymu, „nieko čia nebus“ ir „reikia pamiršti“.

28. Paprastai turite savo nuomonę, ją susiformavote, nes „kažkas sakė“, „buvo laikraštyje parašyta“ ir jums tai patiko, pritarėte, ir „nieko čia daugiau mąstyti nereikia“.

29. Manote, kad jūsų amžius/statusas/lytis leidžia jums daryti išvadas, kurios dažniausiai, jūsų manymu, yra teisingos?

30. Jūsiškiui mąstymui, požiūriui didelę įtaką daro įvairios liaudies patarlės, pavyzdžiui, „negirk ryto be vakaro“, „negirk marčios be metų“, „jeigu ryte juokiesi, vakare verksi“, „nesidžiauk radęs, neverk pametęs“. Tokių sentencijų, kuriose yra žodelis „ne“, yra labai daug, ir jums jos mielos, nes gi, jūsų manymu, liaudis negali klysti. Tai tinka jums?

IV SUSITUPĖJIMAS IR POKYČIŲ BAIMĖ

31. Kai skaitėte Editos Rouge straipsnių ciklą apie sovietinės mokyklos ypatumus, siutote, nes manote, kad „prie ruso“ buvo geriau?

32. Praeitis jums yra mielesnė nei dabartis, nes ji „saugesnė“, „tikra“ (t.y., jau įvykusi), nereikia nieko spręsti, nes jau viskas nuspręsta praeityje?

33. Nemėgstate jokių permainų, nepakenčiate išeiti iš už komforto zonos?

34. Džiaugiatės COVID-19 pandemija, nes jūs galite dabar jaustis „kaip visi“, nes visi sėdi namie, ir, anot jūsų, „labai gerai, kad niekas nelaksto, proto reikia turėti, sėdėk namie tiktai“? Atpažįstate save šioje situacijoje?

35. Džiaugiatės pandemija ir todėl, kad emigrantai grįžta, tai kas kad mažiau užsidirbs, mažiau lavinsis. „Tegul sėdi namie“, nes jus taip saugiau būtent jums. Jus dažniau lankys, jų pačių gerovė palauks, „dar nei vienas iš bado nenumirė“... Atpažįstate save?

36. Kai žmogus keliauja, jūs pagalvojate: „Iš kokių kažin lėšų? Geriau jau pataupytų kitam reikalui“. Tas „kitas reikalas“ gali būti kuo įvairiausias, bet jūs puikiai žinote: laidotuvėms, būsto paskolai išmokėti, „juodai dienai“ pasidėti, vaikams ir anūkams ir, galbūt, sukčiams išdalinti. Bet kelionėms leisti yra beprotybė, ir tai jūs žinote geriau nei kiti.

37. Nepatikliai žiūrite į viską, kas nauja?

38. Mėgstate itin aiškius nurodymus ir instrukcijas, kaip gyventi, jums patinka, kad viskas būtų sudėliota į lentynėles, pavyzdžiui: gimimas, darželis, mokykla, aukštoji mokykla, sužadėtuvės, vedybos, būsto įsigijimas, vaikų gimimas, darbas, pensija, anūkų auginimas, mirties laukimas, mirtis?

39. Santaupas laikote kojinėje, nes nepasitikite bankais?

40. Jums labiau patinka kasdieninė rutina nei netikėtumai?

V SANTYKIAI SU ŠEIMA IR APLINKINIAIS

41. Su svetimais žmonėmis jūs elgiatės maloniau nei su savo šeimos nariais?

42. Svetimiems žmonėms jūs dažniausiai nesakote tiesiai šviesiai, nes bijote pasirodyti nemandagus.

43. Kalbėdama/-as su draugėmis/draugais jūs apkalbate ir peikiate savo antrą pusę?

44. Manote, kad „visų kitų vaikai kaip vaikai, tik mano nenormalūs“?

45. Savo antrą pusę visapusiškai valdote arba siekiate valdyti, nes juk gi „reikia kontroliuoti“, kitas „nieko neišmano apie gyvenimą“ ir yra „visai kaip mažas vaikas“, „tik nesužiūrėk, jau ir padarys kokią nesąmonę“, „nupirks nei šį, nei tą“?

46. Jeigu ką nors jūs sakėte, prognozavote ir tai iš tiesų įvyko, jūs piktdžiugiškai mėgstate sakyti: „Va, va, ar nesakiau, kad taip bus“?

47. Mėgstate ir mokate priversti kitus blogai jaustis dėl jūsų prastos nuotaikos?

48. Nors kartą esate pavartojusi/-ęs bent vieną iš tokių frazių, kaip antai: „mane į kapus nuvarysite“, „kai aš numirsiu, tada žinokitės“, „norite mano mirties“?

49. Manipuliuojate žmonėmis, vaidindama/-as ligonę/-į?

50. Kai jūs kuo nors skundžiatės, guodžiatės kitam žmogui, įsižeidžiate, jeigu jis pataria ar pasiūlo, kaip galima išspręsti ar palengvinti jūsų situaciją, nes jus norėjosi tik pabambėti?

VI DARBAS, UŽDARBIS, PINIGAI

51. Pagrindinės jūsų kalbos su aplinkiniais sukasi apie pinigus, jų stygių, kainas, darbą, bendradarbius (na, dar apie ligas ir vaistų kainas)?

52. Laikotės požiūrio, kad būtina turėti viršininką ant galvos, nes tik tada „yra normalus darbas“?

53. Jei jums reikėtų dirbti savarankiškai, negalėtumėte, nes pritrūktų savidisciplinos?

54. Kovojate už tai, kad jūsų atžalos taip pat turėtų viršininką ir darbovietę, nes, jeigu dirba savarankiškai, reiškia, ne dirba, o išsidirbinėja ir galimai „žulikas yra“ (o kaipgi kitaip, juk „negali žmogui aiškiai pasakyti, kur dirba“, nu, „ta prasme“, kokiam pastate, kaip tas pastatas vadinasi, kokia ten įstaiga)? Atpažinote save?

55. Darbą (darbovietę), nors tas darbas ir nemielas, keistumėte tik tada, kai nebūtų kitos išeities, nes labai nemėgstate permainų?

56. Esate perdėtai taupi/-us, nieko sau, kas teikia tik malonumą, o ne praktinę naudą, neleidžiate?

57. Geriau nusipirksite kilogramą kiaulienos nei naują lūpdažį?

58. Manote, kad jūsų antra pusė yra netaupus/i, todėl reikia pakontroliuoti, kad nepirkinėti „nepraktiškų dalykų“.

59. Nuolat skundžiatės pinigų stygiumi?

60. Net ir poilsio dienomis beigi per atostogas nuolat kalbate apie darbą ir bendradarbius?

VII ŽINOJIMAS KAIP KAS TURI JAUSTIS IR GYVENTI BEIGI ĮSIGALINIMAS UŽ KITUS TAI NUSPRĘSTI

61. Kai sužinote apie kieno nors skyrybas, net su palengvėjimu atsidūstate, nes juk gi žinojote, kad „taip bus“?

62. Nors niekada nebuvote sugyventinės/-io vaidmenyje, tačiau jūs sugebate už nesusituokėlius nuspręsti, kad jie, ypač moteris, turi blogai jaustis?

63. Jūs esate tas žmogus, kuris nemato nieko bloga klausinėti kitų tokių dalykų, kaip antai: „kada vaikai“, „kada tuoksitės“, „kam jums naujas butas“ ir t.t.?

64. Jūs su gailesčiu žiūrite į pasitempusius žmones, nes manote, jog tai jų kaukė, manote, kad viduje jie jaučiasi blogai ir dangstosi puikiu įvaizdžiu?

65. Manote, kad bevaikiai arba vienavaikiai žmonės niekada negali jaustis pavargę?

66. Atėję į kitų žmonių namus nesibodite paaiškinti, kaip kas turėtų stovėti, ką būtų galima patobulinti, o pas geriau pažįstamus netgi imate kilnoti daiktus, pavyzdžiui, pastatote gėlių vazoną ten, kur, jūsų manymu, daugiau saulės?

67. Buvo tokia laida „Slapta kamera“. Vaikinukas buvo pastatytas prie ledų vežimėlio. Kai prieidavo pirkėjas ir paprašydavo ledų, vaikinukas parodydavo špygą. Slapta kamera filmuodavo žmonių reakcijas. Dažniausiai žmonės sutrikdavo, nežinodavo kaip reaguoti, jų veiduose sumišdavo nuostaba su juoku. Kai kas supykdavo ir nueidavo šalin. Kai kas pasukiodavo pirštą ties smilkiniu. O štai viena boba sustojo ir pradėjo moralizuoti: „Vaikeli, kodėl tu taip elgiesi, argi tu nesupranti, kad tu nieko neuždirbsi?“ Tai čia boba nesuprato, kad situacija yra suvaidinta, ir taip išsidūrė. Jūs greičiausiai pasielgtumėte būtent taip, kaip pasielgė aprašytoji boba?

68. Dažnai kitiems patariate nieko netobulinti, palikti taip, kaip yra? Pavyzdžiui, žmonės nutaria daryti remontą, o jūs sakote „gerai ir taip“, „viskas pas jus tvarkoj“, „turbūt nežinote, koks vargas yra remontas“. Ar taip?

69. Jūs geriau žinote, kaip turi gyventi jūsų vaikų šeimos?

70. Jei tik būtų jūsų valia, savo vaikų nuo sijono nepaleistumėte niekada?

VIII BOBIŠKASIS CEKAVUMAS

71. Jūs labiau negu kiti žmonės „turite akis“? Pavyzdžiui, mėgstate sakyti: „Turiu akis ir žiūriu“. Arba: „Pažiūrėjau į akis, turėjo susigėsti“; „Nagi, greit man pažiūrėk į akis?“ Arba, pavyzdžiui, įlipate į autobusą, susmengate į sėdynę ir net pasilinguojate, pasakote „opapa“, apsidairote, ar visi pamatė, kaip čia jūs šauniai atsisėdote ir pažiūrite aplinkiniams į akis. Nors vienas iš pateiktų pavyzdžių jums tinka?

72. Jums labai įdomu, kaip gyvena kaimynai? Nors kartą klausėte pridėjusi/-ęs stiklinę prie sienos ar pasislėpę už užuolaidos, stebėjote pro langą?

73. Sėdite daugiabučio kieme ant suoliuko?

74. Parduotuvėje visada pastebite, kas ką perka?

75. Viešajame transporte, stovint eilėje, gatvėje visada atkreipiate dėmesį, kai išgirstate žmogų kalbant telefonu? (Sykį stovėjau eilėje vaistinėje prie kosmetikos ir kalbėjau telefonu, prieš mane stovėjusi ciocia Zita buvo net atsilošusi, matėsi pakreipta jos atlėpusi ausis, o kai priėjo jos eilė, pamiršo, ką norėjo pirkti). Tai būdinga jums?

76. Jums kur kas įdomiau gilintis į kitų žmonių gyvenimo buitines peripetijas nei į savo pačių vidų, nes gi juk nesate savanaudė/-is?

77. Žurnaluose ir portaluose pirmiausia perskaitote apie „žvaigždžių“ gyvenimą ir piktinatės, pavyzdžiui, jus labai piktina „žvaigždė“ Rima Antonovienė ir jos gyvenimo būdas?

78. Stebėdama/-as per televiziją įvairias laidas, nagrinėjate, kaip apsirengę vedėjai ir bent vieną karą esate pasipiktinusi/-ęs, kad apranga „pernelyg iššaukianti“?

79. Jums patinka televizijos laidos apie buitinius konfliktus, tokios kaip „24 valandos“ ir pan?

80. Manote, kad nieko bloga tiesiog plepėti ir plepant apkalbinėti kitus? Nes gi juk „visi kalba“, „rask tu žmogų, kuris niekada neapkalbinėjo kitų“.

IX EGO REIKALAI. BOBIŠKOSIOS „CIOCIAZITIŠKOSIOS“ ESYBĖS IŠSIPŪTIMAS

81. Kartais kitiems duodate patarimus neprašoma/-as, nes jūsų visažinystė gi yra tokia didelė, juk gi jūs viską taip suprantate?

82. Manote, kad jūsų amžius ir patirtis leidžia jums kitiems pavadovauti?

83. Galvojate, kad motinystė/tėvystė jums suteikia pranašumą prieš kitus žmones? Na, toks „didžiosios motušės“ ar „didžiojo tėtušio“ sindromas. Būdingas jis jums?

84. Turite antsvorio ir manote, kad tai jums suteikia solidumo?

85. Tie, kas yra liesi, su jais „kažkas ne taip“, gal vėžiu serga, gal mitybos sutrikimų turi, gal dėl ko nors „pergyvena“, gal kas „ramybės neduoda“? Taip jūs kartais sumąstote?

86. Jūs norėtumėte, kad jūsų vaikai-anūkai-proanūkiai verčiau jau būtų mandagūs nei protingi, nes jums taip maloniau, kai visi jūsų palikuonis giria dėl mandagumo. O dėl proto? Juk jūs viską žinote, nukreipsite savo atžalas tinkama linkme, jei jūsų klausys, tai ir bus protingi? Tai jums pažįstama?

87. Apskritai, jūsų aplinkos žmonėms nereikia nieko „savo čia taisyklių įvedinėti“, nes šeimininkė/-as esate jūs, o kiti turi „klausyti“.

88. Kai kalbate su kuo nors, dažniausiai įremiate savo rankas į šonus? O kai atsisėdate, tai išsidrebiate taip, kad kuo daugiau vietos užimtumėte?

89. Manote, kad visa ko rodiklis esate jūs? Jūs galite neklystančiai pamatuoti bet kokį reiškinį, žmogų ar daiktą per savo matymo prizmę?

90. Nuoširdžiai tikitės, kad jūsų problemos yra pačios didžiausios ir jūs nusipelnėte pačios didžiausios užuojautos ir pagalbos?

X SANTYKIS SU MAISTU

91. Manote, kad liko vienintelis malonumas – pavalgyti?

92. Piktinatės tais, kurie yra vegetarai, veganai, žaliavalgiai?

93. Manote, kad negalima laikytis jokios dietos, nes reikia prisiminti, kaip „per karą žmonės badavo“ ir „gana čia išsidirbinėti“?

94. Jei norite nudžiuginti kitą žmogų, dažniausiai tai būna skanėstas?

95. Jeigu jūsų svečias atsisako ko nors valgyti, labai supykstate, kam jis „išsidirbinėja“, kam yra „čiudnas“?

96. Apskritai, jūs pagal tai, kaip pas jus žmogus valgo, ką valgo ir ko nevalgo, galite nuspręsti, ar jis yra „čiudnas“, „navatnas“, „išpindėjęs“, „fanabernas“ ar „pačiuožęs“ ir t.t.?

97. Manote, kad sveikas vaikas tik tas, kuris gausiai ir riebiai maitinamas bei yra tikras rubuilis?

98. Esate įsitikinusi/ęs, kad nėčia moteris turi „valgyti už du“?

99. Manote, kad jei jūs kažką mėgstate, turi mėgti ir kiti. Ir atvirkščiai – jei jūs ko nors nemėgstate, to neturi mėgti ir kiti?

100. Niekada nevalgote restoranuose, ir tai laikote tuščiu pinigų ir laiko švaistymu?

Už teigiamą atsakymą prisiskirkite 1 tašką, o už atsakymą „ne“ – nulį taškų. Jeigu abejojate, kaip atsakyti arba teiginys jums tinka tik iš dalies, skirkite 0,5 taško. Suskaičiuokite. Tas skaičius, kurį gavote yra procentai, kiek jumyse yra ciocios Zitos. Pastebėjote, kad klausimai suskirstyti blokais? Peržiūrėkite, kuriame bloke daugiausia jūsų teigiamų atsakymų – toje srityje labiausiai ir pasireiškia jūsų subobėjimas.

Jeigu šio testo klausimai jūsų neprajuokino, o papiktino, gautą skaičių padauginkite iš 2. Tai ir bus jūsų bobiškumo procentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)