Pažeidėjų bruožus yra nagrinėjusi Simone Ullrich iš Manheimo. Apie tai ji netgi parašė daktaro disertaciją. Autorė pabrėžė, kad nėra „idealaus“, t. y., šimtaprocentinio pažeidėjo, yra tik polinkis pažeisti įstatymus ir visuomenines normas, ir šis polinkis priklauso nuo asmenybės savybių. Taigi kokios tos savybės?

Pirmiausia, tai impulsyvumas ir neatidumas. Impulsyvi asmenybė yra linkusi veikti greitai, čia ir dabar. Tokie žmonės, ypač jeigu jie dar ir neatidūs, dažnai pasielgia neapgalvotai, nepasveria savo veiksmų, nepagalvoja, kuo viskas baigsis – veikia greitai, pagauti impulso, įkvėpti kitų ar savo pakilios nuotaikos. Neatidumas dar labiau padidina įvairiausių klaidų bei pažeidimų tikimybę.

Pažeidėjams taip pat yra būdingas begalinis atkaklumas ir užsispyrimas, rizikingas konkuravimas su kitais. Be abejo, atkaklumas yra reikalingas. Tačiau pažeidėjas siekia tikslo bet kokia kaina, agresyviai, gali panaudoti netgi smurtą. Vardan to, kad pasiimtų tai, ko jie nori, kad pasiektų tai, ko trokšta, jie veiks itin atkakliai, nepaisys aplinkinių, vaizdžiai tariant, lips per galva. Tokie atkaklūs žmonės dažnai nepaiso jokių apribojimų. Štai taip ir tampa pažeidėjais.

Pažeidėjams yra būdingas šiek tiek mažesnis intelektas, jie nepakankamai jaučia savo kaltę, nepakankamai geba veikti esant tam tikrai situacija – taigi būdingas tam tikras nebrandumas, netgi infantilumas. Čia kalbama tik apie suaugusių žmonių pažeidėjų asmenybės bruožus. Paaugliams dėl jų amžiaus tarpsnio ypatumų taip pat bus būdingas mažesnis intelektas, mažesnis kaltės jausmas, nepakankamas gebėjimas pamatuoti savo veiksmus, tačiau tai praeinantis dalykas, iš asocialaus elgesio paprastai yra išaugama. O štai tie, kurie suaugo, bet taip ir neišaugo iš vadinamojo „paaugliško asocialumo“, pažeidėjais tampa labai dažnai. Beje, tokių žmonių yra net 5 proc. visos populiacijos.

Pažeidėjai paprastai turi gan žemą empatijos jausmą – jie mažiau supranta kitus, mažiau užjaučia aplinkinius. Tai, kad dėl jų elgesio kentės kiti, empatijos stokojančiam žmogui yra visiškai nesvarbu. Be jokios abejonės, į pažeidimus yra linkę psichopatai, nes jie turi kraštutinį asmenybės sutrikimą, jiems visiškai nėra būdinga empatija, sąžinė. Tačiau psichopatai dažniausiai lieka nepričiupti, jie likti nepastebėti, neišaiškinti, jie pažeidimus daro taip, kad nepakliūtų.

Taip pat yra įrodyta, kad pažeidėjais dažnai tampa būtent tie asmenys, kurie nepasitiki savimi, kurių žema savivertė, kurie nėra savarankiški ir būtent dėl nesavarankiškumo kyla noras viską daryti priešingai nei yra priimta.
E. Rouge

Įdomu tai, kad polinkis daryti pažeidimus priklauso ir nuo ekstraversijos bei intraversijos, tiksliau nuo to, kaip žmogus reaguoja į aplinkos įvykius. Ektravertams aktyvus gyvenimas, permainos patinka. Netgi į įvairias kliūtis ir suvaržymus ekistravertai gali reaguopti kaip į tam tikrą išbandymą, išorinę stimuliaciją jie gali išgyventi teigiamai. Tuo tarpu pernelyg didelis išorinio pasaulio aktyvumas, nukreiptas į intravertą, sukelia jam didelį stresą, pasipriešinimą, dėl jo jis gali tapti pažeidėju. Tai nereiškia, kad tarp ekstravertų yra mažiau pažeidėjų. Ekstravertai lygiai taip pat reaguoja į kitokio pobūdžio suvaržymus ir taip pat daro pažeidimus. Čia norėta pasakyti tai, kad paskatinti pažeidimą padaryti gali aplinkos poveikis, o skirtingos asmenybės skirtingai į tą poveikį reaguoja. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ekstravertai yra mažiau jautrūs visokioms bausmėms, gresiančioms baudoms, bet labiau jautrūs paskatinimams.

Aukštas neurotiškumo lygis taip pat lemia, kad žmogus bus labiau linkęs daryti pažeidimus. Aukštesniu neurotiškumu pasižyminti asmenybė veiks reaktyviau, jos reakcija į stresą bus greitesnė, o emocijos atslūgs kur kas lėčiau. Dėl šios priežasties neurotiškumu pasižymintys žmonės paprastai jaučia kur kas didesnę baimę. Tokios asmenybės gal ir susilaikys nuo didesnių nusikaltimų, tačiau lengvai taps pažeidėju, pavyzdžiui, neurotiška asmenybė yra linkusi pavojingai vairuoti, nes yra nuolat įsitempusi, taip pat gali sėsti už vairo pavartojus alkoholinių gėrimų.

Agresyvumą ir polinkį daryti įvairius pažeidimus, gali nulemti ir įvairios chromosominės anomalijos, pavyzdžiui XYY arba YXX kariotipą turintys asmenys pasižymės žemesniu intelektu ir aukštesniu polinkiu į agresiją. Susiraskite ir paskaitykite mano straipsnį, publikuotą čia, Delfi Plius, apie Klainfelterio sindromą. Apskritai, pažeidėjais gana dažnai tampa asmenys, turintys asmenybės sutrikimų arba charakterio akcentuacijų. Pažeidėjai dažnai turi socializacijos ir socialinės adaptacijos sutrikimų, turi polinkį piktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais. Be to, asmenų, turinčių kokių nors asmenybės sutrikimų, padaryti pažeidimai yra sunkesni nei kitų pažeidėjų.

Taip pat yra įrodyta, kad pažeidėjais dažnai tampa būtent tie asmenys, kurie nepasitiki savimi, kurių žema savivertė, kurie nėra savarankiški ir būtent dėl nesavarankiškumo kyla noras viską daryti priešingai nei yra priimta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)