Apie visa tai, taip pat kodėl suaugusiems žmonėms netinka problemų spręsti laikysenos korektoriais, kodėl netaisyklinga laikysena gali būti susijusi net ir su nuovargiu, migrena ar jautrumu garsams – išsamiame interviu.

– Edvinai, minėjote, kad kuo daugiau analizuojate laikysenos temą, tuo specifiškiau ji atrodo: atrandate faktų, jog idealios laikysenos nebūna. Tuomet kodėl apie tai tiek kalbama ir į ką verta atsižvelgti, kalbant apie laikyseną? Kokios jos normos?

– Laikysena yra mūsų savotiško individualumo ženklas – kiekvienas ją turime skirtingą. Tiesa, labai dažnai žmognėms kyla klausimas, kas yra taisyklinga laikysena ir ar ji egzistuoja? Pagal apibrėžimą, taisyklinga laikysena – tai tinkama kūno ir ašinė stuburo padėtis. Tai reiškia, kad, žiūrint į žmogų iš šono, ausis, petys, klubas, kelis ir kulkšnis turi būti tiesioje vertikalioje linijoje. Netinkamai išsidėsčius sąnarių kampams tikėtina, kad raumenys bus praradę pradinį fiziologinį ilgį, jau nekalbant apie kitas stuktūras. Žmogaus stuburą sudaro keturi fiziologiniai linkiai, kurie formuojasi nuo pat mažens ir teoriškai jie turi būti teisingai išsidėstę vienas kito atžvilgiu. Tai kaklinis, krūtininis, juosmeninis ir kryžkaulio linkiai. Kaklinės ir juosmeninės srities slanksteliai yra šiek tiek išgaubti į priekį, o krūtininės ir kryžkaulinės srities slanksteliai yra šiek tiek išgaubti atgal.

Taisyklingos laikysenos padėtis prarandama palaipsniui. Bėgant laikui kūnas po truputį prisitaiko prie esamų gyvenimo įpročių (kurie ne visada būna naudingi), fiziologinė kūno padėtis išsikreipia. Kūnas tai pradeda suvokti kaip normalią ir įprastinę laikyseną. Labai dažnai tik skausmas leidžia suprasti, kad kažkas yra ne taip. Tačiau tai nereiškia, kad jis visada bus mūsų palydovas, net ir turint prastus laikysenos rodiklius. Būna ir atvirkščiai – žmogus turi vizualiai gana tikslingą laikyseną, tačiau...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją