Tačiau iš kitos pusės teigiama, kad žvakėse nėra pakankamai šių toksinų, kad jie galėtų kelti grėsmę sveikatai. Tie kurie bijo žvakių keliamo pavojaus, tačiau nori estetikos ir vėjo neužpučiamos liepsnos terasose, susidomi biožidiniais – mažais šilumos ir jaukumo nešėjais. Naudojamas bioetanolis, neskleidžia dūmų ar nemalonaus kvapo, nepalieka suodžių ir pelenų, todėl jį galima kūrenti ir terasoje, ir namų erdvėje.

Ar žvakės yra toksiškos?

Internete yra daug straipsnių, apie žvakių deginimo pavojų. VšĮ Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai pataria rinktis kuo natūralesnes žvakes, nes „deginamos kvapiosios žvakės į aplinką išskiria sveikatai kenksmingus junginius: acetaldehidą, formaldehidą, naftaleną. Deginti žvakes ar smilkyti smilkalus galima tik tuo atveju, jei patalpos yra gerai vėdinamos“.

Deginant žvakes, pagamintas iš sintetinių medžiagų, į aplinką išsiskiria lakūs organiniai junginiai, tokie kaip toluenas, acetaldehidas, formaldehidas, naftalenas, kietosios dalelės ir kt. Nuolatos esant tokioje patalpoje gali kilti alerginių reakcijų, kvėpavimo takų nepakankamumo, astmos priepuolių ir netgi ilgalaikių endokrininės sistemos pažeidimų (nevaisingumo, vėžinių susirgimų). Mokslininkai pastebi, kad degimo metu išsiskiriančių junginių skaičius ir kiekiai priklauso nuo vaško (parafino) kokybės. Prasčiausios kokybės parafinas naudojamas žvakėse skirtose deginti lauke, jokiu būdu nereikėtų jų naudoti patalpose.

Švara nekvepia niekuo, o įvairiais sintetiniais kvapikliais dažnai tik teršiamas patalpų oras. Jei patalpa nevėdinama, oro gaiviklis tik maskuos blogą kvapą, tačiau jo nepašalins. Todėl pirmiausia patalpas būtina tinkamai vėdinti.

Žvakė

Tomas Preikša biožidinių specialistas sako, kad „bioetanolio kuras tai yra organiškas produktas saugus tiek aplinkai tiek žmonėms. Degdamas jis išgaruoja kaip vandens garai ir anglies dioksidas, neskleidžia jokio kvapo, dūmų, suodžių, negeneruoja žarijų ir pelenų. Šis biožidinių kuras degdamas išskiria tik kiek didesnį anglies dioksido kiekį, nei išskirtų kvėpuojantis žmogus. Biožidiniams naudojamas kuras yra ekologiškas ir nekenksmingas“.

Ar žvakių dagčiai gaminami iš švino?

Nemažas žvakėse slypintis pavojus – žvakės dagtis. Dagtis be šerdies gaminamas iš medvilnės gijų ir tai laikoma saugiu variantu, tačiau dagtis su šerdimi dažnai turi popierinį arba metalo pagrindą. Tyrimais patvirtinus švino, kadmio ir cinko šerdies dagčių pavojingumą dėl žvakei degant išmetamų į orą pavojingų metalo mikrodalelių, kurios įkvėptos iškart pasisavinamos organizmo, JAV tokios žvakės buvo uždraustos, tačiau daugelis pasaulio šalių jas dar tebegamina. JAV žvakių dagtyse šiuo metu nėra švino. 2003 m. JAV vartojimo prekių saugos komisija (CPSC) balsavo už tai, kad būtų uždrausta pardavinėti ir gaminti žvakes su švino dagčiais. Jie taip pat uždraudė švino turinčių žvakių importą iš kitų šalių. Jau aštuntajame dešimtmetyje dauguma žvakių gamintojų nutraukė švino naudojimą savo žvakėse. Dėl nerimo, kad dūmai gali sukelti apsinuodijimą švinu, ypač vaikams, žvakės, kurių sudėtyje yra švino, buvo pašalintos iš rinkos.

Ar vaškas pagamintas iš nuodingų cheminių medžiagų?

Dauguma šiuolaikinių žvakių yra pagamintos iš parafino vaško. Šio tipo vaškas gaminamas iš naftos kaip šalutinis benzino gamybos produktas. Viename 2009 m. Atliktame tyrime nustatyta, kad deginant parafino vašką išsiskiria potencialiai pavojingos cheminės medžiagos, tokios kaip toluenas. Tačiau tyrimas niekada nebuvo paskelbtas recenzuojamame žurnale, o Nacionalinė žvakių asociacija ir Europos žvakių asociacija kėlė klausimų dėl tyrimo patikimumo. Tyrėjai išsiaiškino, kad cheminių medžiagų, išsiskiriančių iš kiekvienos rūšies žvakių, lygis buvo daug mažesnis už kiekį, kuris galėtų iš karto sukelti žmonių sveikatos problemų. Tačiau jei nerimaujate dėl galimo neigiamo parafino deginimo vaško poveikio sveikatai, galite pabandyti naudoti žvakes iš bičių vaško, sojos vaško, kitų augalinių vaškų arba rinktis mažus ant stalo dedamus biožidinius.

Ar žvakės išskiria kietąsias daleles ir lakiuosius organinius junginius?

Degančios žvakės į orą išskiria lakiuosius organinius junginius ir daleles. Kietosios dalelės yra ypač mažų skysčių lašelių ir dalelių, kurios gali patekti į jūsų plaučius, mišinys. Kyla susirūpinimas, kad ilgas kietųjų dalelių poveikis gali sukelti širdies ir plaučių problemas. Lakieji organiniai junginiai (LOJ) yra anglies junginiai, kurie kambario temperatūroje lengvai virsta dujomis. 2014 m. Atliktas tyrimas, tiriantis kietųjų dalelių, išsiskiriančių iš degančių žvakių, kiekį, nustatė, kad išleistas kiekis nėra pakankamas sukelti sveikatos problemų žmonėms. Jei tinkamai naudojate žvakes gerai vėdinamoje vietoje, tikėtina, kad jos neturės didelės įtakos jūsų sveikatai.

Ar žvakių dūmai yra toksiški?

Kvėpuodami per daug bet kokio tipo dūmų galite pakenkti jūsų sveikatai. Degančios žvakutės, pagamintos iš parafino, išskiria suodžius. Manoma, kad šių žvakių degimo produktai yra panašūs į tuos, kurie išsiskiria iš dyzelinio variklio. Gera idėja būtų sumažinti įkvėpto dūmų kiekį, uždegant žvakes gerai vėdinamoje patalpoje ir laikant jas atokiau nuo skersvėjų, galinčių padidinti jų išskiriamų dūmų kiekį.

Žvakė

Ar kvapiosios žvakės yra toksiškos?

Degančios kvapiosios žvakės gali išsiskirti lakiųjų organinių junginių, tokių kaip formaldehidas, kurie gali padidinti vėžio riziką. Nors kvapiosios žvakės išskiria šiuos junginius, neaišku, ar jie daro įtaką jūsų sveikatai. Taip pat įmanoma alergiška reakcija į kvapias žvakes. Simptomai gali būti šie: čiaudėjimas, bėganti nosis, sinusų užsikimšimas

Ar sojų žvakės yra toksiškos?

Sojų žvakės gamina mažiau suodžių ir toksiškų chemikalų nei žvakės, pagamintos iš parafino. Nors dūmai yra švaresni, patartina kiek įmanoma sumažinti bet kokio tipo dūmų kiekį. Europos žvakių asociacija teikia šiuos patarimus, kaip tvarkyti žvakes:

Nedeginkite žvakių nešvarioje vietoje.

Apipjaustykite dagtį, jei jo ilgis viršija 10–15 milimetrų.

Užuot išpūtę žvakę, naudokite žvakidę ar panardinkite dagtį į vašką.

Užgesinę žvakę, vėdinkite kambarį.

Kokios žvakės yra geriausi jūsų sveikatai?

Deginant beveik viską, gali išsiskirti chemikalai, kurie gali pakenkti jūsų sveikatai. Dūmai, kylantys degant žvakėms gerai vėdinamoje vietoje, greičiausiai neturės didelės įtakos jūsų sveikatai, palyginti su tarša, kuria kvėpuojate kasdieniame gyvenime. Jei norite kuo labiau sumažinti kvėpuojamų kietųjų dalelių kiekį, geriausia deginti žvakes pagamintas iš natūralių medžiagų. Remiantis vienu tyrimu, žvakės, pagamintos iš palmių vaško, išskiria per pus suodžių nei žvakės, pagamintos iš parafino. Tyrėjai taip pat aiškina, kad natūralios žvakės išskiria mažiausią potencialiai pavojingų cheminių medžiagų kiekį.

Anot „The Guardian“, Danija viena laimingiausių pasaulio šalių, gal tai susiję su žvakių deginimu ir emocija kurią sukuria rusenanti ugnies liepsna. Danijos plaučių asociacijos duomenimis, danai kasmet sudegina vidutiniškai 3,5 kg žvakių. Tyrimai parodė, kad 60 procentų ypač smulkių dalelių Danijos namuose atsiranda deginant žvakes. Kopenhagos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas su pelėmis nustatė, kad žvakių deginimo dalelės daro didesnę žalą nei ta pati dozė dyzelino išmetamųjų dujų. Žalingą žvakių dūmų poveikį sudarė plaučių uždegimas ir toksiškumas, arteriosklerozė ir senėjimo poveikis chromosomoms plaučiuose ir blužnyje.

Lietuvoje žvakes pakeičia nekenksmingi židiniai

Kalbant apie biožidinius tikriausiai įsivaizduojate didžiuli židinį kambario erdvėje, tačiau yra tokių, kuriuos laisvai galima padėti ant stalo, tokie maži šilumos nešėjai ne tik papuoš erdvę, bet ir suteiks daugiau jaukumo ir elegancijos. Natūralaus akmens ir nerūdijančio plieno derinys tarnaus ilgus metus ir puoš Jūsų namus. Šie židiniai tinka ir vestuvių šventei – vienas iš vestuvių ritualų, kai tėvai vaikams dovanoja šeimos židinį, tam tinka šie židiniai, ne tik gražu, bet ir ilgaamžiškai nesenamadiška.

Tai ką daryti?

Jei negalite įsivaizduoti burbulinės vonios be raminančios žvakės mirgėjimo, jūs nepasmerktas. Kaip ir daugelyje kitų dalykų, svarbiausia yra nuosaikumas. Anot Britanijos plaučių fondo ekspertų, tikėtina, kad retkarčiais uždegančios žvakės nesukels problemų, nes žalingas yra pakartotinis poveikis ir deginimas nevėdinamose patalpose. Visada deginkite žvakes gerai vėdinamoje vietoje ir pabandykite pasirinkti žvakes, pagamintas iš bičių vaško ar sojos, nes buvo nustatyta, kad šios rūšys sukelia mažiau taršos patalpose nei žvakės, kurių pagrindą sudaro parafinas. Kitas variantas, leidžiantis į savo namus įnešti raminančio kvapo, yra aromaterapija ir eteriniai aliejai, kurie ne tik yra saugesni, bet ir turi ir savų privalumų sveikatai. Na o jei norite raminančios liepsnos be toksiško pavojaus rinkitės mažus šilumos nešėjus – biožidinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)