Spintelėje jau keletą mėnesių liūdnai guli lęšiai, kurių nusipirkote, kai sužinojote, jog juose gausu baltymų, antioksidantų, geležies ir kitų naudingų medžiagų, bet nežinote, kaip skaniai juos pagaminti? O gal kaip tik planuojate apsipirkimą ir esate išsiilgę šiokių tokių naujovių virtuvėje?

Tuomet pataikėte kaip tik ten, kur reikia. Esu paruošusi 2 gardžius lęšių kukuliukų receptus. Vienas jų koketuoja su indiška virtuve, o kitas – alsuote alsuoja Italija.

Taigi, pirmasis receptas: rytietiškais aromatais masinantys lęšių kukuliai, dievinantiems ciberžolės kvapą.

2 porcijoms reikės:

100g rudųjų lęšių
4 šaukštai džiovintų grybų
druskos
ciberžolės
česnakų granulių
raudonėlio
mairūno
baziliko

Padažui reikės:

2 v. š. jogurto (sojų ar kokoso jogurtas tiktų veganiškam variantui)
2 a. š. tahini
Žaliosios citrinos sulčių pagal skonį

Garnyrui:

nedidelės jaunos cukinijos arba rudųjų ryžių

Pirmiausia lęšius su grybais užmerkiame bent 20 minučių. Mirkyti lęšiai greičiau išverda, o ir maistinės medžiagos geriau pasisavinamos. Taigi, išverdame mirkytus lęšius su grybais. Rankiniu smulkintuvu ar kokteilinėje susmulkiname lęšius kartu su grybais. Į gautą masę įmaišome prieskonius ir drėgnomis rankomis formuojame rutuliukus. Kepame orkaitėje, skardoje išklotoje kepimo popieriumi,180 laipsnių temperatūroje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrunda. Patiekiame su jaunos cukinijos spagečiais (juos galite pagaminti su specialiu skustuku, kurį vos už kelis eurus įsigysite beveik bet kurioje parduotuvėje), pašlakstytais žaliosios citrinos sultimis. Gardiname jogurto, tahini ir laimo sulčių padažu. Jei cukinijos nemėgstate, galite rinktis ir kitokį garnyrą. Šie kukuliukai puikai dera su ryžiais.

Kitas receptas – itališką virtuvę menantys lęšių kukuliukai su pomidorų tyre. Tai – mano virtuvės favoritas, niekad neatsibostantis ir puikiai tinkantis, norint pradžiuginti draugus vegetarus.

2 porcijoms reikės:

120g rudųjų lęšių
4 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
2 v. š. avižų sėlenų
Druskos pagal skonį
Rūkytos paprikos miltelių pagal skonį

Padažui:

4 v. š. pomidorų tyrės
2 v. š. vandens
česnako granulių arba šviežio česnako
druskos
čiobrelio ar baziliko

Gaminimo eiga labai paprasta. Lęšius bent 20 minučių paliekame pamirkti vandenyje. Taip lęšių virimo laikas sutrumpėja. Išvirtus kartu su saulėje džiovintais pomidorais sutriname rankiniu smulkintuvu ar kokteilinėje iki vienalytės masės. Tuomet į gautą masę beriame avižų sėlenas, druskos ir rūkytos paprikos miltelių pagal skonį. (Dėmesio! Nepadauginkite rūkytos paprikos miltelių, nes jos skonis labai stiprus). Iš gautos masės formuojame kukuliukus. Kepame orkaitėje, skardoje išklotoje kepimo popieriumi, 180 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių, kol gražiai apskrunda. Nepamirštame ir šio patiekalo „cinkelio“ – žolelėmis kvepiančio pomidorų padažo. Į puodą pilame pomidorų tyrę ir vandenį. Tuomet padažą gardiname čiobreliu ar baziliku, česnakų granulėmis (o jei norime aitresnio skonio – šviežiai išspausta česnako skiltele). Padažą pašildome, bet neperkaitiname. Juo gardiname kukuliukus, prie kurių puikiai dera pilno grūdo spagečiai. Beveik itališkos virtuvės klasika – pilno grūdo spagečiai su kukuliukais pomidorų padaže!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)