aA
W kuchni powinniśmy korzystać przede wszystkim z produktów charakterystycznych dla określonej pory roku. Wśród mięs jesienią króluje dziczyzna, którą możemy zestawiać z sezonowymi produktami takimi jak jabłka, gruszki, dynie, ziemniaki i buraki – sugeruje Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace.
Jesień porą na dziczyznę
© GRYNAS

- Jesień, tak jak każda inna pora roku, rządzi się swoimi prawami, produktami, które akurat są dostępne jesienią i zawsze bardzo ważne jest to, żebyśmy używali tych produktów, które są w danej porze roku. Teraz mamy bogactwo jabłek, gruszek, z warzyw mamy wspaniałą dynię czy ziemniak – mówi newsrm.tv Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace. – Jeśli chodzi o mięso to polecałbym na obecną porę roku taką energetyczną z dużą zawartością żelaza dziczyznę.

Jak podkreśla kucharz, choć dziczyzna jest osadzona w tradycji naszego kraju, nie jest obecnie zbyt często serwowana w polskich restauracjach. Do tego typu mięsa pasują zarówno kwaśne, jak i słodkawe dodatki. Dziczyzna idealne komponuje się również z czerwonym winem. Uzyskaniu wszystkich walorów smakowych mięsa z dzika służy powolne gotowanie go techniką sous vide oraz przyprawienie jałowcem i rozmarynem.

- Dlatego mówię, żeby nie zapominać o tych, produktach, które mamy w kuchni staropolskiej, które dzisiaj inaczej podane, bardziej nowocześnie, przy użyciu innych technik gotowania stają się wizytówką naszego kraju, a też i doskonale wkomponowują się w jesień – podsumowuje Grzegorz Goleń.

pl.delfi.lt
Wszelkie informacje opublikowane na DELFI zabrania się publikować na innych portalach internetowych, w mediach papierowych lub w inny sposób rozpowszechniać bez zgody DELFI. Jeśli zgoda DELFI zostanie uzyskana, trzeba obowiązkowo podać DELFI jako źródło.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Vokietijos parlamentaras: Rusija turi tris pagrindinius tikslus (4)

„Aš manau, kad būtent europiečiai yra Rusijos karo taikinys, tačiau dalis mūsų visuomenės...

Verslas PliusViktorija Chockevičiūtė

Didžiulės NT kainos daliai gyventojų tapo nebeįkandamos: situacija šiemet gali pasikeisti įvertino, pirkti ar nuomotis (2)

Spartaus nekilnojamojo turto (NT) kainų augimo nepasivijęs gyventojų atlyginimų augimas, o dabar...

Sinoptikų prognozėje – tai, kas labai nemalonu: apie pavasario šilumą tik svajosime

Šeštadienio naktį Lietuvos padangė išliks debesuota, todėl temperatūra kris lėtai. Dieną šie...

Po pergalingo plano – Maksvyčio susirūpinimas: prašau, tik neišduokite mūsų derinių paaiškino išvykusio Evanso situaciją

Geriausią sezono mačą žaidęs Karolis Lukošiūnas smeigė keturis tritaškius, Laurynas Birutis...

Seimo nario automobilį taranavęs žinomas ūkininkas – vėl policijos akiratyje: šįkart – didesni nemalonumai (3)

Prieš keletą metų būdamas neblaivus tuomečio Seimo nario Juozo Imbraso vairuojamą automobilį...

Rusijai prireikė vos keturių dienų, kad sulaužytų Kinijai duotą pažadą (16)

Kremlius meluoja ir nepaiso net tų, kuriuos vadina draugais ir strateginiais partneriais, pareiškė...

Parengė Jurga Grigienė

Sovietmečio skanumynai, kuriuos šiuolaikiniai vaikai vargu ar išdrįstų paragauti (20)

Sovietmečiu vaikai neturėdavo didelio saldumynų ir skanėstų pasirinkimo. Mažieji smaguriaudavo...

Įtemptose lenktynėse – netikėtas Butkevičiaus pareiškimas: atrodo, jokio spaudimo

Kauno „Žalgiris“ be nuostolių užbaigė dvigubą Eurolygos savaitę: penktadienį ypač...

Dar vienas laimėtas finalas: ispanus parbloškęs „Žalgiris“ padidino atkrintamųjų šansus (3)

Geriausią sezono mačą žaidęs Karolis Lukošiūnas smeigė keturis tritaškius, Laurynas Birutis...

„Birštono elektra“ nutraukia nepriklausomo elektros energijos tiekimo veiklą „Elektrum Lietuva“ perima 1 tūkst. veiklą nutraukiančios „Birštono elektros“ klientų (2)

Lietuvos elektros tiekimo rinkoje – ir vėl pokyčiai. Nuo gegužės 1 d. „ Birštono elektra “...