Publikujemy oświadczenie Wiceprzewodniczącego Sejmu RL J. Narkiewicza oraz Prezesa Polskiej Macierzy Szkolnej, Posła na Sejm RL J. Kwiatkowskiego.
Oświadczenie J. Narkiewicza i J. Kwiatkowskiego ws. rezygnacji z dyskusji w PKD
© DELFI / Kiril Čachovskij

Wiceprzewodniczący Sejmu RL Jarosław Narkiewicz
Prezes Polskiej Macierzy Szkolnej, Poseł na Sejm RL Józef Kwiatkowski

OŚWIADCZENIE
2015-11-05
Byliśmy zaproszeni przez Polski Klub Dyskusyjny do udziału 5 listopada b.r. w dyskusji na temat polskiego szkolnictwa na Litwie.

Wizja polskiej oświaty, wypracowana jeszcze na początku odrodzenia państwa litewskiego i ciągle potwierdzana przez działające na Litwie polskie organizacje społeczne i polityczne jest aktualna po dzień dzisiejszy. Jej realizacja jest wytyczną działalności społeczności polskiej na Litwie.
Największą w tym przeszkodą jest ciągłe dążenie władz litewskich do uszczuplenia szkolnictwa polskiego. W dniu dzisiejszym szczególnie to się wyraża w Wilnie, gdzie władza samorządowa może, ale nie chce przynajmniej zachować posiadany i przez wiele lat sukcesywnie działający system oświaty polskiej w Wilnie.

Myślimy, że wysiłek wszystkich przedstawicieli społeczności polskiej powinien być solidarnie ukierunkowany na wypełnienie prawowitych żądań rodziców oraz uczniów, niejednokrotnie wyrażanych w różnych formach. W dobie obecnej dyskusja na ten temat powinna być skierowana nie na publiczne prezentowanie niby to istniejącej różnicy poglądów przedstawicieli społeczności polskiej, a na solidarne wymuszanie realizacji uzasadnionych potrzeb na władze państwowe i samorządowe. W związku z tym proponowaliśmy aby w takowej dyskusji wzięli udział osoby odpowiedzialne za obecne nierozstrzyganie uzasadnionych dążeń społeczności szkolnych – mer miasta Wilna Remigijus Šimašius i viceminister oświaty Genovaitė Krasauskienė. Niestety, organizator PKD dzisiaj, 5 listopada b.r., w godzinach poobiednich poinformował, że wymienione odpowiedzialne osoby udziału w dyskusji brać nie będą.

W związku z tym, zapraszamy do takowej otwartej i publicznej dyskusji mera miasta Wilna Remigijusa Šimašiusa i minister oświaty Audronė Pitrėnienė.

O czasie spotkania poinformujemy społeczność polską, którą to zachęcamy do aktywnego udziału i prezentowania solidarnej pozycji.

Z szacunkiem,
Wiceprzewodniczący Sejmu RL Jarosław Narkiewicz
Prezes Polskiej Macierzy Szkolnej,
Poseł na Sejm RL

pl.delfi.lt
Wszelkie informacje opublikowane na DELFI zabrania się publikować na innych portalach internetowych, w mediach papierowych lub w inny sposób rozpowszechniać bez zgody DELFI. Jeśli zgoda DELFI zostanie uzyskana, trzeba obowiązkowo podać DELFI jako źródło.

Karo ekspertai: rusai pasiuto dėl Zelenskio vizitų (1)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertų teigimu, mūšiai...

Atvėsino vieną karščiausių Eurolygos komandų: „Žalgiris“ Kaune paguldė ant menčių „Monaco“ (3)

Kauno „Žalgiris“ (16-15) dvigubą Eurolygos savaitę pradėjo pergalingai. Dėl vietos pirmajame...