Šių mokslo metų pirmąjį pusmetį Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos 2–4 klasės dalyvavo programoje „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje 2015”, o kovo mėnesį keturiolika pradinių klasių mokinių plaukimo įgūdžius lavino ruošdamiesi mieste vykusioms plaukimo varžyboms.

Mokslo metų pradžioje pradinukai kartą per savaitę vykdavo į Kėdainių sporto centro baseiną Vilainiuose, kur treneriai juos mokė saugiai elgtis vandenyje, nugalėti vandens baimę. Pasibaigus 18 pamokų, gruodžio mėnesį 150 mokinių buvo įteikti pažymėjimai, patvirtinantys įgytus įgūdžius: mokėjimą sulaikyti kvėpavimą, skirtingų plaukimo technikų demonstravimą, mokėjimą atlikti šuolį į vandenį. Šias mažųjų išmoktas pamokas pradinių klasių mokytojos vertino teigiamai.

„Vaikai pradėjo saugiau jaustis vandenyje, drąsiai mėgino panerti, galėjo patys perplaukti per baseiną. Buvo smagu žiūrėti, kaip kiekvieną kartą didėja jų galimybės, išmoksta naujų judesių, sugeba drąsiau plaukti“, – sakė 3b klasės mokytoja Auksė Kavaliauskienė. Mokytojos Ilonos Banevičienės nuomone, plaukimo treniruotės labai naudingos, nes vaikai sustiprėjo fiziškai, užsigrūdino. Ji pastebėjo, kad pasibaigus šioms pamokoms keletas mokinių savarankiškai toliau lanko baseiną.

Neprarasti plaukimo įgūdžių mokiniams padeda ir varžybos. Progimnazijos 3–4 klasių komanda, treniruojama kūno kultūros mokytojo Vaido Simonavičiaus ir pradinių klasių mokytojo Lino Vilčinsko, noriai ruošėsi kovo mėnesį vykusioms Kėdainių miesto bendrojo ugdymo mokyklų mokinių varžyboms, skirtoms Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Kaip sakė plaukikus treniravęs Vaidas Simonavičius, į progimnazijos 3–4 klasių komandą buvo atrinkti sportiškiausi, geriausius plaukimo įgūdžius turintys mokiniai. Jie noriai treniravosi baseine, mokėsi šokti nuo tramplyno. Varžybose mokiniai laisvu stiliumi plaukė 25 metrų distanciją asmeninėje rungtyje bei dalyvavo komandinėje estafetėje – du berniukai ir dvi mergaitės turėjo įveikti po 25 metrus. Progimnazijos plaukikai varžybose pelnė ne vieną medalį: asmeninėje rungtyje pirmąją vietą iškovojo Viltė Cibulskytė, trečiąsias vietas užėmė Ignas Butkus ir Emilija Žebarauskaitė. Komandinėje estafetėje pasiektas rezultatas mokyklos plaukikams garantavo trečiąją vietą.

Mokyklos laikraščio „Laiptai“ žurnalistė Ugnė Targonskaitė kalbėjosi su geriausius rezultatus asmeninėje plaukimo rungtyje pasiekusiais pradinių klasių mokiniais.

Viltė Cibulskytė, 3b klasės mokinė, varžybose plaukdama laisvu stiliumi greičiausiai įveikė 25 metrų distanciją ir tapo nugalėtoja. Kaip mokyklos laikraščiui sakė Viltė, pergalės ji nesitikėjo, bet norėjo. Plaukimo treniruotes mergaitė lanko trejus metus. Būdama pirmoje klasėje ji paprašė mamos, kad nuvestų į baseiną pasimokyti plaukti įvairiais stiliais, nes mokėjusi plaukti tik po vandeniu. Nuo tada baseine lankosi tris kartus per savaitę.

Mergaitė sako, kad jai patinka ši sporto šaka, be to, jos nuomone, plaukimas padeda išvengti ligų, tiesina stuburą. Ji neslėpė, kad treneris Tomas Pakštys ją pagiria kaip gerą plaukikę. Tad nenuostabu, kad varžybose mokinei pavyko pelnyti 1-osios vietos medalį. Tiesa, ši pergalė svarbi dar ir tuo, kad tai pirmosios plaukimo varžybos, kuriose Viltė dalyvavo. Jas stebėjo ir mergaitės mama. Nors Viltė dar lanko ir dailės mokyklą, ji mano, kad plaukimo treniruočių neapleis, ir tiki, kad pirmoji jos pergalė bus ne vienintelė.

Emilija Žebarauskaitė asmeninėje rungtyje taip pat pasiekė gerą rezultatą ir pelnė trečiąją vietą. Mokyklos laikraščio žurnalistei ji sakė, kad plaukimo treniruotes lanko ketverius metus. Baseine treniruojasi penkis kartus per savaitę po dvi valandas. Jau yra dalyvavusi varžybose Alytuje, Kaune, Utenoje. Su kitais plaukikais mergaitė varžosi laisvu stiliumi ar nugara įveikdama 25, 50 m distancijas. Emilijos teigimu, plaukdama nugara ji yra pasiekusi geresnių rezultatų, bet baseine varžytis laisvu stiliumi jai lengviau. Emilijos pasiekimai varžybose įvertinti dviem – antros ir trečios vietų – medaliais, taip pat penkiais diplomais. Mokinė sakė, jog anksčiau yra šokusi pramoginius ir gatvės šokius, bet dabar nori susitelkti į plaukimą. Jos nuomone, ši sporto šaka naudinga sveikatai, nes grūdina, tiesina stuburą. Be to, visi jos šeimos nariai sportuoja, tad ir ją skatina.

Trečiosios vietos laimėtojas asmeninėje plaukimo laisvu stiliumi rungtyje Ignas Butkus mano, kad prizininku tapti jam padėjo energija, nusiteikimas. Jį džiugino ne tik užimta vieta, bet ir mamos bei tėčio, močiutės, pažįstamų sveikinimai pasiekus pergalę.

Mokyklos laikraščiui „Laiptai“ berniukas pasakojo, kad plaukti baseinėlyje mėgino jau būdamas ketverių–penkerių metų. Dabar plaukia kur kas geriau, nors baseine lankosi tik kartą per savaitę. Plaukimo pamokėlių metu jo gebėjimus pastebėjo treneris, mokytoja. Ignas turi ir kitų gabumų – lanko kung fu treniruotes, šoka grupėje „Artišokas“, muzikos mokykloje mokosi groti saksofonu. Kuri iš šių veiklų patinka labiausiai, mokinys sakė nežinąs, nes jam patinka viską daryti, tad namuose jau turi sukaupęs nemažai apdovanojimų.

Taigi plaukimo pamokėlėse, varžybose vaikai ne tik mokosi plaukimo technikos, sužino, kaip saugiai elgtis vandenyje, bet ir patiria gerų emocijų, įgyja pasitikėjimo savo jėgomis.

Jolita Mickienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ vadovė,

Ugnė Targonskaitė, laikraščio „Laiptai“ žurnalistė