Vienos savaitės filmų programa skirtingo amžiaus moksleivių grupėms apipins pokalbiais apie šeimos vertybes, draugystę, tarpusavio bei šeimos santykius.

Pasitelkiant istorijas bei kvalifikuotus specialistus taip pat bus analizuojamos internetinės patyčios, stereotipai, vienatvė, ir svarbiausia – galimybė padėti sau ir artimiesiems, rašoma pranešime spaudai.

Edukacinė programa

Šių metų programa į patyčių problemą kviečia pažvelgti plačiau, žvelgiant nuo šeimos iki draugų. Programą pradės filmas pagal Vandos Juknaitės apysaką „Stiklo šalis“ (rež. Janina Lapinskaitė). Kūrinys išreiškia ne tik santykius šeimoje, tačiau ir jų šaltumą, žmonių abejingumą. Čia diskusijos metu susijungs ne tik kinas, bet ir literatūra.

Antrasis programos filmas „Atsiprašau“ (rež. Dave Schram), kaip ir filmas „Sebė“ (rež. Emmanuelle Bercot) įrodys, ne tik tai, kad patyčios nėra gerai, tačiau ir skatins empatiją bei atsakomybę už kitą. „Dažnai nesusimąstoma, kad pasyvus elgesys – tai taip pat dalyvavimas.“ – teigia projekto organizatorė, Kauno kino centro „Romuva“ edukacinių programų koordinatorė G. Pranarauskaitė, minėdama, kad visi moksleiviai klasėje užima tam tikrą vaidmenį ir net jei patys nesityčioja ar iš jų nesityčiojama, tačiau tai toleruoja savo aplinkoje - tame neišvengiamai dalyvauja.

„Lietuviai, kaip ir šiaurės tautos – tylesnio ir ramesnio būdo, lyginant su kitomis Europos, ypač pietų tautotmis, yra linkę daug ką toleruoti. Tad diskusijose taip pat bus keliami klausimai apie reakciją į aplinkinių elgesį“, – teigia organizatorė.

Mažiesiems žiūrovais, t.y. pradinių klasių moksleiviams bus kalbama apie teigiamas emocijas – draugystę. Dalyviai vieni kitiems pins draugystės apyrankes, o filme „Krokodilai“ (rež. Christian Ditter) susipažins su berniuku, turinčiu negalią, bei apžvelgs kokia jo – vaiko invalido vežimėlyje, integracija.

Organizatorė atskleidė, kad renginio šūkis – „Kiekvienas skirtingas – kiekvienas reikalingas“ ir gimė iš to, kad kiekvienas žmogus yra savitas, o kiekvieno integracija – yra svarbi ne tik jam, bet ir visuomenei. „Visi vienas kitą bendraudami papildome per draugystę, o tarpusavio skirtumai yra reikalingi tam, kad tobulintų ne tik aplinkinius, bet ir mus pačius“, - teigia G. Pranarauskaitė.

Kadangi vis daugiau paauglių susiduria su požiūrio į savo kūną problemomis „Savaitės be patyčių“ programoje įtraukta ir paauglių valgymo sutrikimų tema, kurią atskleisti padės LSMU sveikatos psichologijos katedros lektorė Ingrida Pilkionienė bei filmas „Mano sesutė“ (rež. Sanna Lenken).

Pažvelgti į problemą plačiau

„Savaitė be patyčių“ Kauno kino centre „Romuva“ vyksta jau antrus metus iš eilės. Kadangi, mokykloje patyčių tema yra itin aktuali, į ją stengiamasi pažvelgti plačiau: aprėpti tam tikras potemes, apie kurias mokyklose yra kalbama rečiau ar visai nekalbama.

Kinas tam pasirinktas kaip jaunimui įtaigi, bei į personažų išgyvenimus įsijausti padedanti priemonė, o kiną papildant diskusijomis su specilistais - suteikianti gilesnį kontekstą.

Šiemet prie „Savaitės be patyčių“ organizavimo aktyviai prisidėjo savanorių moksleivių komanda, problemą matanti iš mokyklų vidaus, bei socialinių partnerių gausa: LSMU, „Vaikų linija“, „Jaunimo linija“, Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centras ir kiti.

Kiti edukaciniai renginiai „Romuvoje“

Kauno kino centre „Romuva“ Kovo 10 d. 14 val. Vyks filmo „Smogikai“ peržiūra ir atvira diskusija moksleiviams. Tai – Nacionalinio Kauno dramos teatro projekto „Nerk į teatrą“ dalis. Diskusiją moderatuos Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius, aktorius Egidijus Stancikas.

Diskusijoje dalyvaus istorikas ir filmo kūrybinės grupės atstovas Kastytis Antanaitis bei filosofė Jurga Jonutytė.

Patirti ir išmėginti neformalaus ugdymo galią mokytojai kviečiami kovo 21 – 25 dienomis kultūros edukacijos savaitėje „Menų dūzgės". Čia kovo 21 d. 10 val. vyks animacijos dirbtuvės, kovo 24 d. 10 val. taip pat kino kūrimo dirbtuvės, o kovo 25 d. 11 val. filmo „Mari istorija“ peržiūra, metodinės medžiagos ir meninės instaliacijos aptarimas. Daugiau informacijos dėl registracijos ir dalyvavimo: kcromuva.lt/kino-edukacija .

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)