Daugelis mokyklų turi mokinių savivaldas, kurios padeda spręsti mokyklai svarbius klausimus, atstovauja mokinius, taip pat organizuoja renginius. Tuo metu Vilniaus Balsių progimnazijoje į susirinkimus renkasi Mažoji mokinių savivalda, kurią sudaro 3 – 5 klasių mokiniai. Tiesa, mokykloje yra ir Vyresnioji mokinių savivalda, sudaryta iš 6 – 8 klasių mokinių.

Kai prieš 2 metus pradėjau dirbti mokykloje, iš direktorės pavaduotojos gavau pasiūlymą įkurti ir kuruoti Mažąją mokinių savivaldą. Neslėpsiu, tuo metu tai neatrodė pati nuostabiausia idėja, kurią man kada nors pavyko išgirsti. Bet kai įvyko pirmasis mokinių susirinkimas, supratau klydęs. Mokiniai aktyviai reiškė idėjas, pasiūlymus, o man tik beliko padėti jas įgyvendinti.

Kai mokykloje vyksta konferencijos ar kiti renginiai, į naują ir modernią mokyklą atvykusiems svečiams mokiniai aprodo savo progimnaziją. Jaunieji lyderiai taip pat prisideda prie mokyklos renginių organizavimo, jie jau spėjo susipažinti su svarbiausiomis valdžios institucijomis ir kai kuriais jų vadovais. Mokiniams dar tik 10 – 12 metų, bet jie jau turėjo galimybę paspausti ranką Premjerui Algirdui Butkevičiui, bendrauti su Seimo nariu Andrium Kubiliumi, žvelgti į Vilniaus miestą iš 20 savivaldybės aukšte įsikūrusio mero kabineto. Jau kitąmet planuojamas susitikimas su prezidentu Valdu Adamkumi.

Esu įsitikinęs, kad labai svarbu mokinių atsakomybę pradėti ugdyti kuo anksčiau. Aplinkosauginės akcijos suorganizavimas – puikus vaikų atsakomybės ugdymo pavyzdys. Tad pasiūliau mokiniams rugsėjo – lapkričio mėnesiais surengti akciją „Rink baterijas – saugok gamtą“. Mokiniai iš karto sutiko. Į 25 klases išdalinome pačių mokinių sukurtas baterijų rinkimo dėžutes, padarytas iš atliekančių ir mažai kam panaudojamų kartoninių dėžučių. Kai nuo akcijos pradžios buvo praėję vos dvi savaitės, prie pietų stalo man kolegė mokytoja užsiminė, kad jos klasėje baterijos jau nebetelpa į dėžutę. Tada supratau, kad į šią akciją mokiniai ir jų mokytojai pažiūrėjo labai rimtai. Tuo dar kartą įsitikinau ir gruodžio 1 dieną, kai pasibaigus akcijai visas baterijas surinkome į vieną vietą. Rezultatas maloniai nustebino – surinkome daugiau nei 350 kg panaudotų baterijų, kurios jau pristatytos į pavojingų atliekų surinkimo punktą ir bus perdirbtos.

Labai svarbu ugdyti dar didesnę mokinių motyvaciją, tad artimiausiu metu mokinius ir jų mokytojus pasieks Aplinkos ministerijos įsteigtos dovanėlės. Kitąmet vėl rengsime baterijų rinkimo akciją, tik į klases bus dalinamos nebe mažytės kartoninės dėžutės, bet baterijoms rinkti skirti nedideli konteineriai.

Norite pasidalinti savo patirtimi, papasakoti apie savo mokyklą? Rašykite lmz@delfi.lt ir papasakokite savo istoriją!

Daugiau naujienų apie Lietuvos mokyklas – www.delfi.lt/lmz arba feisbuke.