„Slidinėjimu susidomėjau kai man buvo 11 metų, – prisiminė R.Vaitkus. – Tąsyk treneris Romualdas Veršinskas pasiūlė lankyti orientavimosi treniruotes, žiemą miške treniravomės su slidėmis. Taip ir pradėjau slidinėti. Kasmet siekdamas rezultatų galiausiai didžiausią dėmesį ir skyriau šiai sporto šakai“.

Dabar R.Vaitkus „ant slidžių“ jau stovi 6 metus ir tikina, kad tai jam labai patinka.

„Slidinėdamas gali atsipalaiduoti, gali realizuoti save ir siekti kuo geresnių rezultatų. O varžybose tiesiog degu noru kovoti su konkurentais“, – teigia jaunasis sportininkas.

Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos mokinys pripažįsta, kad per sporto stovyklas jam tenka praleisti nemažai pamokų, tačiau vaikinas tikina, kad stengiasi mokytis.

„Žinoma, stovyklos atima iš manęs galimybę reguliariai lankytis pamokose ir tai daro įtaką mano rezultatams, - sako slidininkas. – Tenka skubėti atsiskaityti įvairius dalykus, bet viskas bus gerai. Kai turėsiu daugiau laiko, tai atsigriebsiu, ką buvau praleidęs. Šiaip laisvu laiku man patinka skaityti, todėl viskas bus gerai.“

Slidininkas teigia, kad gimtuosiuose Šiauliuose užsiimti žiemos sportu sąlygos nėra pačios geriausios, tačiau vaikinas nenukabina nosies ir sunkiai dirba, kad galėtų pasiekti savo tikslus.

„Lietuvoje sąlygos slidinėjimui nėra pačios geriausios, bet džiaugiuosi, kad yra kur slidinėti, – šypsosi R.Vaitkus. – Didžiąją žiemos dalį praleidžiu stovyklose užsienyje, nes didžiausia problema Lietuvoje – sniegas. Jeigu jo būtų ilgesnį laiką, tai ir Lietuvoje sąlygos nebūtų prastos. Man pačiam labiausiai patinka sportuoti Suomijoje, nes ten sniego būna jau lapkričio mėnesį ir slidinėjimo sezoną galima pradėti anksti“.

Slidininkas su nekantrumu laukia, kada su kitais sportininkais išvyks į žiemos jaunimo olimpines žaidynes Lilehameryje. Čia prieš 22-ejus metus vyko ir suaugusiųjų žiemos olimpiada.

„Sunku spręsti, kaip man pavyks pasirodyti, – dvejoja slidininkas. – Esu šiek tiek apsirgęs, tačiau labai nesijaudinu, esu pasiruošęs varžyboms ir kovosiu iki galo, kiek jėgos leis. Varžovus pabandysiu įveikti kitais savo gabumais. Mano tikslas – parodyti kuo geresnį rezultatą. Noriu būti patenkintas pats savimi“.

R.Vaitkus šypsosi, jog po jaunimo olimpinių žaidynių ateis laikas ir suaugusiųjų žiemos olimpiadai.

„Jaunimo žiemos olimpinės žaidynės buvo mano tikslas, – sako slidininkas. – O suaugusių olimpiada jau yra kiekvieno sportininko svajonė. Aš tikrai ne išimtis. Pati didžiausia svajonė – užsikabinti olimpinių žaidynių medalį, tačiau ją kol kas paliksiu ateičiai, nes reikia daug ką nuveikti, dabar sukasi mintys apie jaunimo žaidynes“.

***

Antrą kartą vyksiančiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus 10 sportininkų: biatlonininkai Nadežda Derendiajeva, Vitalija Kutkauskaitė, Linas Banys, slidininkas Rokas Vaitkus, kalnų slidininkai Andrejus Drukarovas ir Eglė Augustaitytė, ledo ritulininkas Dino Mukovozas (individuali iššūkių turnyro rungtis), snieglentininkas Aras Arlauskas bei ledo šokėjų pora – Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala.

Jaunimo žiemos olimpinės žaidynės vyks antrą kartą. Pirmąjį kartą jos buvo surengtos 2012 m. Insbruke. Žaidynes organizuoja Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) ir Lilehamerio jaunimo olimpinių žaidynių organizacinis komitetas (LYOGOC), kurį valdo Norvegijos kultūros ministerija, Norvegijos olimpinis ir parolimpinis komitetai bei Lilehamerio savivaldybė.

LTOK organizuoja ir finansuoja sportininkų dalyvavimą Lilehamerio jaunimo olimpinėse žaidynėse, bei prisideda prie sportininkų pasirengimo.