Joje – keliasdešimt portretų, sukurtų pastaraisiais metais, kuriuose –niekam nežinomi ypatingi veidai bei garsūs žmonės. Tapytoja šioje parodoje eksponuos ir režisierės Galinos Dauguvietytės portretą, kurį spėjo nutapyti šiemet, likus pusmečiui iki jos mirties.

„Jei kalbėsime apie žmogaus santykį su kitu, suprasime, kad meilė, deja, negali būti nepamaitinta. Ji trokšta, kad jai atsilieptų. Ši portretinių kompozicijų kolekcija skirta vyro ir moters pasauliams, jų santykiams. Pagrindinis raktas, padėjęs drobėse atskleisti bendražmogiškai svarbius, sodriai spalvingus gyvenimo filmus, – tyla ir erdvė, užuomina ir tuštuma. Tyloje gimsta atsakymai“, – apie naująją savo parodą kalba pasaulinio pripažinimo Kinijoje sulaukusi tapytoja portretistė G. Pintukaitė.

„Galerijos555“ įkūrėja Violeta Moščinskienė džiaugiasi, kad šis ruduo menų inkubatoriui ypatingas – didelė garbė čia eksponuoti Lietuvai Pekine atstovavusios dailininkės kūrinius. Paraiškas dalyvauti pasaulinėje Pekino bienalėje buvo pateikę per 18 tūkst. menininkų iš viso pasaulio, o atrinkti tik 335 darbai. Tarp jų ir G. Pintukaitės portretinė kompozicija „Tu taip toli“. Šis kūrinys pateko ir tarp dešimties geriausių iš visų atrinktųjų.

„Jau greitai tapytoja vyks kurti Kinijos tema, o kol kas laukiame visų jos personalinėje parodoje „Gyvenimo spalvos ir atsakymai“, kuri veiks iki gruodžio 7 d. Atidarymo metu dalinsimės kūrybiniu ryšiu tapybos, muzikos, poezijos ir šokio tėkmėje. Kiekvienas tapytojos Grytės darbas – atskiras pasaulis, kuris šaukia kiekveną pajausti simbolinį pradą ir savaip iškoduoti portreto prasmes, skaitant asociatyves metaforas“, – į parodą kviečia V. Moščinskienė.

Dauguma herojų, autorę įkvėpusių sukurti paveikslų pasaulius, ir patys dalyvaus parodos atidaryme. „Kūrėja tiki, kad žmogus yra „Dievo atvaizdas ir paveikslas“ – kad jo vidinė sandara arba teigiamų kokybių visuma nėra atsitiktinė elementų kombinacija. Ji liudija betarpiškai įkūnytą dvasios pasaulį, pranokstantį savaiminės prasmės stokojantį materijos lukštą“, – apie kūrėjos darbus rašė filosofijos mokslų daktaras, dailės kritikas Algis Uždavinys.

G. Pintukaitės kūriniuose nuolat keliamas meilės klausimas, mat pati autorė įsitikinusi, jog meilė yra amžina, jei į ją žvelgsime atsitraukę nuo žmogiškosios prigimties. „Tik dieviškoji meilės prigimtis yra pilna pati iš savęs ir myli nereikalaudama atsako“, – kalba G. Pintukaitė.
Paroda „Gyvenimo spalvos ir atsakymai“ atidaroma lapkričio 4 d., 18 val. (T. Ševčenkos 16). Ji veiks iki gruodžio 7 d.