Taip pat šeštadienį bus atidaryta tarptautinio tapytojų plenero „Sintautai 450“ dalyvių darbų paroda, Sintautų pagrindinėje mokykloje, savo istoriją skaičiuojančioje nuo XIX a. pradžios, susitiks buvę jos mokiniai, čia bus pristatytos ir knygos “Sintautai ir sintautiečiai“, „Aš – sintautietis“.

Akcentas – dainuojančio fontano atidarymas

Šią savaitę Sintautuose triūsia keli šimtai statybininkų – baigiamas montuoti dainuojantis fontanas, restauruojama senoji mokykla, kurioje kažkada mokėsi žymus poetas Pranas Vaičaitis.

Šventės akcentu, regis, galima laikyti šeštadienio vakare numatytą dainuojančio fontano, kurį puoš trys dobiliukai – Sintautų herbo ženklai – atidarymą. Beje, fontanas jau buvo išbandytas trečiadienį.
Kodėl Sintautai jubiliejų žymi taip pompastiškai – pasaulio sintautiečių suvažiavimu?

„Senokai pastebėjome, kad į miestelį neretai atvyksta svetur išvykusių gyventi žmonių, pagalvojom, kad reikėtų rasti laiką, kai Sintautų žmonės galėtų susirinkti visi kartu. Gera proga tam – miestelio jubiliejai.

Minint 440 metų jubiliejų vyko pirmasis pasaulio sintautiečių suvažiavimas, o pažymint 450 metų jubiliejų – antrasis“, - sakė Sintautų seniūnijos seniūnas Kęstutis Birbilas ir sintautietis, Šakių rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas.
Pasak jų, antrajame pasaulio sintautiečių suvažiavime bus iš JAV, Airijos, Vokietijos ir Lenkijos atvykusių žmonių, savo gimtine vadinančius Sintautus.

Sintautų bendruomenės aktyvistai tikisi parengti ir pasaulio sintautiečių registrą, kuriame būtų informacijos apie įvairiose pasaulio šalyse gyvenančius iš čia kilusius žmones. Apie Sintautuose ir greta jų gyvenančius žmones nemažai informacijos galima rasti miestelio internetinėje svetainėje, na o jaunimui – facebooke.

Turininga kultūrinė programa

Sintautiečius ir jų svečius rugpjūčio 25 d. linksmins tradicinės muzikos kapela „Nalšia“, merginų grupė „Roxy five“, atvykusieji į Sintautus klausysis dainininko Haroldo bei lietuvių ir lenkų muzikinio plenero dalyvių suburto kolektyvo muzikavimo.

O nuo 17 valandos Sintautuose karaliaus rokas. Roko festivalyje „Sinta II“ pasirodys grupė iš Italijos „Hatetyler“, lenkų grupės „Wicked side“ ir „Sinhead“, Rusijos „The sloe“, „Soulrise“ ir „Zavadnoj Apelsin“ bei lietuvių „Nekkralai“, „Triple slash“ ir „Movo“.

Gerokai po pusiaunakčio „Sidabrinės gervės“ naktis visus pakvies pažiūrėti trumpametražį vaidybinį filmą „Ryba" (rež. V.Dambrauskas, S. Aškelavičienė, M. Drakšas) ir pilno metražo D.Ulvydo filmą „Tadas Blinda“.

Sekmadienį, rugpjūčio 26 ąją, Sintautų Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo bažnyčioje vyks Šv. mišios už senojo Sintautų valsčiaus gyventojus ir Šv. Baltramiejaus atlaidai, o po pietų sintautiečiai susitiks sporto aikštelėje žaisti krepšinio.

Kas yra ta gimtinė?

Šia tema ne tik bus daug kalbama antrajame pasaulio sintautiečių suvažiavime, ji nagrinėjama ir ką tik išleistame poezijos almanache „Mano Sintautai“ (jame 23 autoriai pateikia po vieną eilėraštį apie Sintautus, o kitą – bet kokį, kurį labiausiai norėjo pristatyti kraštiečiams) bei knygoje „Aš – sintautietis“, pristatančioje 272 Sintautų seniūnijos gyventojus ir 17 joje veikiančių organizacijų. Joje skaitome ne žymių poetų, bet šios seniūnijos žmonių mintis ir kūrybą, kurios nerasime kitose knygose ir almanachuose – pasak Sintautų kultūros centro direktorės Laimos Girdauskienės ir miestelio jaunimo klubo „Penta“ projektų vadovės Vidos Čeplevičienės, toks ir buvo šių leidinių tikslas.

Tad kas yra Sintautai? Pasak Šakių rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko, Sintautai – geriausia vieta Europoje ir pasaulyje gyventi ir kažką nuveikti. Čia magiškos kūrybinės energijos versmės. Tai juto daugybė žymių mūsų protėvių. Belieka įsiklausyti, pajusti ir pratęsti.

O televizijos laidų prodiuseris, vienas iš šventės „Sintautai-450“ rėmėjų Rolandas Skaisgirys pastebi, kad nors iš pirmo žvilgsni Sintautai – tai mažas paprastas tiesiog eilinis miestelis prie kelio Šakiai-Kudirkos Naumiestis. Tačiau taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio.

Iš tiesų jis anaiptol ne paprastas: ir savo 16 amžiaus pradžią siekiančia istorija, ir bažnyčia ir herbu, ir žmonėmis... O svarbiausia – Sintautai yra jo tėvo gimtinė. Kas gali būti gražiau iš protėvių žemę. Iš ko susideda Lietuva - iš tokių nedidelių miestelių, gyvenviečių.

O juk visa Lietuva susideda iš tokių nedidelių miestelių, gyvenviečių.

Planai nesibaigia

Na, o renginiai Sintautų miestelio 450 metų jubiliejui šį paskutinį vasaros savaitgalį dar nesibaigs – spalio mėnesį vyks kroso varžybos Kęstučio Orento, nuo šio krašto kilusio žymaus lengvaatlečio, daug kartų gerinusio šalies ir Sovietų Sąjungos 3000, 5000 ir 10000 m kliūtinio bėgimo rekordus, taurei laimėti, lapkričio mėnesį – sakralinės muzikos festivalis „Giesmė-2012“, filmo apie Sintautus pristatymas.

Dar šiais metais bus išleista ir solidi monografija „Sintautai“, pasakojanti apie šio miestelio istoriją nuo seniausių laikų. Kitąmet tikimasi pastatyti ir paminklą poetui Pranui Vaičaičiui.

Pasak sintautiečio V. Girdausko, kiekvienas toks įvykis – tarsi akmenukas, kurį įmetus nusirita bangos į visas puses, paskatindamos naują veiklą, naujus sumanymus.

Ruošiatės į šį renginį? Norite pasidalinti įspūdžiais su kitais skaitytojais? Norite pasidalinti nuotraukomis ar vaizdo įrašais? Siųskite įspūdžius el.pašto adresu pilieciai@delfi.lt arba kelkite į mūsų sistemą čia. Vaizdo įrašus kelkite čia, o nuotraukas siųskite el.pašto adresu renginiai@delfi.lt (siunčiamo laiško pavadinime (subject) nurodykite renginio vietą ir nuotraukos autorystę). Visas Piliečių nuotraukas iš renginių galite pamatyti čia.