Pirmą kartą jis pakvies susipažinti su unikalia, Nepriklausomybės kovų laikotarpiu egzistavusia „Joniškėlio respublika“ bei pogrindyje veikusiu „Joniškėlio mirties batalionu“, gynusiu nuo priešų visą šiaurės Lietuvą. Kartu, tai šansas pasilinksminti puikių atlikėjų – Ievos Narkutės, „16 Hz“, Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ bei „G&G sindikato“ koncertuose.

Paklaustas, kas lėmė festivalio koncepciją, renginio idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius Viktoras Stanislovaitis teigia, jog pirminis akstinas buvo noras priminti pakankamai seną istoriją.

„Kažkada Pasvalio krašte egzistavo „Joniškėlio respublika“. Nepriklausomybės priešaušriu, čia iš paprastų žmonių sugebėta suburti slaptą organizaciją, pavadintą „Joniškėlio mirties batalionu“. Šio reiškinio unikalumas slypi tame, jog žmonės be jokios išorinės pagalbos, kęsdami bolševikinę priespaudą sugebėjo susiburti kovai, apsiginkluoti ir apginti visą šiaurės Lietuvą nuo priešo agresijos. Taigi šis festivalis bus tiek gražus didingos istorijos prisiminimas, tiek pilietiškumo pamoka. Kartu, tai noras priminti įdomią dvarų istoriją, atverti žmonėms mūsų krašto, nuostabaus Karpių dvaro, jo parko grožį. Ši vieta parinkta neatsitiktinai – tai vienas didžiausių dvarų kompleksų Lietuvoje. O slapta dar egzistuoja ir ambicija parodyti, jog ne tik didieji miestai gali sukurti ir turėti kažką didingo bei gražaus – tarp jų įsiterpti gali ir provincija.

Militaristinė festivalio tematika lėmė ir numatytas pramogas. Mane patį labai žavi tai, jog svečiai galės ne tik pasidairyti po įvairias karines parodas, bet ir gyvai įsijungti į skirtingas veiklas. Bus galima išbandyti kareivišką maskuotę, apsirengti žvalgo drabužiais, pažaisti dažasvydį, pašaudyti ginklų imitacijomis. Lauks ir aktyvios pramogos dvaro parke – trumpam jis taps nuotykių zona. „Grenadieriaus“ klubas pasiūlys pasijausti pirmojo pasaulinio karo kareiviais – pamatyti ginklus, išbandyti aprangą, pasivažinėti šarvuočiais. Vyks šautinės ginkluotės pristatymas, iš Marijampolės bus atvežta vandens valymo įranga, kuri leis kiekvienam svečiui paragauti per Joniškėlį tekančios Mažupės vandens. Matysime ir milžinišką mašiną, vadinamąjį „Sysą“, kuris gali gabenti net tankus. Bus sunkiosios ginkluotės, priešlėktuvinių sistemų pristatymas, Dainavos apygardos pirmosios rinktinės kariai demonstruos parodomąją programą. Taigi karo pramogų bus daug ir tam skirta atskira erdvė. Prisimenant tai, jog mūsų proseneliai po kovų, pasidėję savo ginklus vėl pasiėmė žemdirbio įrankius, vis dėlto esame žemdirbių kraštas, kurį simbolizuoja ir Joniškėlio herbe vaizduojamas dobilas – vietos ūkininkai ir kompanijos organizuoja nedidelę moderniausios žemės ūkio technikos parodą

Rengiamas ir dviračių žygis, prie kurio prisijungti kviečiami visi. Tai 50 kilometrų distancija Pasvalio krašto kovų keliais. Taip pat numatytas ir žygis pėsčiomis iš pirmojo karininko, mirusio per kovas su lenkais, Antano Juozapavičiaus gimtinės: jis mirė būdamas 25-erių, tad, atsiliepiant į šį faktą, žygio maršrutas sieks 25 kilometrus“, – festivalio idėjomis ir numatytomis pramogomis dalijasi V. Stanislovaitis.

Be įvairių militaristinės tematikos užsiėmimų, festivalio organizatoriai svečius supažindins ir su unikaliomis Karpių dvaro ir parko legendomis bei kvies pasiklausyti garsių atlikėjų koncertų.

„Liepos 18-osios vakare visos Pasvalio rajono kūrybinės pajėgos susijungs teatralizuotoje muzikinėje improvizacijoje, kurioje pabandysime priminti, jog Karpių dvaras ir parkas labiausiai garsėja savo legendomis. Viena jų sako, jog kadaise čia žydėjo tūkstantis rožių, kurios dėl prakeiksmo nuvyto. Tą vakarą jos iš naujo pražys. Kaip tai įvyks – tegul išlieka paslaptyje.

Festivalio atlikėjus rinkomės norėdami pasiūlyti muziką kiekvieno skoniui. Šventės metu Pasvalio kolektyvas „Rags“ pristatys visiškai naują lietuvių liaudies karo dainų programą, koncertuos Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas. Pas mus atvyks jauna, žavi ir talentinga atlikėja Ieva Narkutė, dovanosianti akustinį koncertą. Publikos linksmybes ir gerą nuotaiką užtikrins nepakartojamieji „16 Hz“. Ypatingai ruošiamės ir maloniai bendradarbiaujame su Aiste Smilgevičiūte bei grupe „Skylė“, kurie atvyksta kartu su choru „Gentis“ – tai bus įspūdingas geros muzikos ir šviesos šou. Siekiant išskirtinio įspūdžio, šiam koncertui ruošiama profesionaliausia technika, patys atlikėjai atsiveš savo šviesų dailininką. Festivalį vainikuos „G&G sindikatas“, kurie taip pat planuoja keletą dainų atlikti kartu su choru „Gentis“.

Kadangi visi festivalio „Kviečia Joniškėlio respublika“ renginiai yra nemokami, kviesime renginio svečius paaukoti parko, kuriame ir vyks festivalis, tvarkymui. Pinigai bus perduoti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialui Joniškėlio bandymų stočiai, kuri šiuo metu prižiūri Karpių dvaro parką. Trumpai prisimenant, kuo jis ypatingas, verta paminėti, kad tai vienas didžiausių ir seniausių dvaro parkų Lietuvoje, patenkantis į šalies unikaliausiųjų dešimtuką. Jis pradėtas formuoti XVIII amžiaus pradžioje“, – mintimis dalijasi V. Stanislovaitis.

„Kviečia Joniškėlio respublika“ – labai taiklus pavadinimas, kadangi festivalis ragins pažinti ir stebuklingą mažojo Joniškėlio pasaulį, kuris žavi gausybe unikalių vietų ir nepaprasta istorija.

„Kažkada egzistavo tokia „Perlojos respublika“. Mes siekiame, kad Lietuva sužinotų ir apie kitą, „Joniškėlio respubliką“. Joniškėlis – ne miestelis, o miestas, oficialiai turintis miesto teisę, nors jame gyvena tik šiek tiek daugiau negu 1000 gyventojų. Tai vienas pačių mažiausių Lietuvos miestų. Bet jis ypatingas ne tik tuo.

Tik mes turime akmenį, kuris gali padėti ištekėti bet kuriai meilės išsiilgusiai moteriai ar merginai. Tik pas mus Joniškėlyje, sunkiai surandamoje vietoje, yra vampyro kapas. Tik mes turime seniausią Lietuvoje ir kažkada buvusią vienintelę pasaulyje universitetinę kaimo ligoninę ir mokyklą, kurią prieš daugiau negu 200 metų įkūrė Vilniaus universitetas. Čia XIX amžiaus pradžioje buvo teikiamos ne provincijos lygio medicininės paslaugos, o švietimas taip pat buvo geros kokybės. Visą tai vietos gyventojams buvo visiškai nemokama. Ir žinoma, tik mes turime nuostabų dvarą ir jo parką, kupinus paslapčių ir gražiausių legendų. Tam, kad pajaustumėte, koks yra šio mažo, bet nuostabaus miesto pasaulis, būtina atvažiuoti ir pačiam viską pamatyti ir išgirsti“, – baigia V. Stanislovaitis.

Taigi mažasis svetingasis Joniškėlis kviečia atvykti ir pasinaudoti nepaprasta proga ne tik prisiliesti, bet ir iš naujo išgyventi gražią mūsų prosenelių sukurtą istoriją, pasigrožėti unikaliu šiaurės Lietuvos dvaru, jo parku ir legendomis, paskanauti joniškėlietiškų gėrybių, išbandyti savo ištvermę žygiuose bei pasilinksminti žymių Lietuvos atlikėjų koncertuose.

Pagrindinis festivalio organizatorius – Pasvalio krašto muziejus. Primename, jog visi festivalio renginiai yra nemokami.