Įstaigos direktorė, aktorė Rimanta Vaičekonytė teigia: „Menų ir mokymo namai „Forumo teatro“ metodiką taiko daugiau nei 10 metų įvairiose socialinėse ir edukacinėse srityse, šį kartą ji buvo panaudota kuriant metodiką specialistams, dirbantiems žmonių įdarbinimo srityje, nes bedarbystė šiai dienai yra labai aktuali problema ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, todėl į pagalbą buvo pasikviesta ir kolegų iš kitų šalių“.

Menininkai ir įdarbinimo specialistai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Islandijos, užsidegę šia idėja, visus metus vykdė „Nordplus Adult“ programos remiamą projektą „Teatras – sėkmingos integracijos į darbo rinką repeticija“. Pasidalinę savo ankstesne patirtimi šie specialistai išskyrė dešimt temų, kurios, jų manymu, yra itin aktualios darbo ieškantiems žmonėms ir darbui su kiekviena jų pritaikė teatro metodus.

Iš pirmo žvilgsnio sunku net suprasti, kokio masto sunkumus pačiam žmogui ir jį supančiai aplinkai sukelia nedarbas. O juk kenčia savęs vertinimas, kyla bejėgiškumas, motyvaciją pamažu keičia neviltis, sutrinka santykiai su šeima, draugais, didėja vienišumo ir izoliacijos jausmas. Ne visada esame pajėgūs pakeisti socialinę ar politinę šalies situaciją, gana lėtai keičiasi darbdavių požiūris į „kitokius“ žmones, išlieka stigmatizavimo pavojus, tačiau net ir tokiu atveju galime bandyti nenuleisti rankų ir padaryti bent jau tai, kas priklauso nuo mūsų pačių.

Todėl ir projekte darbui pasirinktos temos buvo susijusios su paties žmogaus asmeninių ir socialinių gebėjimų vystymu, siekiant padėti geriau identifikuoti savo poreikius, vertybes, tikslus bei tinkamus būdus šiems tikslams siekti.

Teatro formos irgi buvo pasirinktos pačios įvairiausios: vaizdinių teatras, kuris padeda pirmiausia visu kūnu, visomis juslėmis pajusti tam tikrus poreikius, jausmus ar nuostatas ir tik tada pabandyti juos įgarsinti žodžiais; forumo teatras, kurio esminė paskirtis – repetuoti gyvenimą ir pasiruošti galimoms sudėtingoms socialinėms situacijoms, atrasti laisvę drąsiai jose veikti bei Troškimų vaivorykštė, padedanti pamatyti ir kovoti su savo vidiniais „demonais“, kurie mus nuvertina, smerkia, kritikuoja ir neleidžia bent pabandyti būti laimingais. Visa tai – brazilų režisieriaus Augusto Boalio Engiamųjų teatro sistemos dalis.

Keturiose šalyse specialistai dirbo su darbo ieškančiųjų grupėmis, taikydami visus šiuos teatro metodus. Nors iš pradžių dalyviai jautėsi nedrąsiai, netikėjo, kad gerų rezultatų galima pasiekti ne tik rimtomis kalbomis, bet ir linksmais žaidimais bei vaidinamomis situacijomis, vis tik galiausiai lūžis įvyko ir rezultatai viršijo lūkesčius.

Visas ilgas partnerių darbas apibendrintas metodinėje medžiagoje „Repeticija ieškantiems darbo“. Ji išleista penkiomis kalbomis ir yra laisvai pasiekiama.

Projektą rengė ir koordinavo VšĮ „Menų ir mokymo namai“ (Lietuva), o jiems talkino projekto partneriai – VšĮ „SOPA“ (Lietuva), Biedrība „Izglītības inovāciju pārneses centrs“ (Latvija), MTÜ Foorumteater (Estija), Furðuleikhúsið (Islandija). Projektą rėmė „Nordplus Adult“ programa.