Turistai – sportininkai varžysis ekstremaliausia Lietuvos kalnų upe tituluojamoje, Neries regioniniame parke netoli Vilniaus tekančioje Dūkštoje.

Vienas renginio organizatorių Liudas Basiulis sako, kad varžybose ketina dalyvauti stipriausi šalies ekstremalaus vandens turizmo mėgėjai.

Dūkštos upė pavasario potvynių metu sudėtingumu nenusileidžia tikroms kalnų upėms. Jos srovės greitis, užvartos, bangos ir kitos natūralios kliūtys neleidžia atsipalaiduoti net nuolat ekstremaliu Baidarių turizmu užsiimantiems patyrusiems baidarininkams. Norinčius Dūkštoje išmėginti savo jėgas, kviečiame tai padaryti kartu“, – sako L. Basiulis.

Renginio sumanytojai kviečia jame dalyvauti ir patyrusius, ir pradedančiuosius baidarininkus, ir tiesiog smalsuolius, norinčius išmėginti šį ekstremalų sportą. Laukiami ir žiūrovai, kurių kraują kaitins nekasdieniai reginiai. Be to, bus galima susipažinti su ekstremalaus baidarių sporto ir turizmo įranga, išbandyti laivus ar tiesiog pasivaikščioti Dūkštos pažintiniu taku, pabendrauti su bendraminčiais. Dalyviams teks įveikti trasos slalomo atkarpą, laviruojančią tarp virš upės kabančių vartų-gairelių, ir ralio atkarpą su natūraliomis kliūtimis.

Organizatoriai tikisi varžybas paversti kasmetine ekstremalaus vandens turizmo ir gamtos mylėtojų švente.

„Be to, kad parungtyniausime ekstremalioje trasoje ir išdalinsime daug puikių prizų, atiduosime ir duoklę gamtai – kiekvienam varžybų dalyviui, kuris iš upės surinks ir į finišą atgabens po plastiko/stiklo butelį, skardinę ar panašaus dydžio šiukšlę, skaičiuodami rezultatus už kiekvieną surinktą šiukšlę atimsime po 10 sekundžių iš trasos įveikimo laiko. Daugiau surinktų šiukšlių – daugiau šansų laimėti prizus. Specialus prizas laukia ir daugiausiai šiukšlių surinkusio dalyvio. Upė po varžybų liks daug švaresnė“, - sako organizatoriai.

Apie varžybų trasą

Varžybos vyks Dūkštos upės atkarpoje tarp Bradeliškių ir Karmazinų piliakalnių. Bendras trasos ilgis – du kilometrai. Iš jų – trys šimtai metrų sraunioje atkarpoje ties Bradeliškių vandens malūnu. Ten reikės įveikti 10 virš vandens kabančių vartų (praplaukti tarp dviejų medinių gairelių), už kurių praleidimą skiriami baudos taškai. Įveikus atkarpą su vartais, plaukimas tęsiamas sraunia Dūkštos žemupio atkarpa su natūraliomis kliūtimis. Trasoje daug akmenų, medžių užvartų, rėvų, šiekštų, bebrų užtvankų, gali pasitaikyti ledo luitų ar panašių gamtos kliūčių. Trasos įveikimo laikas apie 30 min.

Papildoma informacija dalyviams

Plaukti galima bet kokiomis plaukimo priemonėmis, būtina dėvėti šalmą ir gelbėjimosi liemenę. Plaukiama po vieną žmogų vienoje plaukimo priemonėje. Varžomasi dviejuose – moterų ir vyrų – įskaitose. Neturintys laivų ar kitos įrangos nemokamai juos galės pasiskolinti iš organizatorių. Dalyvių registracija, trasos ir taisyklių aptarimas – balandžio 14 dieną, sekmadienį, nuo 11 val. Startai – nuo 12 val. Turistinė košė, rezultatai ir apdovanojimai apie 16 val.

Laimėtojų laukia vertingi prizai.

Dūkštos slalomralio organizatoriai