Dirbdamas apylinkės komisijos sekretoriumi niekaip negalėjau suprasti, kodėl Vyriausioji rinkimų komisija taip mažai nori žinoti apie balsavimų rezultatus. Daug svarbių duomenų apie rinkėjų politinį apsisprendimą lieka balsavimo biuleteniuose, kurie užplombuojami maišuose ir galiausiai sunaikinami. Balsų skaičiavimo procedūra balsų skaičiuotojams liepia ignoruoti svarbius biuletenyje esančius duomenis. Tai tolygu Valstybės lėšų švaistymui.

Kuomet gaunate balsavimo biuletenį, jame kryžiuku pažymite pasirinktą partiją, tada į penkis langelius įrašote penkių tos partijos kandidatų numerius, biuletenį metate į urną ir tikitės, kad valdžia sužinos jūsų politines pažiūras. Deja, taip nėra.

Prieš papasakodamas, kaip iš tiesų vyksta balsų skaičiavimas, paaiškinsiu, kodėl svarbu neprarasti jokių duomenų.

Daugiau informacijos - daugiau naudos

Tarkime, Jūs esate maisto prekių parduotuvės vadovas ir matote visų tą dieną nupirktų prekių išklotinę: 100 litrų pieno, 100 pakelių varškės, 100 kepalų duonos, 100 dešrelių, 100 kilogramų jautienos, 100 kilogramų daržovių.

Ką iš tokių duomenų galite pasakyti apie savo klientus? Nieko. Su tokiu sąrašu galite nebent nudžiuginti tiekėją. Tačiau jei turėtumėte išsaugojęs informacijos, esančią pirkėjų čekiuose, matytumėte, kad dalis klientų perka tik dešros, duonos ir sviesto - gal būt tai nepasiturintys klientai? Dalis jų perka tik jautienos ir daržovių - gal būt jiems itin svarbi sveika mityba? Dar viena dalis perka tik pieno, varškės ir daržovių - gal būt jie vegetarai?

Tai žinodamas, jūs galite skelbti akcijas, skirtas konkrečiai pirkėjų grupei. Kuo didesnis prekių pasirinkimas, kuo ilgesni pirkėjų čekiai, kuo daugiau jų išanalizuojama, tuo aiškesnis kliento paveikslas. Geriau pažindamas savo klientą, jūs galite didinti pardavimus, keisdami savo pasiūlą pagal kliento poreikius. Lygiai tokia pati taisyklė galioja rinkimams ir balsavimo biuleteniams.

Politikams informacija apie rinkėjus yra ne mažiau svarbesnė nei pardavėjams. Politikas negali įtikti visoms rinkėjų grupėms. Jis pasirenka vieną, kurios interesams atstovauti yra naudingiausia. Kam orientuotis į jaunų žmonių problemas, jeigu žinai, kad jauni žmonės nevaikšto į rinkimus? Kokią poziciją geriau užimti viešojo transporto bilietų kainų diversifikavimo klausimu?

Deja, rinkimų komisija neturi tokios galimybės, kaip parduotuvės vadovas. Ji negali ištraukti kasos čekių juostos ir apžvelgti atskirų klientų pirkinių. Balsų skaičiavimo metu viskas yra susumuojama ir supaprastinama iki lakoniško apibendrinto sąrašo - kiek ir ko iš viso buvo nupirkta, arba šiuo atveju - koks kandidatas kiek balsų surinko.

Ką kalba balsavimo biuletenis

Į penkis langelius įrašyti kandidatų numeriai byloja labai daug. Gal būt visi pasirinkti politikai gina žmogaus teises? Gal visos pasirinktos kandidatės yra moterys? Jeigu rinkotės protingai, su logika ir išskaičiavimu, penkių skaičių derinys jūsų biuletenyje atspindės Jūsų politines pažiūras.

Jeigu partijos kandidatus pasirinkote negalvodami, o tiesiog surašydami atsitiktinius numerius, tai bus nesudėtinga įžvelgti panaudojus statistinę analizę - tarp jūsų pasirinktų kandidatų nebus jokio ryšio. Galbūt vieną balsą jūs skyrėte televizijos „žvaigždei“, kitą - už gražų kandidato kaklaraištį, trečią - buvusiam kaimynui, ketvirtą - juokingos pavardės savininkui, o į penktą langelį įrašėte savo laimingą skaičių. Rinkimai nėra bingo žaidimas. Tai jūsų politinės valios pareiškimas. Statistas, turėdamas visus duomenis esančius biuleteniuose, galėtų pasakyti, kiek tokių bingo žaidėjų prašvaistė rinkimams skirtų pinigų.

Penkių skaičių kombinacija yra vertingas rodiklis, išduodantis ne tik kaip sistemingai ir atsakingai jūs balsavote, pasakantis ne tik už ką balsavote, bet ir kodėl.

Kaip skaičiuojami balsai

Tai gali būti naujiena Jums. Balsų skaičiavimo procedūra, perkeldama duomenis iš biuletenių į protokolą, tiesiog ignoruoja duomenis apie kandidatų derinius biuleteniuose. Apylinkės komisijos narys, pamatęs jūsų įrašytus skaičius 1, 2, 3, 4, 5, kandidatų sąraše vienu vienetu padidins atitinkamų kandidatų surinktų balsų skaičių. Bet jis tikrai niekur neužsirašys, kad penki partijos nariai po vieną balsą gavo iš vieno ir to paties balsuotojo - Jūsų. Tai didelis praradimas. Tai lygiai taip pat neprotinga, kaip mokėti už laikraščio prenumeratą, o žinių semtis tik iš horoskopų skilties.

Nesuprantu, kodėl Lietuvos statistai nekelia triukšmo dėl tokio aplaidumo. Išleidus 16 milijonų tautos nuomonei išsiaiškinti, sužinoma tik kas pateks į savivaldybių tarybas, bet nieko neišsiaiškinama apie tai, kas svarbu piliečiams.

Balsavusiųjų amžiaus vidurkis

Tai ne vienintelis neracionalumo pavyzdys. Kuomet apsilankote rinkimų apylinkėje ir gaunate balsavimo biuletenį, Jus būtinai pažymi sąrašuose kaip atvykusį balsuotoją. Komisijos nariams žinomas jūsų vardas, adresas ir amžius. Tačiau rinkimų dienos gale iš kelių tūkstančių tokių vertingų įrašų lieka vienintelis skaičius - kiek balsuotojų atvyko. Atvykusiųjų sąrašai, kaip ir biuleteniai, užplombuojami maišuose ir sunaikinami. Tereikia truputį pasistengti ir mes tiksliai žinotumėm, koks yra balsuotojų amžiaus vidurkis, kokia mediana, kokie kvartiliai. Tai, kad jaunimas balsuoja neaktyviai, tėra tik spėjimas. Tai nėra faktas, nes šių duomenų šaltinis - socialinės apklausos, kurios nėra patikimos.

Palieku kitų žmonių fantazijai nuspręsti, kaip racionaliau išnaudoti rinkimams skirtus pinigus. Nebūtina išleisti mažiau. Būtina gauti daugiau naudos. Laukiu, kada kandidatus balsuodamas galėsiu išrikiuoti prioritetų tvarka. Laukiu, kada galėsiu balsuoti už skirtingų partijų sąrašuose esančius kandidatus. Laukiu elektroninės balsavimo sistemos. Laukiu, kada mano balsas bus daugiau nei penki skaičiukai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!