„Delfi“ skaitytoja Jadvyga Regina kreipėsi į readakciją ir išreiškė abejonę dėl kadenciją baigusio eurokomisaro Vytenio Andriukaičio žodžių. Ją nustebino politiko pasisakymas kovo 2 dieną transliuotame LRT forume, skirtame aptarti apsisaugojimui nuo koronaviruso.

"V. Andriukaitis akcentavo, kad priemonės, kurių ėmėsi Lietuvos valdžia viruso plitimui šalyje sustabdyti, yra perteklinės. Nesuprantu, kaip toks protingas žmogus padarė, mano manymu, grubią klaidą.

Jis, lygindamas sezoninio gripo ir koronaviruso gripo plitimo intensyvumus ir pavojingumą, pabrėžė, kad sezoninio gripo plitimas yra smarkus, nuo jo Lietuvoje mirė keliasdešimt žmonių, tuo tarpu koronavirusu susirgusį turime tik vieną asmenį.

Darydamas šį palyginimą, politikas neįvertino fakto, kad sezoninio gripo įvežimo į Lietuvą ir čia plitimo niekas nekontroliavo.

Viso pasaulio valstybės taiko pačias griežčiausias priemones užkirsti kelią labai pavojingam koronavirusui, nuo kurio mirtingumas toks didelis. Be to, dar nėra žinoma, kokios pasekmės ateityje laukia žmonių, persirgusių koronavirusu.

Tuo tarpu politikas V. Andriukaitis į šio viruso problemą žiūri su šypsena, kurią visi galėjome matyti savo televizorių ekranuose, ir mus visus skatina atsipalaiduoti.

Noriu tikėti, forumą stebėję žmonės pritars mūsų šalies medikų ir kitų tarnybų priemonėms ir veiksmams, kuriuos jie naudoja, kad kaip įmanoma apsaugotų mus visus nuo baisios nelaimės", - vylėsi skaitytoja.

Portalui „Delfi“ V. Andriukaitis paaiškino omenyje turėjęs vieną konkretų pavyzdį. Tai – tuo metu neseniai paskelbti Vyriausybės sprendimai atšaukti kovo 11 dienos proga vyksiančius renginius, bet tik – uždarose patalpose. Jis teigė nematantis tame prasmės.

„Tą kartą kalbėjau apie tam tikrą perdėtą hyper reakciją į masinius renginius.

Apskritai pastarąjį mėnesį buvo labai daug hyper reakcijos, labai daug informacijos, baimių ir neteisingų išsireiškimų. Problema buvo nušviesta ne taip, kai reikėtų. Buvo naudojami žodžiai „mirtinas virusas“, „pavojinga liga“... Gąsdinami žmonės.

Visų pirma, epidemija Kinijoje prasidėjo tik gruodžio mėnesį. Tačiau Lietuvoje iki pat vasario nebuvo komunikacinės strategijos apie virusą. Už tokią strategiją, be abejo, atsako Vyriausybė.

Visų pirma, reikėjo informuoti, kas tai per virusas, kokios šeimos, kokia yra komplikacijų grėsmė ir ką reikėtų daryti. Adekvati informacinė kompanija būtų leidusi nesukelti panikos, baimės ir klaidingų veiksmų.

Už tai, kaip minėjau, turėjo atsakyti Vyriausybė. Reikėjo apimti visus laukus: susisiekimo, ekonomikos, turizmo, masinių renginių, maisto, švietimo, daug kitų sektorių...

Krizių valdymas iš karto suponuoja nustatyti pažeidžiamiausias sritis. Juk negalime izoliuoti visos visuomenės. Reikia nustatyti silpnąsias, pavojingąsias vietas, kuriose reikia profilaktikos, prevencijos ir atsekamumo.

Buvo labai nesmagu, kad ir Sveikatos ministras buvo išvykęs iš šalies panikos piko ir viruso augimo metu. Jo balso Lietuvoje neabejotinai reikėjo anksčiau.

Netgi pasigedau logiškos informacijos iš ULAC. Jeigu jie būtų logiškai paaiškinę, galbūt būtų išvengta tokios panikos. Europos Sąjungoje nuo gripo viruso komplikacijų miršta apie 35 tūkst. žmonių. Taip nutinka su pažeidžiamomis ligonių grupėmis. O dėl koronaviruso? Reikia žiūrėti skaičius ir lyginti.

Grįžtant prie to, ką sakiau apie perteklines priemones. Norint, kad priemonių būtų imamasi nuosekliai, turi būti išsakyti kriterijai, pagal ką saugomasi. O dabar buvo atšaukti kovo 11-osios renginiai viduje, o vėliavų kėlimo renginys neatšauktas.

Paradoksas. Juk į uždarus renginius yra vardiniai pakvietimai! Jeigu jie kviečia mane, Andriukaitį, tai lengviau pažiūrėti, kur aš buvau, ar keliavau, ar ne... Jeigu turite renginio dalyvių sąrašą, galite juos informuoti, prašyti sąmoningumo ir neatvykti, jei keliavote per rizikines šalis ar turite temperatūros.

O kai vyks renginys aikštėje, ten tai jau tikrai nežinosite, kas jame ir iš kur atvykę dalyvauja. Labai keistas skirstymas. Todėl renginių viduje atšaukimą ir vadinu hyper reakcija“, - paaiškino V. Andriukaitis.