Dauguma net nepagalvoję atsakys – „žinoma“. O dabar atsakykite, ar jaučiatės laisvi (prieš tai klausiau, ar esate)? Vis dar atsakote „taip“? O aš paneigsiu daugumos jūsų teigiamą atsakymą, nes jūs į jį atsakėte net nepagalvoję. Labiausiai tai galima pasakyti apie moteriškąją lytį. Dauguma yra beprotiškai silpnos, bejėgės, apginti savo valios nemokančios asmenybės, kurias labai lengva valdyti ir jomis manipuliuoti.

Pagalvokime apie paprastą situaciją – laisva, neįsipareigojusi mergina turi vyriškos lyties draugų, su kuriais bendrauja, susitikinėja, susirašinėja, leidžia kartu laisvalaikį lygiai taip pat, kaip leidžia jį ir su draugėmis. Bet vos tik ji pradeda su kažkuo bendrauti kaip pora, net ir norėdama (pabrėžiu – norėdama) toliau bendrauti su savo draugais, ji to nebedaro (nekalbu apie atvejus, kai mergina pati nebenori, bet tada kyla klausimas – ar draugiškumas buvo apsimestinis?). Pabrėžiu – nori, bet nedaro, vadinasi, dėl kažkokių priežasčių atsisako savo valios, savo norų, savo laisvės.

Pasaulyje yra tik trys priežastys atsisakyti savo valios – arba žmogus veikiamas fizinio smurto, arba žmogus veikiamas psichologinio smurto, arba laikinai atsisakydamas savo valios jis siekia sau naudos, manipuliuodamas kitu žmogumi. Dažniausiai priežastis būna labai paprasta – psichologinis smurtas.

„Jis pavydi“, „jis draudžia“, „jis iškėlė ultimatumą“, „jis liepė“, „jis pasakė, kad jeigu aš bendrausiu, tai jis...“ Kvailiausia priežastis, kurią esu girdėjęs, buvo „jis nebemylės“. Kam sunku suprasti paaiškinsiu – meilė yra jausmas. Jausmai, jei pasidomėsite psichologija, yra nevaldomi, jie arba yra, arba ne, mes jų negalime sukurti, mes jų negalime sunaikinti.

Meilė – besąlygiškas jausmas, mes arba priimame žmogų, koks jis yra su visais jo norais, mąstymu, pasaulėžiūra, draugais ir visa kita jo aplinka, arba ne. Negalime pasakyti, kad „mylėsime“, jei bus įvykdytos kažkokios sąlygos, tai tiesiog psichologinė prievarta siekiant žmogumi manipuliuoti – jį pasisavinti kaip daiktą, apriboti jo pasirinkimo galimybę, jo laisvę tam, kad jis tenkintų jūsų dvasinius, fizinius ar materialius poreikius.

Kita vertus, iš savo valią kitam primetančios pusės labai kvaila tai daryti – apriboję žmogaus pasirinkimo laisvę, jie apriboja galimybę pamatyti tikrąjį žmogaus pasirinkimą, t.y. juos tenkina susidaryta iliuzija, kad žmogus, kuriuo jie manipuliuoja, pasirinko būtent tą elgesį, kokio jie ir norėjo, nors tai ne kas kita, kaip jų pačių įtaka padarytas priverstinis pasirinkimas.

Būtent dėl šių priežasčių pats niekada neriboju šalia esančio žmogaus laisvės – jis gali daryti ir bendrauti su kuo nori, kaip nori, kada nori. Aš stengiuosi suprasti kiekvieną jo poelgį, kiekvieną ištartą žodį ir visa tai matyti ne tik savo, bet ir jo akimis. Noriu matyti žmogų tokį, koks jis yra iš tiesų, o ne kokį savo primesta valia sukūriau aš pats. Noriu žinoti, kad žmogus šalia yra todėl, kad jis nori būti su manimi, o ne todėl, kad aš tiesiog apribojau jam visas kitas galimybes.

Atsiras tokių, kurie pasinaudoję mano teiginiu, kad jausmai nėra valdomi, paklaus, o kaip gi tada su pavydu? Žmonės jį jaučia, tačiau neanalizuoja jo ištakų – kodėl jis kyla? Jie kaltina dėl savo neigiamos emocinės būsenos, dėl savo nuoskaudų kito žmogaus veiksmus ar požiūrį į kažkokius dalykus, nesuvokdami, kad kitas žmogus negali būti atsakingas už jų jausmus. Tai yra jų pačių problema, žyminti jų silpnumą, baimę prarasti kito žmogaus kontrolę, grėsmę prarasti jį kaip „savo“ nuosavybę, o pavydo išraiška veiksmais ar žodžiais yra ne kas kita kaip viena iš psichologinio smurto formų, santykiams tik kenkianti.

Tokie negatyvūs jausmai yra išgydomi tik augant ir bręstant kaip asmenybei bei plečiant savo pasaulėžiūrą – jei jūsų patirtis nėra tokia plati, kad galėtumėte porų santykius analizuoti ir daryti iš jų išvadas patys, skirkite laiko psichologinės literatūros studijavimui, domėkitės psichologų konsultacijomis ir straipsniais internetiniuose forumuose, tai padės jums tobulėti, išmoksite suprasti ir vertinti santykius remiantis ne tik savo prigimtinėmis emocijomis, tačiau matyti juos ir iš loginės pusės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo patirtimi, papasakoti savo istoriją? Tai galite padaryti žemiau: