Pavyzdžiu, pateiksiu šį straipsnį. Apmaudu, kad žmonės, kurie neturi jokių finansinių sunkumų, gali kažką aiškinti, kaip gyventi ir nurodinėti.

Gal vis dėlto reikia atlikti tyrimą ir surinkti pakankamai duomenų analizei, kaip gyvena ne elitas, o paprasti mokesčių mokėtojai, kuriuos sudaro žemas ir vidutines pajamas gaunantys žmonės? Aišku, skaitant DELFI straipsnį apie valdininkų/milijonierių NT turto vertę, gal tie ponai galėtų pasidalinti su žmonėmis, kaip čia taip prasigyventi?

Galbūt, ponai, kada nors patys gyvensite su šeima už vidutinį 700x2=1400 Eur pajamomis? + didžiuliai vaiko pinigai, kurie, be abejo, per dideli – net 50 Eur. Bet štai tau ir bėda, antrais metais vienas iš tėvų gauna tik 40% pinigų. Tai jau išeina 700+280 =980 Eur.

Pavyzdžiui, už būsto kreditą reikėtų pakloti 300 Eur (kol dar euriboras yra -) + 100 Eur komunalinės = 400 Eur (o ką daryti žiemą?). Vaikui išleisti reikia: ~sauskelnių nupirkti mėnesiui (58 eur) + vaiką aprengti (na, galima ir pigiau naudotų prekių nupirkti, bet, pavyzdžiui, 20 Eur). + maistas (čia nėra nustatytos vienodos kainos). Išeina jau 78 eurai. 400+78 + maistas = 478. Lieka 502 eurai. Bet ir vėl išėjo bėda. VAIKAS nepatenka į darželį, nėra kam jį palikti prižiūrėti darbo metu. Vadinasi, vienas iš tėvų išvis NEGAUNA pinigų, išskyrus 50 Eur.

Todėl dabar skaičiuojame: 700 Eur + 50 Eur = 750 eurai per mėn. trijų žmonių šeimai, iš kurių jau 478 yra rezervuoti. Ką gi daryti šeimai? Ogi reikia privataus darželio (350 Eur), bet 100 Eur grąžina savivaldybė. Vadinasi, 250 Eur darželis + ten išlaidos. 750-478-250= 22 Eur lieka. O kur gi dar pinigai automobiliui išlaikyti arba nuolatinį bilietą nusipirkti ?

Aišku, ir šioje situacijoje yra išeitis, bet Lietuvos valdžios verslininkai jos matyti nenori. Būtų galima daryti taip:

1. Visi vaikai privalo lankyti darželį nemokamai. Visiškai nemokamai ir nesvarbu, ar tai yra privatus, ar ne. Jeigu šitą punktą įvykdytume, tada galėtume vaiko pinigus (nuo 1.5 metų iki pirmos klasės) panaikinti.

2. Trūksta darželių? O kas kaltas, kad trūksta? Atsakymas irgi kaip ant delno: 1. Kalta valdžia 2. Esamų verslininkų/statybos bendrovių ir projektų vystytojų mažaregystė. Namų kvartalus stato – vaikų darželių ar mokyklų – nelabai

Turite argumentų – parašykite, kaip galima Lietuvoje oriai gyventi, kai tai matematiškai neišeina.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.