Esu taupi, tačiau po euro įvedimo taupyti nebepavyksta. Buto nuoma, mokyklinės, nuolat besibaigiančios, priemonės, vaiko drabužiai, kurie, kaip žinia, gerokai brangesni, įvairūs komunaliniai mokesčiai, jau nekalbu apie nenumatytas išlaidas – vaiko ekskursijas, rinkliavas, vaistus, visa tai suėda viską. Apie kultūrinį gyvenimą jau nekalbu.

Mėgstamiausia veikla – nemokami renginiai. Jokios tėvo išmokos negaunu, čia jau kita istorija ir nereikia manęs pulti. Tokio statuso kaip „vieniša mama“ Lietuvoje nebėra. Už viską moku visą kainą, nes atsiranda įvairių saugiklių, kuriuos užsideda mokesčių surinkėjai. Ir tada susimąstau. Vadinasi man, auginančiai vaiką ir dorai atiduodančiai valstybei duoklę su mokesčiais, turi pakakti makaronams ir miltams, kitoms būtinoms išlaidoms 600 eurų, o parlamentarui tušinukams ir popieriui nebegana?

Tai gal tuos tušinukus (kurie, beje, rašau labai daug, išsinaudoja iki 5 vnt. per mėnesį) išdalinkime mokykloms. Ir tie dėdės, kurie kuria planus, kaip dar ištraukti paskutinį eurą, mėgsta kritikuoti tokius kaip aš, neva nemoku gyventi, taupyti, vadinasi, darbas blogas, išsilavinimas prastas. Deja, dirbu vadovaujantį darbą BĮ, išsilavinimas – aukščiausias, koks yra Lietuvoje, esu veikli ir taupi. Bet. Vien kruopoms, kurios taip pat brangios, maitintis net vegetaras nebepajėgtų.

P.S.: aš turiu automobilį, kuris man yra BŪTINAS, be jo aš nebespėčiau niekur. Nors pėsčiomis kartais yra greičiau. Štai toks gyvenimas sostinėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kiek pinigų vienam žmogui reikia turėti, norint išgyventi Vilniuje? Nors, pasak finansų ekspertų, apibendrinti sunku ir skaičiuojant reiktų atsižvelgti ne į vieną rodiklį, jų įvardijama suma apytiksliai siekia apie 520-640 eurų.

„Jeigu pernai vidutiniai atlyginimai Vilniuje būdavo apie 640 eurų į rankas, tai didmiestyje gyvenančiai šeimai, reikėtų nemažiau kaip dviejų tokių atlyginimų ir tai sudarytų maždaug apie pusantro tūkstančio eurų gyvenant nuosavame būste“, – anksčiau DELFI teigė „Swedbank“ asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė.

SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė skaičiavo, kad remiantis 2008 m. ir 2012 m. Statistikos departamento „Namų ūkių biudžetų tyrimais“ galima prognozuoti, kad šiemet vidutinė suma, reikalinga norint gyventi vidutiniškai būtų maždaug 520 eurų vienam šeimos nariui, nors įvardyti tyrimai neatspindi to, kiek konkretūs atskirai paimti namų ūkiai ar žmonės išleidžia.

Norime pasiteirauti Jūsų – kokia suma yra reikalinga jums? Ar sutinkate su ekspertų teiginiais? Kam išleidžiate daugiausiai, kaip sutaupote? Galbūt galite nurodyti, kad itin padidino ar sumažino jūsų išlaidas?

Pasidalinkite savo patirtimi el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pinigai“ arba spausdami pilką mygtuką žemiau iki spalio 11 d. Vienam iš jūsų atiteks pusės metų pasirinkto DELFI grupės žurnalo prenumerata!