„Vikipedija“ yra laisvoji interneto enciklopedija, kurią pildyti ir redaguoti gali bet kuris interneto naudotojas. Žinoma, laisva, tai nereiškia, kad ten galima rašyti ką nori ir kaip nori, bet apie tai šiek tiek vėliau. 

„Vikipedijos“ projektas palaikomas ne pelno siekiančios organizacijos - „Vikimedijos“ fondo ir išlaikoma iš interneto vartotojų bei iš įvairių organizacijų surinktų aukų. Šiuo metu „Vikipedija“ kuriama daugiau nei 250 skirtingų pasaulio kalbų, ir yra vienas populiariausių informacijos šaltinių internete, kurios puslapiai paieškos sistemoje dažnai atsiduria tarp pirmųjų paieškos rezultatų.

Šiuo metu angliška „Vikipedija“ sudaro jau daugiau nei 4 milijonus straipsnių, lietuviškąją - daugiau nei 150 tūkstančių straipsnių. Beveik visa informacija straipsniuose pateikiama pagal „Creative Commons“ licenciją, tai reiškia, kad tekstą galima laisvai kopijuoti, keisti ir naudoti (žinoma, nepamirštant kaip šaltinio nurodyti „Vikipedijos“). Tačiau tai taip pat reiškia, kad pildant „Vikipediją“ į ją negalima pažodžiui nurašinėti tekstų iš kitų, autorių teisėmis apsaugotų informacijos šaltinių, kaip, pvz., knygos, žurnalai ir pan., nebent teksto autorius yra atsisakęs teisių ir leidžia jį laisvai naudoti, keisti ir kopijuoti.

Tai nuo ko gi pradėti, norint redaguoti „Vikipediją“? „Vikipediją“ galima pasiekti adresu wikipedia.org. Norint iš karto pasiekti konkrečios kalbos versiją, prieš adresą reikia parašyti kalbos trumpinį, pvz., angliškos „Vikipedijos“ adresas – en.wikipedia.org, lietuviškos – lt.wikipedia.org.

Norint redaguoti „Vikipediją“, registracija nėra būtina, tačiau tokiu atveju straipsnio redagavimo istorijoje bus rodomas kompiuterio, iš kurio redagavote straipsnį, IP adresas, o prisiregistravus, bus rodomas tik Jūsų susigalvotas slapyvardis. Taip pat, prisiregistravę naudotojai įgauna daugiau galimybių - gali stebėti pasirinktus straipsnius, įkelti grafikos failus, dalyvauti balsavimuose, o gal net, užsitarnavę nepriekaištingą reputaciją, tapti administratoriais, kuriuos balsavimu renka kiti „Vikipedijos“ naudotojai. Praktiškai visi „Vikipedijos“ redaktoriai yra savanoriai, negaunantys už tai jokio atlygio. Tie patys naudotojai balsavimu ir tvirtina „Vikipedijos“ taisykles, ir iš aktyvių redaktorių renka prižiūrėtojus, ir sprendžia ginčytinus klausimus.

„Vikipedijoje“ galima kurti ir naujus straipsnius, bet nepatyrusiems naudotojams, norint perprasti redagavimo taisykles ir sintaksę, geriausiai pradėti nuo jau esamų straipsnių taisymo ir tobulinimo.

Redaguojant straipsnius, visada reikėtų laikytis pagrindinių „Vikipedijos“ principų. Pirmiausia, tai „Vikipedija“ nėra pirminis informacijos šaltinis, todėl kiek įmanoma dažniau turi būti dedamos išnašos į patikimus šaltinius (mokslinius leidinius, knygas ir pan.).

Kadangi „Vikipedija“ yra enciklopedija, teksto stilius turi būti neutralus, vengiant kategoriškumo, tuščiažodžiavimo bei to, kas galėtų būti palaikyta reklamavimu. Taip pat reikia neužmiršti, kad bet kas galės Jūsų parašytą tekstą redaguoti, todėl svarbu laikytis etiketo, o konfliktus spręsti konstruktyviomis diskusijomis (straipsnių aptarimų puslapiuose), ieškant kompromisų.

Taip vadinami „redagavimo karai“ ypač dažni angliškoje „Vikipedijoje“, kurią redaguoja naudotojai iš daugelio pasaulio valstybių, kur požiūris į aprašomą dalyką gali būti skirtingas. O svarbiausias principas yra nebijoti redaguoti, kadangi visi pakeitimai yra fiksuojami, taigi, jei kažkas ir nesigautų, viską galima atstatyti. Bei visada galima kreiptis pagalbos į „Vikipedijos“ senbuvius, jei kyla neaiškumų ar klausimų.

Taigi jei domitės kažkokia sritimi, nesvarbu, ar tai būtų istorija, geografija, sportas, asmenybių biografijos ar kita, „Vikipedija“ yra puikus įrankis savo žinioms susisteminti, gilinti ir praplėsti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!