Nesvarbu, kad turiu 3 vaikus (vyriausiam – 11 metų), iš kurių 2 kiekvieną rytą turiu nuvežti į mokyklą, šeštadienį į baseinus, vienam padėti pasiruošti matematikos olimpiadai, kitam – vėl kažkas... Žodžiu, kiekvieną dieną milijonas darbų ir dar visi valgyti nori, reikia pamaitinti, vienam mažam žmogui dienai vien tik mokyklos pietūs kainuoja 2 eurus, o kainas dabartines žinote. Vien tik kiek uniforma kainuoja.

Įmonės reikalai jiems visai neįdomūs. Nesvarbu, kad po trijų savaičių prarasčiau apie 5000 eurų (o tai mūsų įmonėje dideli pinigai). Kad įrodyčiau, reikalauja sutarčių su esamais, buvusiais, būsimais klientais. Dar tik vedamos derybos su investuotoju dėl nemažų investicijų, pagal įstatymus to atskleisti negaliu. Variantas vienas: stabdom veiklą ir einu į darbo biržą arba sorry – emigruoju (bent jau fiktyviai įsidarbinu užsienyje, tada nepriekabiauja), o darbuotojai į darbo biržą eina.

Susisiekiau su keturiomis instancijomis, kurios atsakingos už klientų ir asmeninių duomenų apsaugą, nė viena nežinojo atsakymo, ar galiu pateikti, būdamas vadovu, sutartis su klientais ir darbuotojų asmens duomenis mūsų kariuomenei. Vos ne kaip saugumas renka duomenis apie mus.

Klausimas: kokiu teisiniu pagrindu jiems turėčiau pateikti savo ir įmonės visas paslaptis?

Atsakymas: nepateiksi, tris savaites pas mus praleisi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Kazlauskienė

Kiekvieno karo prievolininko šaukiamo į pakartotinius rezervo mokymus (PRKM) ir parašiusio prašymą, kad karys negali atlikti tarnybos, atvejis yra svarstoma individualiai. Šiuo atveju nežinant kokios yra iš tikrųjų aplinkybės ir kokius dokumentus karo prievolininkas jau yra pateikęs, sunku tiksliai pakomentuoti.

Pagal Jūsų pateiktą informacija, pirmiausia minėtas atsargos karys prašyme turėjo išdėstyti šeimynines aplinkybes, dėl kurių jis negali dalyvauti PRKM. Kartu su prašymu karo prievolininkas turėjo pateikti įrodančius dokumentus, jog PRKM metu (2018 m. gegužės mėn. ir vėliau) nebus kam tinkamai pasirūpinti minėto kario vaikais, taip pat pateikti karo prievolininko žmonos darbo grafiką ir pan.

Jeigu šeimyninės aplinkybės leidžia dalyvauti PRKM, tačiau yra minėtų verslo ar darbinių priežasčių, tai taip pat turėtų būti pridedami papildomi dokumentai prie prašymo, kurie įrodytų, kad tuo metu yra vykdomi kažkokie projektai ar kiti įsipareigojimai ir pan. Nebūtina atskleisti slaptų sandorių ar projektų detalių ir to nėra reikalaujama.

Pažymėtina, jog PRKM trunka tik 3 savaites ir už tai apmokama pagal vidutinį pateiktą darbo dienos užmokestį.