Praėjusių metų gruodžio mėnesį, apimta ambicingų planų ir idėjų sugrįžau į Lietuvą ir atidariau įmonę. Neskubėdama pradėjau ruoštis veiklai, kaupiau informaciją, atsidarinėjau banko sąskaitas, tvarkingai, pagal visus reikalavimus tvarkiau būtinus dokumentus. Žinojau, kad Lietuvoje visi smulkieji verslininkai yra atidžiai stebimi valstybės tarnautojų, tad stengiausi viską padaryti nepriekaištingai.

Stengdamasi išvengti nuostolių, tuo pačiu metu ieškojau klientų bei darbuotojų. Pažymėsiu ir tai, kad įmonė veiklos nebuvo pradėjusi, kadangi nebuvo užsakovų. Taip prasidėjo visa ko paieškos. Įmonės paskirtis - socialinės paslaugos. Dėl šios priežasties ir potencialių klientų pageidavimų pradėjau ieškoti darbuotojų, konkrečiai - vyresnių moterų.

Džiaugiausi, kad susidomėjimas buvo didelis, žinojau, kad vyresnio amžiaus žmonėms Lietuvoje sunku rasti darbą, maniau, darysiu gerą tiek klientams, tiek darbuotojams. Ir štai, nespėjus net pradėti veiklos, po kelių savaičių sulaukiau laiško iš lygių teisių kontrolierių.

Mane kaip įmones vadovę kaltina diskriminacija amžiaus ir lyties atžvilgiu. Tiesiog internete, skelbimų portale buvo rastas mano darbo skelbimas. Pradėtas tyrimas ir prašoma manęs pasiaiškinti. Prisipažinsiu, skelbimo turinyje tikrai buvo nurodyta amžiaus cenzas ir lytis.

Perskaičius laišką (iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos) apėmė juokas, liūdesys ir tuo pačiu - nusivylimas. Užsienyje mano darbas buvo susijęs su darbuotojų paieška, niekada neteko nurodyti amžiaus cenzo darbo skelbimuose, tačiau dėl lyties reikalavimo niekada neteko atsakyti valstybės tarnautojams.

Suprantu, kad šis laiškas - tai nedidelė smulkmena, tačiau darosi liūdna, kad įkuriant įmonę nebuvo teikiamos jokios valstybės konsultacijos, jokia pagalba, o dar nepradėjusi veiklos esu kaltinama ir prašoma pasiaiškinimo. Nepaisant to, kad buvau pasiryžusi grįžti, pradėti verslą, kurti darbo vietas ir mokėti valstybei mokesčius, esu smaugiama dar to nepradėjusi. Ko gero, mano baimės buvo pagrįstos. Šiuo metu įmonės veiklą esu atidėjusi ir gyvenu užsienyje. Galbūt grįšiu ateityje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi! Tai galite padaryti žemiau: