Dabartinė mūsų geologinė epocha yra vadinama antropocenu („žmogaus amžiumi“ – DELFI), tai amžius kuomet žmogaus patriarchalinis būdas dominuoti atnešė skaudžias pasekmes mūsų planetai ir gamtos ekosistemoms. Todėl dabar, kaip niekada, mums reikia švelnaus ir moteriško/motiniško suartėjimo su gamta, jeigu norime išlikti. Todėl noriu pabrėžti, kad aš nesu prieš feminizmą. Aš esu už žmogaus teises – vyro ir moters teises kartu. Todėl negalėjau nepastebėti seksistinių kometarų laidoje „Yra, kaip yra”.

Istorija puikiai parodo patriarchalinės priespaudos pasekmes moters atžvilgiu, bet vis dėlto vyrai taip pat gali tapti patriarchato aukomis. Vyrai nuo mažens yra skatinami neverkti, suvyriškėti, nerodyti jausmų, o tai vėliau pasireiškia nejautrumu ir smurto proveržiais prieš kitus. Pavyzdžiui, Amerikoje 1 moteris iš 3 ir 1 vyras iš 4 patyria fizini smurtą šeimoje. Tai reiškia, kad 43 proc. vyrų patiria smurtą šeimoje (žr. National Coalition Against Domestic Violence - NCADV 2010 Report).

Jeigu tu esi vyras, tuomet verkšlenti nedera ir smurtas šeimoje prieš vyrus yra traktuojamas kaip normalus veiksnys, nesgi vyrai yra stipresni už moteris. Laidos svečias, Vitalija Katunskytė, sako, kad supranta, kodėl laidos pašnekovė mušą savo vyrą ir pateikia dvi galimas priežastis. Pirma, moteris nori savo vyrą atversti į „šventą dvasią”. Arba, antra, labai jį myli. Taip išeina, kad vyras smurtauja iš agresijos, o moteris smurtauja iš meilės.

Tokį pat meilės išraiškos būdą pastebėjau ir savo šeimoje ir tai vaikystėje atrodė visiškai normalu. Mano tėvas buvo girtaujantis, bet būdamas visai neagresyvus pats patirdavo smurtą. Sulenktas siurblio aliuminis vamzdis nuo smūgių į galvą ar kapoklis, įsmeigtas į nugarą, nebuvo traktuojama kaip smurtas šeimoje.

Vyrai mušti moterų neturi jokios teisės, o moterys – gali. Tokią žinutę mes siunčiame jaunoms mergaitėms. Mergaitės smurtauti gali, nes jos moterys, o vyras atgal neduos arba keliaus į areštinę. Pamenu, vaikystėje kelios mergaitės prieidavusios trenkdavo berniukams į veidą ir su šypsena atsakydavo: tu berniukas – mušti atgal man negali. Toks elgesys yra vadinamas seksizmu ir tai norėčiau priminti laidos kūrėjams, kurie formuoja jaunų žmonių vertybinį pagrindą. Seksizmas yra įsitikinimas, kad viena kuri nors lytis yra viršesnė, svarbesnė ar vertingesnė nei kita. Požiūris, kad moteris yra viršesnė už vyrą, irgi yra seksizmas.

Jeigu norime jautrių, pagarbių, darbščių ir besirūpinančių vyru šeima, mes turime suprasti, kad vyrai taip pat verkia, yra jautrūs ir gali patirti smurtą šeimoje. Vyrai taip pat gali tapti patriarchato ir posovietinio mąstymo aukomis. Verkti yra sveika ir dera visiems. Pažeidžiamumas nėra silpnumo požymis, o antraip.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nori paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašyk el. p. pilieciai@delfi. lt.