Kiekvienas gimdymas gali komplikuotis ir gali prireikti skubios medikų pagalbos. Namie pasirinkusi gimdyti moteris gali nespėti nuvykti į ligoninę laiku ir tai gali pasibaigti tragiškai ir gimdyvei, ir naujagimiui. Aišku, tragiškai gali pasibaigti ir gimdančioms ligoninėje. Bet ligoninėje gimdymas turi teisę pasibaigti tragiškai. Namuose – ne. Todėl save gerbianti ir atsakinga valstybė neturėtų leisti piliečiams šitaip neatsakingai rizikuoti savo ir vaikų sveikata.

Su gimdymais viskas aišku, ir džiugu, kad išmintingi Sveikatos apsaugos ministerijos vyrai nesileidžia į kalbas dėl tų natūropačių moteriškių užgaidų. Tačiau šie proaktyvūs ir apsiskaitę vyrai neturėtų apsiriboti tik gimdymo namuose uždraudimu. Yra dar daugybė natūralių fiziologinių procesų, kuriuos atlikdami mediciniškai neišsilavinę ir neatsakingi piliečiai gali pakenkti sau ar net kitiems.

Štai, pavyzdžiui, valgymas. Valgant galima užspringti. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje kasmet yra fiksuojama 16 000 užspringimo atvejų. Ir nemažai jų pasibaigia mirtimis. JAV kas penkias dienas į kvėpavimo takus patekus svetimkūniui miršta vaikas. Kokia statistika yra pas mus, deja, sužinoti nepavyko. Bet neabejoju, kad pagal savo išsivystymo lygį nuo Didžiosios Britanijos ar JAV uždusimų statistika neatsiliekame.

Kita siaubinga rizika – alergija maistui. Ar žinote, kad alergija maisto medžiagoms gali būti labai ūmi ir anafilaksinis šokas gali nusinešti nekalto piliečio gyvybę per kelias minutes? Vertinama, kad iki 2 proc. visų pasaulio žmonių bent kartą gyvenime gali patirti anafilaksinį epizodą. Ištikus tokiai pavojingai ūmiai organizmo reakcijai į alergeną, pirmoji pagalba yra skubi adrenalino injekcija. O ar daug mediciniškai neišprususių Lietuvos gyventojų po ranka visada turi švirkštą su adrenalinu?

Negana to, šiuo metu visiškai nekontroliuojama, ką mūsų piliečiai valgo ir ką duoda savo vaikams. Štai JAV per metus bent kartą maistu apsinuodija 16 proc. populiacijos. Jeigu dar pridėsime mūsų piliečių pomėgį rinkti ir valgyti grybus, mėgautis naminiais mėsos gaminiais bei gerti pilstuką – manau, drąsiai viršysime 20 proc. Tai yra, grubiu vertinimu, vienas iš šešių tautiečių apsinuodys dar iki Naujųjų metų.

Čia nekalbėsime apie valgymo sutrikimus, anoreksijas, bulimijas, persivalgymus ir riziką pakenkti dantims. Ir be šių duomenų, situacijos rimtumas yra akivaizdus. Nesuvokiama tik viena: valdžios vyrai juk irgi mato šiuos grėsmingus skaičius. Kodėl jie nieko nedaro?!

Kadangi tikimybė mirti gimstant yra ženkliai mažesnė nei tikimybė mirti valgant, manau, save gerbianti valstybė turėtų nedelsdama imtis prevencinių veiksmų, idant apgintų visuomenės interesą ir išgelbėtų savo piliečius nuo nereikalingos rizikos.

Tam reikalinga imtis čia išvardytų žingsnių:

1) uždrausti grybavimą ir nekontroliuojamą grybų valgymą. Grybus piliečiams leisti valgyti tik specialistų atrinktus ir kruopščiai apdorotus.

2) uždrausti ūkininkų produkciją ir prekybą turguose. Kadangi neįmanoma visiškai sukontroliuoti nei mėsos, nei pieno produktų gaminimo bei laikymo sąlygų, šios rūšies maisto produktus turėtų gaminti tik valstybinės, griežtai kontroliuojamos institucijos.

3) dėl nuolat pasitaikančių apsinuodijimų ir nelegaliais, ir legaliais alkoholiniais gėrimais reikėtų nedelsiant uždrausti visą alkoholį. Tokiu būdu apsaugotume piliečius ne tik nuo apsinuodijimų, bet ir sumažintume nusikalstamumą, smurtavimą, nedarbingumą ir sulauktume dar daugybės gerų rezultatų.

4) visų nepilnamečių asmenų (nuo naujagimio iki paauglio) maitinimosi procesas turi būti prižiūrimas kvalifikuotų medikų ir atliekamas tik įstatymais numatytose vietose, kur greitoji pagalba įvykus valgymo komplikacijai būtų suteikiama nedelsiant.

5) rekomenduotina įvesti privalomą medicininę priežiūrą maitinimosi metu ir visiems pilnamečiams darbingo amžiaus žmonėms. Jeigu tam neužtenka lėšų, tai bent jau numatyti maksimalų atstumą iki artimiausios ligoninės, kokiu gali gyventi ir valgyti darbingas mokesčių mokėtojas.

6) nesilaikančius šių reikalavimų siūlome tardyti ir pas juos vykdyti kratas, kad kitiems į nepaklusnumą linkusiems visuomenės nariams nekiltų mintis, jog toks rizikavimas savo sveikata ir gyvybe bus toleruojamas.

Pagal tą pačią logiką siekiant užkirsti kelią gimdymams namuose reikėtų imtis tokių veiksmų:

1) visas nėščiąsias, kurias galima įtarti planuojant gimdyti namuose, reikėtų sekti, klausytis jų pokalbių, skaityti korespondenciją. Į rizikos grupę patenka natūralesnį, sveikesnį gyvenimo būdą pasirinkusios šeimos, dažnai besirenkančios ekologišką produkciją. Taip pat tai išsilavinę ir laisvai mąstantys žmonės, nebijantys garsiai išreikšti savo nuomonės. Ypač didelę riziką pakartotinai gimdyti namuose turi šeimos, kurios tai jau yra darę (recidyvai);

2) identifikavus šiuos neatsakingus asmenis ir jų įstatymų neatitinkančius ketinimus reikėtų nedelsiant užkirsti kelią nelegaliai veiklai. Efektyviausia būtų atimti iš dar besilaukiančių moterų visas teises į būsimą kūdikį ir naująjį pilietį išgelbėti nuo nereikalingos rizikos, atliekant cezario pjūvį.

Jeigu jums visos šios išvardytos priemonės atrodo absurdiškos ir neadekvačios – sveikinu. Jūs esate su sveiku protu nesusipykęs Lietuvos pilietis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!