Bet manęs ten nebus.

Nesu pats didžiausias futbolo fanas. Tačiau Pasaulio čempionato nepraleidžiu nei vienų rungtynių. Vis dėlto šiemet aš nusprendžiau neįsijungti televizoriaus ir niekaip kitaip nepalaikyti šių renginių. Turbūt nustebsite sužinoję, kodėl.

Paskutinius kelis mėnesius ruošdamasi čempionatui Rusija mėgino išvalyti vienuolikos miestų, kuriuose vyks rungtynės, gatves. Juk svarbu gražiai priimti futbolo gerbėjus ir viso pasaulio žiniasklaidą. Visai suprantama. Netgi išmintinga. Deja, šis „valymas“ apima ir benamius šunis, beviltiškai klaidžiojančius gatvėmis, ieškančius maisto ir šilto guolio nusnūsti. Turbūt buvo nuspręsta kuo skubiau surasti šiems gyvūnams naujus namus? Ne. Galbūt valdžia nusprendė investuoti pinigų sterilizavimo ir kastravimo programoms? Ne, buvo nuspręsta paprasčiausiai atsikratyti šių gyvūnų visiškai nesirūpinant, kiek skausmo ir kančių tai atneš.

Reportažai iš Rusijos skelbia, kad benamiai gyvūnai čia sumedžiojami ir arba nužudomi vietoje, arba nunuodijami. Nunuodyti gyvūnai prieš mirtį dar ilgai kankinasi. Kai kuriuos šunis pribaigia „skerdikų būriai“ – vyrų grupės, kurioms mokama už tai, kiek gyvūnų užmuš. Ir visa tai daroma dėl futbolo.

Kiekvienas, kas širdyje turi bent krislą užuojautos, o galvoje – bent truputį logikos, supras, kad toks žiaurus susidorojimas su benamiais gyvūnais neišspręs problemos. Kartą išžudžius gyvūnus tiesiog liks daugiau vietos ir maisto tiems, kurie į šiuos miestus dar atklys. Tol, kol neišspręsime tikrosios, esminės priežasties, visas čempionatas liks įstrigęs amžiname beprasmės prievartos ir žiaurumo rate.

Štai kodėl FIFA turi tarti savo žodį. Metai iš metų beviltiškai stebime, kaip prieš didžiuosius sporto renginius gatvėse naikinami gyvūnai. Prisiminkime, kad ir Sočio 2014-ųjų Olimpines žaidynes ir visuotinį pasipiktinimą, kurį tada sukėlė naujienos apie gyvūnų žudymą prieš jas. Vis dėlto ši problema aktuali ne tik Rusijoje. Į ją turi būti atkreiptas viso pasaulio dėmesys. Kadangi FIFA vadovauja tokiems renginiams ir pasirenka šalį, kurioje vyks čempionatas, be to, yra atsakinga už futbolo reputaciją visame pasaulyje, ji privalo prisiimti atsakomybę už benamių šunų žudymą Rusijoje.

Gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“, kurioje savanoriauju, pradėjo kampaniją, kuria reikalaujama, kad FIFA įtrauktų gyvūnų gerovės skirsnį į savo Etikos kodeksą. Vos per 4 savaites, daugiau kaip 86 tūkst. visoje Europoje žmonių jau pasirašė peticiją, reikalaujančią FIFA tučtuojau imtis veiksmų. Peticijoje prašoma, kad šalys, kuriose vyks rungtynės, būtų skatinamos investuoti į benamių gyvūnų sterilizacijos programas ir skirti daugiau lėšų prieglaudoms, ieškančioms šiems gyvūnams naujų namų. Be to, gyvūnų nuodijimas privalo būti pasmerktas.

Neturiu mėgstamiausios komandos, tačiau visada mielai su draugais einu į barą palaikyti jų mėgstamų Vokietijos ar Olandijos rinktinių. Tačiau šį kartą sirgsiu už gyvūnus, kurie kenčia dėl futbolo.

Jeigu FIFA rūpi jos pačios reputacija ir ji nori pasirodyti čempioniškai, tučtuojau imsis veiksmų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.