Problema ta, kad žmogus, perskaitęs tokią istoriją, susikuria lūkesčių. Jis nori to paties rezultato, koks buvo aprašytas ir supranta, kad norint pasiekti reikia veikti. Ir veikia. Kitaip sakant sėkmės istorija jau padarė savo juodą darbą.

Žmonės, kurie dirba įkvėpti tų istorijų, 99 atvejais iš 100 negauna to rezultato apie kurį skaitė ir kurio siekė. Maža to, didelė dalis jų netgi patiria nuostolių: finansinių, laiko, sveikatos ar kt. Neišvengiamai žmogus pradeda lyginti savo rezultatus su tais, kurie buvo sėkmės istorijoje ir, žinoma, savo nenaudai. O tai jau savaime yra blogai, kai žmogus lygina save su kitais, o ne su pačiu savimi, koks jis buvo prieš, pavyzdžiui, dešimt metų.

Po keletą savaičių trukusios optimizmo bangos, skaitytojas puola į kelių mėnesių depresiją. Taip vietoje laukto gražaus rezultato gauname realybę.

Galbūt kažkas įkvėptas sėkmės istorijos taip pat pasiekė puikių rezultatų ir apie jį taip pat bus papasakota dar viena sėkmės istorija, kuri gadins gyvenimus dar šimtui žmonių. Tik mes apie šį šimtą žmonių nieko nežinome. Apie juos niekas nekalba. Jie tik tyliai įtraukiami į savižudybių statistiką. Nesakau, kad visi nusivylę puola žudytis, bet kartais, tokio lūkesčių griuvimo užtenka pačiam baisiausiam žingsniui. Taigi, šis straipsnis ne šiaip pasvarstymas viešumoje. Tikiuosi, kad jis pavirs į viešą diskusiją, nes tai depresijos ir savižudybių prevencijos klausimas.

Nenoriu nueiti į kitą kraštutinumą, kuris būtų – uždrausti pasakoti apie sėkmingus žmones. Bet tai ir turėtų būti pasakojimai būtent apie tuos žmones. Skirtumas yra tai, kad sėkmės istorijos skirtos įkvėpimui neša su savimi tokią žinutę: „tu daryk tą patį ir turėsi tą patį“. Tai yra pagrindinė klaida. Skiriasi laikas, skiriasi žmonės, skiriasi aplinkybės, todėl ir elgtis reikia skirtingai. Tik kažkodėl visi apie tai pamiršta.

Aišku, sėkmės istorijos liks ir puoš viešąją erdvę, bet raginu visus jų neskaityti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.