„Gerai, tuoj paskambinsiu santechnikui“, – neatsargiai leptelėjau, ir tą pačią akimirką jos akyse nusmukau žemiau dar neapsemto plintuso. „Ko iš karto kišti pinigus visokiems santechnikams, negi negalima pačiam vyriškai visko sutvarkyti? Jei nesugebi, galiu paprašyti savo vyro, kad pažiūrėtų. Jis viską pats sutvarko!“ Ir toks pasididžiavimas savo vyru sužėrėjo jos akyse, kad ir ta mėlynė po viena iš jų pasirodė kaip koks pasižymėjimo ir tikro vyriško sutvarkymo ženklas.

Viskas savo rankomis

Žinot, gyvenu tokiame didmiesčio rajone, kur daugiau kaip pusė pastatų yra dar prieš karą statyti mediniai namukai, ir būtent čia mieste įsikūrę paskutiniai išlikę tikri vyrai, kurie viską gali pastatyti, sutaisyti, sumontuoti, sukonstruoti, suremontuoti ir sureguliuoti patys.

Beje, naudodamiesi tik plaktuku, replėmis, tricolėmis vinimis, atsuktuvu, pjūklu-fuksu, viela ir lipnia juosta. Silpnakinkiai dar turi elektrinį grąžtą, o labiausiai išpindėję – ir elektrinį siaurapjūklį. Vienas geras dalykas, kurį atnešė XXI a. tikriems vyrams, yra sandarinimo putos visiems likusiems plyšiams ir lašantiems vamzdžiams (kaip buvo išmintingai pasiūlyta man).

Ir nors presuoto kartono plokštės apdailoje išsigaubia, ruberoidas, apkalamas ant lauko sienų, įplyšta, gipskartonio plokščių siūlės kambariuose užtinkuotos šleivai, tapetai lengvai pasigarankščiavo, lubose liko keletas plyšių, grindys šiek tiek linguoja, viela parišti vamzdžiai baladojasi, rozetės kartais kibirkščiuoja, o iš malkoms pirktų lentų atraižų sukalta tvora siūbuoja, bet viskas padaryta savo rankomis. Darbščių tikrų vyrų rankomis. Kurių lieka vis mažiau.

„Viskas savo rankomis“ pas mus yra aukščiausioji gėrybė, pagirta saviškių ir kaimynų. Sakau pas mus, nes teko keletą kartų būti ir užsienyje. Ten, žinokit, tikrų vyrų praktiškai nebeliko. Kartą name užsienyje, kur teko apsistoti, šeimininkai labai apgailestaudami pranešė, kad viename tualete sugedo vandens nuleidimas, ir jie laukia atvykstančio santechniko. Aš, pripratęs namuose, kaip elgiasi tikri vyrai, pakėliau tualeto bakelio dangtį ir pamačiau, kad tiesiog nusikabino plūdė, kuri reguliuoja vandens pribėgimą. Tikras vyras tokius niekus taiso per sekundę.

Tačiau šeimininkai labai nustebo ir paklausė, ar aš turiu santechniko specialybę. Kai atsakiau, kad pas mus tokius darbus turi mokėti visi tikri vyrai, jie dar labiau apstulbo ir pasakė, kad jokia jų draudimo agentūra neapmokėtų nuostolių dėl sugedimo, jei jį imtųsi taisyti koks savamokslis. Va, iki kur jie nusirito tie supuvę, aptingę ir klestintys Vakarai! Nieko pačiam daryti neleidžia, visur kviečia profesionalus.

Progresas žudo tikrus vyrus

Labai gėdinuosi kaimynų, kai parsivežu iš baldų salono pagamintas lentynas, spintas ar stalus, kuriuos galima buvo pačiam nesunkiai kieme išsipjauti ir susikalti iš drožlių plokščių. Nesvarbu, kad dabar tam naudojama kompiuteriu valdoma lazerinė technologija. Žiūriu, ar kas nemato, kai į mano duris skambina elektrikas, statybininkas ar santechnikas su savo modernia aparatūra.

Joks tikras vyras neįsileis į savo namus kito vyro, kad ką nors ten geriau už jį sutaisytų ir dar už tai tektų mokėti jam pinigus. O jei dar savo moters akivaizdoje?! Viskas, paskutinis žingsnis iki visiško pažeminimo begali būti tik iškviesti kokį nors vyrą, kad geriau už tave pamylėtų tavo žmoną.

Dar visa laimė, kad atsirado automobiliai su kompiuterių valdoma elektronika. Juos sugedusius jau galima nesigėdinant vežti meistrams į autoservisą. Nes dar atsimenu savo pirmąjį „Žigulį“, kurio visas detales, jei norėjai būti kitų vyrų pakviestas prie alaus bokalo, reikėjo mokėti ne tik pačiam surasti po variklio dangčiu, bet ir jas sugedusias pasikeisti, naudojantis tik kokių trijų dydžių raktais ir viela su replėmis.

Iš viso ta plintanti išmanioji ir paprastu plaktuku nebesuremontuojama technologija naikina tikrus vyrus aršiau karo ir baltosios karštinės dalgio. Jau net pakviestas pas vienišą kaimynę pataisyti paprasto lygintuvo, kurį anksčiau sudarė tik laidas ir pora elektrinių kaitinimo elementų, gali nebesusitvarkyti su visais ten prigrūstais pričendalais ir nebesulaukti jos susižavėjimo kupinos padėkos su visomis iš to sekančiomis pasekmėmis.

O jos vis tiek mumis tiki

Kažkodėl pasakyti, kad viską padarei pats, yra laikoma tikru vyriškumo kokybės ženklu. O jei pasakai, kad viskam samdei ir toliau samdysi geriau išmanančius ir šimtą kartų kokybiškiau dirbančius profesionalus, būsi palaikytas baltarankiu tinginiu, kuris velniai žino iš kur gauna krūvas pinigų tiems darbininkams užmokėti.

Kiekviena moteris pasakys, kad tai yra bereikalingas netikėlio, visai neūkiško vyro pinigų mėtymas, kuriuos galima būtų panaudoti kur kas protingiau kosmetikos ir rūbų parduotuvėse. „Yra vyrų šiuose namuose?“ „Koks tu vyras, jei nepadarai?“ „Negi aš, moteris, turiu daryti?“ „Ar tu šiuose namuose pats įkalei bent vieną vinį?“ Ir panašiai. Girdėta? Štai kodėl koridoriuje šalia durų pas mane yra įkalta didelė vinis. Dėl visa ko, jei kartais...

Beje, visomis jėgomis laikydamos vyrus natūrinio ūkio laikuose, kur viską reikėdavo pasidaryti patiems, pačios moterys plačiu žingsniu keliauja per XXI amžių. Jos jau seniai pačios nebeverpia, nebeaudžia, nebeskalbia rankomis žlugto, nebesiuva savo sermėgų, o kai kurios net pačios nebekerpa sau ir šeimynai plaukų ir nebesidažo nagų.

Yra net tokių, kurios jau savo rankomis nebeplauna indų ir nebekuria krosnies maistui ruošti. Ir kuo mažiau moteriai reikia ką nors daryti savo rankomis, tuo ji ir yra tikresnė moteris, nes ji juk ne tarnaitė ir negali visko išmanyti. Tiesa, mūsų rajone tų tikrų moterų šalia tikrų vyrų yra nedaug. Nežinia kodėl, bet paprastai jos gyvena prabangesnėse vietose su tais baltarankiais tinginiais, kurie viską perka gatavą ir dėl kiekvieno menkniekio samdo profesionalus, kad patiems nieko daryti nereikėtų.

Nors iš tikrųjų, žinokit, tikrai jaudina, kai moterys nuoširdžiai tiki, kad kiekvienas vyras jau iš prigimties yra elektrikas, stalius, santechnikas, automechanikas, šaltkalvis, konstruktorius, remontininkas, ūkininkas, agronomas, zootechnikas, vairuotojas, IT specialistas... ir viską viską gali pats sutaisyti, jei tik netingi. Tik kas joms pakišo šitą mintį?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!