Atsisveikinusi su tėčiu lėkiau į tėčio gyvento miestelio socialinį skyrių, nes žinau, kad priklauso laidojimo išmoka (tik nereikia negatyvo, jeigu pagal įstatymą priklauso, tai priklauso, nes ne valstybė tėvelį laidojo).

Dvi ponios paaiškino, kad aš negaliu pasiimti šios pašalpos, kadangi neturiu banko sąskaitos Lietuvoje, paklausiau, ar galima pervesti pinigus į užsienio banką, abi užtikrintai patikino, kad tikrai ne – jokiu būdu. Grįžusi į Lietuvą dažniausiai apsistoju kitame mieste, paklausiau, ar man būtina čia vėl atvykti, kai atsidarysiu banko sąskaita? Ponios vėl choru patikino, kad galiu viską susitvarkyti tame mieste. Darbas kaip Ispanijoje, tik iki 1 val., banko sąskaitos nebespėjau atsidaryti, nes kitą dieną buvo skrydis atgal. Rugpjūčio mėnesį vėl grįžau į Lietuvą vien dėl šios priežasties, kadangi vėliau dėl asmeninių aplinkybių negalėjau atskristi, teko susimokėti nemažą sumelę vasaros sezonu už bilietus, kad grįžčiau atgal.

Kaip kad ponios patikino, žygiuoju į didesnio miesto socialinį skyrių su nauja lietuviška banko sąskaita, o ten kita ponia sako, ne ne tau nepriklauso čia pasiimti, kadangi tu čia nedeklaruota, turi važiuoti atgal į miestelį, nes tėčio deklaruota vieta ten. Gerai, išsinuomoju mašiną, dardu į miestelį, o ten kita ponia sėdi, sakau vat prašom mirties liudijimas, vat lietuviška banko sąskaita. Ji žiūriu suveda mano duomenis ir sako, bet jūs juk nedeklaruota Lietuvoje... daugmaž nelabai išmoka jums priklauso. Neslėpsiu, mano veidelis nebuvo pats maloniausias. Ji puolė skambinti kolegėms, po kurio laiko, kaip supratau, nelabai trykšdama dideliu noru ponia pareiškė, kad gerai, bus pinigai pervesti.

Atspausdina man lapą, kurį turiu užpildyti ir pasirašyti...O ten juodu ant balto parašyta: prašau nurodyti sąskaitą Lietuvoje arba užsienyje. Aš net išsižiojau, sakau, kodėl jūs man sakėte, kad negalima pervesti į užsienio banką, jei tokia galimybė yra? Ji kažką bandė mykti, konkretaus atsakymo neišgirdau, paprašiau, kad padarytų kopiją man šio dokumento, ji pareiškė, kad to padaryti negali. Negi aš neturiu teisės turėti kopijos dokumento ant kurios pasirašiau? Bet ačiū išmaniesiems telefonams, prieš jai pagriebiant, spėjau tuos dokumentus nufotografuoti. Užpildžiau popierius ir išėjau.

Kita stotelė – Sodra, nubėgu iki ten, priima labai maloni moteris (labai gaila, kad neatsimenu jos vardo). Ji paduoda užpildyti panašią formą ir matau tokią pačią pastraipą: galimybę pasirinkti pinigus pervesti į banką Lietuvoje arba į banką užsienyje. Aš jos ir klausiau, ar ši pastraipa tik dėl grožio ar iš tikrųjų tokia praktika egzistuoja. Moteris net nustebo, kai aš jos to paklausiau, sako, žinoma, čia nieko naujo, vedame ir problemų nebūna. Kaip jūs manote, kaip aš turėjau pasijausti? Apgauta ir apkvailinta...

Ką aš tuo norėjau pasakyti? Pažiūrėkime, kaip žmonės tingi dirbti, nes reikės 5 skaičiukais daugiau suvesti į kompiuterį. Tikiu, kad ne aš vienintelė patekau į tokią situaciją. Noriu pasakyti, kad dėl darbuotojų aplaidumo, neprofesionalumo ir 0 pagarbos žmogui aš turėjau papildomų išlaidų (skrydis, mašinos nuoma, benzinas ir laikas). Juk ne visi žmonės gali atskristi ar iš Marijampolės nuvažiuoti iki Mažeikių. Aš noriu, kad šią istoriją išgirstų kuo daugiau žmonių ir reikalautų to, kas priklauso, gana to lietuviško nuolankumo...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.


Komentuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė

Pagal Paramos mirties atveju įstatymą, laidojantis asmuo dėl laidojimo pašalpos gavimo gali kreiptis į savivaldybės administraciją pagal mirusio asmens buvusią deklaruotą gyvenamąją vietą, o jeigu jo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota – paskutinę buvusią gyvenamąją vietą, arba pagal laidojančio asmens deklaruotą gyvenamąją vietą ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo teisės į laidojimo pašalpą atsiradimo dienos.

Kadangi šiuo atveju tėčio netekusi moteris gyvena užsienyje ir Lietuvoje nėra deklaravusi savo gyvenamosios vietos, tai jai reikėjo kreiptis į savivaldybę pagal mirusio tėčio buvusią deklaruotą gyvenamąją vietą, o jeigu jo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota – paskutinę buvusią gyvenamąją vietą.

Žmonės, kurie kreipiasi dėl laidojimo pašalpos, turi užpildyti socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtintą prašymą gauti paramą mirties atveju (SP-5 formą). Atkreipiame dėmesį, kad šiame prašyme egzistuoja galimybė nurodyti tiek Lietuvos, tiek ir užsienio mokėjimo ar kredito įstaigos sąskaitos numerį.

Prašymas gali būti pateiktas asmeniškai, paštu arba elektroniniu būdu – per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (www.spis.lt). Jeigu prašymas siunčiamas paštu arba elektroniniu būdu, prie prašymo turi būti pridedamos visų reikiamų dokumentų kopijos, patvirtintos teisės aktų nustatyta tvarka.

Apgailestaujame, kad skaitytojai nebuvo suteikta išsami informacija savivaldybėje.