Draugė atsakė - „Apie ką nors labai konkretaus. Tik nesvajok, kad norėtumei būti laiminga, svajok apie konkrečius dalykus, pavyzdžiui, kad norėtum dirbti konkrečioje bendrovėje ar sutikti mylimąjį, tačiau nereiktų pamiršti konkrečiai žmogaus ar daikto, įvykio savo mintyse įvardinti“.

Apsižvalgiau aplik save ir supratau, kad sėdžiu susivėlus, su chalatu, apsistačius penkiais kavos puodeliais ir nesuvalgytais makaronais. Galvoje sukosi visokie forumai, marketingo planai ir prognozės, nepaliaujamai pypsėjo „Skypas“, o ir portugalai kaimynai nerimo nei dieną, nei naktį. Ir iš kur tiek pas juos gali būti energijos baliavot? Nu buvo ir man 20 (dabar 31), tačiau tiek laiko nemiegot ir gert net mano ištvermingiausi draugai negalėjo. Nuskubėjau peršokti iš chalato į treningus, įsijungiau televizorių, atsidariau balkoną, pasiruošiau svajoti.

Susimąsčiau. Liko 4 minutės iki 6 valandos vakaro. Apie ką svajosiu? Neseniai skaičiau knygą pavadinimu „Susikurk save iš naujo“. Niekada nebuvau skaičius ko nors panašaus, knygyne pamačiau šią knygą bestovėdama eilėje prie kasos. Perverčiau, pasirodė visai įdomi, nes be savimotyvacijos radau ir visai įdomios informacijos.

Pasirodo, kad mūsų mąstymas formuojamas per patyrimus, o negatyvūs įsitikinimai mus varžo to nesuvokiant, nes veikia pasąmonės lygmenyje. Knygos autorius Mario Alonso Puig taip pat knygoje teigia, kad žmogus turi ne tik du smegenų pusrutulius, bet ir du protus, kurie skirtingai ir sykiu papildydami vienas kitą apdoroja tikrovę. Kairysis pusrutulis nepralenkiamas analizuojant ir saugant informaciją, tuo tarpu dešiniojo funkcijos kur kas subtilesnės - jis atsakingas už mūsų vaizduotę, svajones, pozityvias emocijas, tokias kaip džiaugsmas ir atjauta. Tai vat, pagalvojau - atėjo laikas suaktyvinti dešiniojo pusrutulio veiklą.

Taigi svajoti sveika ar kenksminga? Ar svajojantis ir fantazuojantis žmogus turi kokį nors pranašumą prieš nesvajojantį? Ar jei nesvajoji ir nefantazuoji, reiškia, tavo dešinysis smegenų pusrutulis miręs? Sunku pasakyti. Nepaisant mane atakuojančių klausimų, leidžiuosi į svajonių pasaulį – imu galvoti, ko tiksliai norėčiau.

Staiga suprantu, kad kažkas ne taip. Pradedu įsivaizduoti kokią nors situaciją ir čia pat imu save riboti kažkokiais nematomais barjerais. Kodėl – pradedu svarstyti... Atsakymas, matyt, labai paprastas – kadangi pasąmonėje žinau, kad tai, ką svajosiu, gali imti ir išsipildyti, imu elgtis atsargiau. O jei susvajosiu ką nors ne taip, arba, o jeigu ką sugalvosiu ims ir išsipildys? Ar ar iš tiesų to noriu? Ar aš žinau apskritai, ko noriu? Ar norėti ir svajoti yra viena ir tas pats?

Sakoma, kad svajonės bei išgyvenimai, dar kitaip vadinami dvasinėmis būsenomis, turi skirtingas sąvokas bei reikšmes. Išgyvenimai, kuriuos patiriame vienokia ar kitokia forma mus formuoja kaip asmenybes. Tačiau jei jie užsitęsia, virsta dvasiniais išgyvenimais, kurie ilgainiui gali žmogui tapti kenksmingi. Tarkim – jei svajoji ir fantazuoji apie vyrą, kuris tau patinka, gali susirgti ilgalaike kenksminga dvasine būsena? Atmeskime tas fantazijas su Vin Dyzeliu ar Jasonu Stathamu, jos greičiausiai niekada netaps kenksmingomis, nes mūsų pasąmonė dar mums nesuvokiant fiksuoja iš anksto, kad tokio pobūdžio svajonei vargu ar verta išsipildyti.

Taigi kuo skiriasi fantazija nuo svajonės? Jei svajojame apie konkretų žmogų, su kuriuo turime galimybę pasikalbėti, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių to padaryti negalime? Arba jei gyvename svajingais prisiminimais - kas tai - fantazija? Ar visos svajonės ir fantazijos turi būtinai išsipildyti, nes kitaip gyvenimas taps kažkokiu nenormaliu bei nepilnaverčiu? O jei jos neišsipildys ar reiškia, kad tuščiai eikvojome laiką svajodami?

Bet kokiu atveju – aš šiandien svajojau ir supratau, kaip nelengva tikslingai tai padaryti. Fantazijos man niekada netrūko, tačiau išankstinė nuostata, kad turiu būti atsargi, ėmė mane riboti. Tai savaime nėra labai blogai, reiškia, kairysis pusrutulis dirba savo darbą.

Įdomu, kaip svajoti ir fantazuoti sekėsi mano artimai draugei. Pas ją ši vakarą 6 val. vakaro turėjo atvykti santechnikas atkimšti vonios... Įdomu, ar spėjo nors ką nors susvajoti? Būtinai paklausiu...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!