Žmona susisiekė su šeimos gydytoja poliklinikoje, kuri „atidarė“ pažymą dėl ligos (nuotoliniu būdu). Praėjo savaitė, praėjo ir sloga. Šeimos gydytoja „uždarė“ pažymą. Atsiimti pažymą reikia atvykti į vietą, nes reikalingas „popierinis“ parašas. XXI a., rimtai? Negalite atsiųsti PDF el. paštu? Bet tiek to, šiuo metu tokia tvarka, bent jau tik ką pasveikusio vaiko nereikia tampyti kelis kartus po polikliniką ir gaudytis naujų ligų.

Praėjus kelioms savaitėms, panaši situacija – vaikas gana stipriai kosėja, temperatūros nėra. Per Vėlinių ilgąjį savaitgalį situacija iš esmės nepasikeičia. Nors pagal neseniai pakoreguotas higienos normas tokios būklės vaiką ugdymo įstaiga privalo priimti, bet visų pirma norisi, kad vaikas pats pasveiktų, kitą vertus, nesinori platinti ligų kitiems vaikams grupėje.

Žmona patikrina poliklinikos interneto svetainėje – šeimos gydytoja pirmadienį (2018-11-05) dirba po pietų. Taigi, žmona pirmadienį skambina gydytojai – ragelio niekas nekelia, prisiskambinti neįmanoma. Skambina į registratūrą – paaiškėja, kad šeimos gydytoja šiuo metu ne darbe, turi biuletenį. Jokios informacijos apie tai interneto svetainėje nėra. Štai čia ir prasidėjo... Niekas gydytojos nepavaduoja, laisvų laikų nėra, niekas nuotoliniu būdu pažymos atidaryti negali. Žmona lieka „ant ledo“ (nebuvimo darželyje diena jau nepateisinta).

Netrukus pats, būdamas darbe, skambinu į registratūra, paaiškinu situaciją. Kelias minutes darbuotojos pasitaria, bet niekas padėti negali. „Nufutbolina“ pas skyriaus vedėją, tačiau duotu telefonu prisiskambinti neįmanoma, ragelio niekas nekelia (nors pasak registratūros darbuotojų, vedėja turi būti vietoje, jos darbo laikas nepasibaigęs). Vėl skambinu į registratūrą, vėl paaiškinu tą pačią situaciją, vėl padėti niekas negali. Prašau direktoriaus telefono - galbūt įstaigos vadovas sugebės išspręsti tokį, atrodo, paprastą klausimą? Pradžioje telefono neduoda, vėliau padiktuoja.

Skambinu direktoriui, atsiliepia „gyvoji ugniasienė“ (atsiprašau už šį išsireiškimą, bet darbuotojo funkcija pasirodė būtent tokia) ir informuoja, kad direktoriaus nėra kabinete. Papasakojus situaciją, nukreipia skambutį į kažkur, ragelio niekas nekelia. Skambinu direktoriui dar kartą, po trumpo pokalbio „gyvoji ugniasienė“ vėl nukreipia skambutį į niekur. Istorija be pabaigos... Kiek žmogus turi turėti laiko ir sveikatos, kad atlaikytų LR Sveikatos apsaugos sistemą? Atsakymas: daug, tokio matavimo vieneto dar niekas neatrado. Taigi, visa mūsų šeima lieka „ant ledo“.

Kitas rytas, antradienis (2018-11-06), istorija kartojasi, tik „su prieskoniais“. Į vonią ryte žmona ateina verkianti, sako „nebegaliu...“ Registratūroje užregistruoja pas budinčią gydytoją, bet gydytojos telefono neduoda. Paskambinus man, telefoną jau duoda. Kaip suprasti? Kai skambina vienas – tvarka yra viena, o kitam – jau kita? Skambinu gydytojai – situacija jau kažkur matyta, žinoma, niekas neatsiliepia. Tenka praleisti darbą ir vežti žmoną su dviem vaikais – sveikstančiu ir dar kol kas nesergančiu – į polikliniką „atsidaryti“ pažymos ir gaudytis kitų ligų.

Istorijos moralas, kad jei priskirta šeimos gydytoja būtų buvusi darbe, šios situacijos tikėtina net nebūtų. Tai kaip vadinasi tokia tvarka? LR Sveikatos apsaugos sistema ar chaosas už mokesčių mokėtojų pinigus? Kas kompensuos praleistą darbą, mūsų šeimos patirtas išlaidas, stresą, tikėtina naujas parsivežtas ligas, sprendžiant tokį atrodytų paprastą klausimą? Tik teismas?

Svarbiausia, kad visiems darbuotojams, su kuriais teko bendrauti, visiškai nerūpi, kaip išspręsti tavo problemą, o rūpi tik formaliai atlikti darbą ir tokį interesantą „nufutbolinti“ kuo toliau nuo savo galvos. Į sveikatos apsaugą kasmet investuojami milžiniški pinigai. 40 mln. EUR neveikiančiai e-sveikatos sistemai atsirado (ir buvo „įsisavinti“), bet žmogiškumo už jokius pinigus nenusipirksi. Šeima ir visuomenė tau šią savybę išugdė arba ne. Panašu, kad valdininkams ne, nes apie sistemos saugumo spragas pranešęs pilietis yra persekiojamas. Vėlgi, formaliai tokie valdininkų veiksmai įstatymų nepažeidžia (netgi atvirkščiai, tokie veiksmai pateisinami įstatymais), o kaip iš žmogiškumo pusės?

Darbo imitavimas, abejingumas, nenoras sąžiningai atlikti savo pareigas, kyšiai ir visa kita visuomenei destruktyvi veikla, kuri turėjo seniai likti sovietmečio dulkėse.

P. S. Padarykite pagaliau, kad LR Sveikatos apsaugos sistema, kurią mes visi, mokesčių mokėtojai, išlaikome, tarnautų mums, o ne sau ar kažkieno asmeniniams interesams. O svarbiausia, kad būtų ne tik sistema, bet ir žmogiškumas. Atrodo smulkmena, bet...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.